10 tips voor een SEO vriendelijk CMS

Update: 21/12/2019 | 10 reacties

Een CMS is een Content Management System. Dat is zo’n ding waarmee je aan de achterkant van je website zelf teksten en foto’s invult. Een zoekmachine vriendelijk CMS is een CMS dat lekker ligt bij zoekmachines als Google. Het is een CMS waar Google makkelijk mee omgaat. Het is een CMS dat Google begrijpt.

Want, hoe raar het ook klinkt: Google begrijpt niet alle CMS-en evengoed. Dat heeft met allerlei technische dingen te maken. En die ga ik nu behandelen. In klink klare Pinokkio-taal.

Ik geef 10 tips als checklist bij het beoordelen van een CMS. Pak hem er gerust bij als je met je webbouwer praat 🙂

Schone URLs

Schone URLS zijn belangrijk. Je kijkt naar een website en ziet bijv. de url www.tweedomein.nl/ index4.php?option=nl_content&do_pdf=1&id=5. Dat ziet er vreselijk uit. Dat is zeker niet schoon. Dat is goedkoop.

Een (schone) URL dient een beschrijvend karakter te hebben. Zowel een zoekmachine als een gebruiker lezen aan een URL af waar een webpagina over gaat. Een goede url is bijvoorbeeld www.tweedomein.nl/pagina-met-8-tips.

In een goed CMS kan een gebruiker deze schone URL zelf schrijven of aanpassen. Let daar dus goed op bij de aanschaf van een CMS. Als je zo’n goedkope url ziet stop dan meteen met het beoordelen van het CMS. Dit is echt heel slecht. Meestal zijn er dan ook nog andere dingen mis met het CMS.

URL voor de homepage

Als je je op de homepage van een site bevindt (bijv www.eendomein.nl) klik dan eens op de home knop in het navigatiebalk. Je vraagt je waarschijnlijk af waarom. Soms zie je dat de url dan verandert in www.eendomein.nl/index.htm. In een andere homepage dus…

Dit betekent feitelijk dat er 2 homepages zijn: www.eendomein.nl en bijvoorbeeld www.eendomein.nl/index.html.

En als Google 2 homepages ziet (want dat is wat er gebeurt) dan is dat niet ideaal. Waarom is dat niet ideaal? Omdat Google niet houdt van dubbele URLs met dezelfde inhoud. Google wil het liefste enkele URLs.

Vandaar dat het belangrijk is dat je een CMS kiest die dit probleem van dubbele homepages niet heeft.

Title tags apart invulbaar

Wil je je SEO verbeteren met title tags? De title tag is belangrijk voor Google. Het is prettig voor zoekmachine optimalisatie (SEO) als je zelf de title tag (de titel van de pagina bovenin de browser) in het CMS mag invullen. In sommige CMS-en wordt de title tag automatisch gegenereerd. Maar dat mag niet. Tenminste, dat is niet SEO vriendelijk 🙂

In een goed CMS vul jij als gebruiker de title tag. Waarom? Omdat je je belangrijke zoekwoorden daarin kwijt kunt.

Heading tags

Een beetje redelijk CMS voorziet in de mogelijkheid om heading tags toe te voegen. Voorbeelden van heading tags zijn H1, H2 en Hx tags.

Een heading tag is feitelijk niet meer dan een titel of een subtitel van een webpagina. Het woord “Heading tags” als subtitel van dit onderdeel is bijvoorbeeld een H2.

Canonical tag

In een goed CMS kun je op elke pagina een canonical tag invoeren. Een canonical tag is een voorkeurs-url. Ik probeer even in Pinokkio-taal uit te leggen wat dit is. Eerder in dit artikel besprak ik 2 homepage URLs. www.eendomein.nl www.eendomein.nl/index.htm Er is hier een probleem.

Google ziet deze URLs als dubbel. Wat kun je hieraan doen? Een voorkeurs-url instellen: je stelt in welke URL het belangrijkst is. Stel, je vindt www.eendomein.nl het belangrijkst. Wat je dan doet is het volgende. Op de pagina www.eendomein.nl/index.htm geef je aan dat www.eendomein.nl de hoofdpagina is.

Google neemt dit in de meeste gevallen dan ook over. En dit zorgt er weer voor dat Google pagina’s met dezelfde content niet als dubbel ziet.

