6 alternatieven voor het “Not Provided” monster in Google Analytics

Update: 30/09/2013 | 4 reacties

Afgelopen week kwam het nieuws naar buiten dat Google bezig is om, op termijn het percentage zoekwoorden dat in Google Analytics op “Not Provided” staat naar 100% te brengen. Als zoekwoorden op “Not Provided” staan, betekent dit dat Google niet wil weergeven via welke zoekwoorden een bezoeker op je site is gekomen.


Dit is erg vervelend voor marketeers en SEO specialisten. Waarom Google dit doet en wat jij eraan kunt doen om je SEO strategie toch optimaal te maken lees je in dit artikel.

Wat is “Not Provided”

“Not Provided” is, zoals hierboven al aangegeven, het fenomeen dat Google niet wil prijsgeven met welke zoekwoorden iemand op een website is gekomen. Google versleutelt de zoekopdrachten zodat website-eigenaren en webmasters geen gegevens over zoekwoorden meer ontvangen. Dit versleutelen van gegevens doet Google al sinds 2011, alleen zijn we nu op het moment beland dat Google bijna alle zoekopdrachten gaat versleutelen. Uit organisch verkeer dan. Want Google versleutelt niet de zoekopdrachten uit Google Adwords.

image1Waarom versleutelt Google zoekopdrachten?

Google doet dit, volgens Google, om de privacy van gebruikers te beschermen. Alleen doet Google dit niet bij Adwords. Dat wil zeggen dat mensen die Adwords advertenties bij Google kopen wel de privacy van gebruikers mogen schenden en gewoon zoekwoordendata te zien krijgen. Dat is tenminste mijn vrije interpretatie 😉

hmmHet vermoeden is in elk geval dat Google deze “Not Provided-actie” uitvoert om nog meer Adwords te verkopen aan bedrijven. Immers, alleen via Adwords krijg je zoekwoorddata te zien. En het SEO-spelletje wordt nog steeds grotendeels gespeeld met zoekwoorden.

Ik denk dat dit vermoeden gedeeltelijk klopt. Het gaat hier om keiharde munten. Google wil geld verdienen en het verhaal van het beschermen van gebruikers is wat mij betreft een grote wassen neus.

Een aantal oplossingen

Maar wat kunnen we eraan doen om zonder zoekwoordgegevens toch een zo accuraat mogelijk beeld te krijgen van de zoekwoorden die op onze sites binnenkomen. Hieronder heb ik een aantal punten opgesomd die interessant zijn.

1. Google Adwords

De reden waarom Google de “Not Provided” in het leven heeft geroepen is om meer Adwords te verkopen. Moet je dit dan ook slaafs doen? Die keuze laat ik bij jou maar er valt wat voor te zeggen om Adwords te gaan gebruiken. Door dit te doen krijg je inzage in de ware zoekwoorden waarmee bezoekers op een site komen. Alsmede welke pagina’s in combinatie met welke zoekwoorden het beste presteren op een site. Live data dus.

Als je de juiste zoekwoorden uit Adwords hebt verzameld dan kun je deze met een goede rankingtool voor je organische zoekwoorden bijhouden. Je kunt dan gedurende de tijd stijgingen in rankings en eventueel traffic en conversies bijhouden.

2. Google Webmaster Tools

In de sectie Zoekverkeer  > Zoekopdrachten binnen Google Webmaster Tools vind je de meest ingevoerde zoekopdrachten in relatie tot een website. Op zich is dit systeem een beetje omslachtig. Als je een zoekwoord wilt analyseren moet je erop klikken om meer data te kunnen zien. Dit is erg tijdrovend als je met veel zoekwoorden werkt.

Dit systeem heeft wel als voordeel dat je makkelijk mogelijkheden kunt onderzoeken om meer business of meer traffic te genereren. Google Webmaster Tools werkt namelijk met CTR (doorklikpercentage). Als je bijvoorbeeld een pagina op je website hebt die niet op de eerste pagina rankt in Google, maar wel een aardige CTR heeft dan zorg je ervoor dat deze pagina op haar belangrijkste zoekwoorden verder gaat stijgen. Want slecht scorende pagina’s in Google met toch een CTR hebben potentie als ze hoger scoren in Google.

Een ander voordeel is dat je deze sectie van Google Webmaster Tools kunt integreren in Google Analytics.

3. Page Level strategie

In Google Analytics en in Google Webmaster Tools kun je zien welke bestemmingspagina’s op je site het beste presteren. Hierop kun je beleid formeren.

Je kunt het voorbeeld hierboven nemen uit Google Webmaster Tools en kijken naar CTR. Pagina’s met een kleine CTR die laag ranken zijn interessant om nog hoger te krijgen in Google op haar belangrijkste zoekwoorden.

In Google Analytics kun je ook bestemmingspagina’s analyseren en verbeteringen aanbrengen wat betreft gem. bezoekduur of bouncerate. Dit analyseren doe je bij Inhoud > Bestemmingspagina’s.  Als je deze zaken verbetert is dat beter voor bezoekers en hopelijk conversie. Wat weer kan resulteren in meer links naar een pagina en betere behavioural data. En dit zijn zaken die weer een effect hebben op de ranking van een pagina in Google.

4. Het maken van een aangepast filter in Google Analytics

Deze optie is een beetje een oudje die ik al een tijdje gebruik. En eigenlijk heeft ie aan actualiteit zwaar ingeboet maar ik zet hem toch in deze lijst.

In Google Analytics kun je een aangepast filter maken dat ervoor zorgt dat alle zoekwoorden die op “Not Provided” zijn gezet door Google, in elk geval de bestemmingspagina laten zien. Het nadeel van dit systeem is dat, als alle zoekwoorden 100% “Not Provided” zijn dat dit niet meer werkt. Op dit moment is dat nog niet het geval en kun je deze filter nog best installeren.

Hieronder heb ik een screenshot ingesloten hoe je zo’n filter maakt.

Schermafbeelding-2013-09-29-om-16.44.14Nadat je deze filter hebt aangemaakt laat Google Analytics, wanneer zoekwoorden “Not Provided” zijn, de bestemmingspagina’s zien waarop mensen op een site zijn binnengekomen. Dit aantal van “Not Provided” kun je vergelijken met de zoekwoorddata die je wel hebt, zodat je een inschatting kunt maken met welke zoekwoorden mensen op welke pagina zijn binnengekomen.

Het nadeel van dit systeem is dat als slechts 25% van je zoekwoorden bekend zijn, dat ‘extrapoleren’ naar de overige 75% onmogelijk is. Je zult hier, zeker op de long tail, wel wat data verliezen.

5. Ga lokaal

Als je een lokale strategie invoert dan ga je met zoekwoorden plus plaatsnaam aan de slag. Het is een gokje, alleen is dit best een gok die je kunt nemen. Zoekwoorden + plaatsnaam zijn vaak woorden die makkelijk in een Keyword tool zijn op te zoeken, of er enig zoekvolume op zit. En als dat het geval is kun je deze zoekwoorden d.m.v. organische SEO hoger in Google proberen te krijgen.

Daarnaast kun je door het invoeren van een “keyword (+ plaatsnaam)” kijken of er Google Maps resultaten zijn geïntegreerd op een zoekresultatenpagina. Dat is een goede indicatie dat je met zoekwoorden te maken hebt die geld opleveren voor je business. Als dit het geval is kun je proberen om zelf ook te gaan optimaliseren op deze zoekwoorden.

Ook is een lokale strategie makkelijk te reproduceren naar andere steden. Als je weet dat “zoekwoord + Utrecht” goed scoort dan zal dit waarschijnlijk in andere steden ook zo zijn. Het is een gokje maar 1 die ik zeker neem.

6. Google Suggestie Tool

1 van de redenen waarom zoekwoorden in de Google suggestie tool verschijnen is dat ze vaak door mensen worden ingetypt. Dit kan een reden zijn om je website op deze zoekwoorden te optimaliseren.

Een tool die je kunt gebruiken om zoveel mogelijk woorden uit de Google suggestie tool te trekken is Ubersuggest. Als je wilt weten hoe je effectief gebruik kunt maken van Ubersuggest dan vind je hier een interessant artikel.

Omdat het verstandig is om 1 pagina altijd om meerdere zoekwoorden te optimaliseren uit hetzelfde thema kan de Google suggestie tool (en Ubersuggest) best handig zijn.

Als je bijvoorbeeld een pagina wilt optimaliseren op het zoekwoord-thema “Aannemer” en je bent actief in Amsterdam, dan geeft Google Suggest de volgende opties.

Schermafbeelding-2013-10-01-om-16.10.48Wat je kunt doen is tussenkopjes op deze pagina maken met bijvoorbeeld zoekwoorden als: badkamer, dakterras en renovatie. Je hebt dan de kans dat je niet alleen wordt gevonden op Aannemer Amsterdam maar ook op de woorden die hierboven staan zoals Aannemer Amsterdam  dakterras, Aannemer Amsterdam badkamer etc. Het is een gok maar 1-tje die zeker de moeite waard is.

Conclusie

ROI berekeningen waren al pittig om SEO inspanningen te verantwoorden. Het feit dat er nu geen data meer is, zal voor sommige bedrijven een reden zijn om over te stappen op meetbare producten als Google Adwords.

De aankomende weken zullen we ongetwijfeld dood worden gegooid met de “dood van SEO-artikelen” en “content maken is de oplossing-artikelen” maar feit blijft dat SEO blijft bestaan. Het wordt moeilijker om bij bedrijven de ROI op SEO te laten zien, wat kan resulteren in minder investeringen in SEO. In mijn optiek is dat prettig omdat er dan meer SEO opportunities voor mij liggen.

Dat is een beetje als het verhaal van de 2 schoenmakers die naar Afrika gingen. De 1 kwam terug en zei: “met geen mogelijkheid ga ik daar schoenen verkopen want niemand draagt schoenen”. Waarop de ander zei: “mooie opportunity in Afrika. We gaan daar schoenen verkopen want niemand draagt er schoenen” 🙂

Hans Keeren

Hans Keeren

Mijn naam is Hans Keeren, SEO trainer en SEO expert. Ik help MKB bedrijven en ZZP-ers aan meer omzet en websitebezoekers door SEO trainingen en advies.

Lees meer

4 Reacties

  1. Paul Dalebout

    Goed verhaal Hans. Ik ga er mijn voordeel mee doen in de Afrikaanse jungle van het internet 😉

    Antwoord
    • Hans Keeren

      Paul, bedankt en succes in de jungle 😉

      Antwoord
  2. Erik Meijer

    Hoezo zou het aantal keren dat een zoekwoord is gebruikt een inbreuk zijn op privacy? Als Google zou willen kunnen die gegevens anoniem aangeleverd worden, als de precieze tijdstippen niet worden vermeld zijn IP adressen ook niet te koppelen.

    Of zie ik iets over het hoofd?

    Antwoord
    • Hans Keeren

      Hoi Erik, zoekwoorden zijn makkelijk uit de logfiles te halen gekoppeld aan IP adressen. Dat weet jij waarschijnlijk ook. Of Google ze kan aanleveren op de manier zoals jij voorstelt weet ik niet. Dat zou je aan Google moeten vragen.

      Omdat de privacy issue slechts een wassen neus is, zullen zij dit niet doen.

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tips ontvangen?

Wil jij ook op de hoogte blijven van mijn blog? Meld je dan aan voor mijn tips & tricks, handige ontwikkelingen en belangrijke up-to-date informatie omtrent SEO en Online Marketing.

E-mailadres
Ik ga akkoord met het privacy reglement Lees hier