Meta description

Hoewel de meta description niet meer meetelt voor seo is het nog steeds gewenst een goede meta description te schrijven. Bezoekers klikken namelijk vanuit de Google resultaten op een aantrekkelijke titel en een goede meta description.

Meta robots tag

Een CMS moet in de mogelijkheid voorzien om op elke pagina een “meta robots tag” in te voeren. Met een meta robots tag kun je aangeven of een pagina geïndexeerd mag worden door Google of niet. Soms wil je namelijk niet dat bepaalde pagina’s op je site in Google komen. En dat kan met deze tag.

Een meta robots tag heeft ook nog wel wat andere voordelen maar dit is wel de belangrijkste.

301 redirects

Een 301 redirect is moeilijk uit te leggen aan een leek. Ik ga het toch proberen. Als je van URL verandert (om wat voor reden dan ook) dan kun je een 301-redirect plaatsen van de oude naar de nieuwe URL. Stel, je hebt de volgende URL www.mijndomein.nl/verzekeringen.html.

Je gaat van CMS wisselen en verandert deze URL naar www.mijndomein.nl/verzekeringen.

Zoals je kunt zien zijn dit 2 verschillende URLs. Zowel Google als gebruikers komen nu op een dode URL terecht bij www.mijndomein.nl/verzekeringen.html.

Wat je hieraan doet is het volgende: je zorgt voor een soort omlegging waardoor www.mijndomein.nl/verzekeringen.html automatisch wordt omgezet naar www.mijndomein.nl/verzekeringen. Deze omlegging heeft een 301-redirect en deze is goed voor SEO. Een SEO geoptimaliseerd CMS moet de mogelijkheid hebben om 301-redirects in te voeren.

XML sitemap

In een SEO vriendelijk CMS kun je een dynamische XML sitemap genereren. Een XML sitemap is een pagina waarin alle pagina’s van je website staan. Als een soort van inhoudsopgave. Het is een XML bestand dat speciaal is gemaakt voor Google. Op het moment dat er een pagina verdwijnt of wordt toegevoegd op je site dan wordt dit via de XML sitemap meteen aan Google gemeld.

Alt tags bij plaatjes

Google leest eigenlijk alleen tekst. Dat is heel kort door de bocht maar een goede stelregel. Dit betekent dat Google geen plaatjes leest. Wat Google wel kan lezen zijn alt teksten in plaatjes. Alt teksten zijn erg belangrijk voor zoekmachine optimalisatie omdat een alt tekst aangeeft waar een plaatje over gaat.

Conclusie

Dit artikel is een handvat voor het beoordelen van een CMS voor SEO. Deze 10 punten zijn onmisbaar. Pak deze lijst er dus gerust bij als je een CMS beoordeelt.

Wat betreft de aanschaf van een CMS heb ik nog 1 tip. Kijk uit met webbouwers die een eigen gebouwd CMS hebben. Mocht je ooit problemen krijgen met zo’n webbouwer dan kom je er niet zo makkelijk onderuit. Je bent immers van hem afhankelijk. Let dus goed op bij de aanschaf van een CMS.

Hans Keeren

Hans Keeren

Mijn naam is Hans Keeren, SEO trainer en SEO expert. Ik help MKB bedrijven en ZZP-ers aan meer omzet en websitebezoekers door SEO trainingen en advies.

Lees meer

10 Reacties

  1. George Ekkelenkamp

    Hallo Hans,

    Dank voor de tips. Mijn Easy4U CMS komt bijna door alle 10 punten heen. De ontbrekende zal ik aan werken (1 URL homepage en 301 redirects)

    Mooi logo en website trouwens….

    Antwoord
    • Hans Keeren

      Hoi George, dat is een tijdje geleden. Bedankt voor je reactie!

      Antwoord
  2. Erik (internet-bijverdienen.nl)

    Mooie lijst met eigenlijk veel basic dingen. Het blijft mij verbazen dat dit soort lijstjes nodig is. Je zou van een CMS toch eigenlijk verwachten dat zij rekening houden met enkele basics voor SEO.

    Natuurlijk is SEO niet het allerbelangrijkste. Een CMS waarbij je de basics niet kan instellen maakt die keus gedeeltelijk al voor de gebruiker. De gebruiker zit er later mee te kijken als hij/zij de pagina;s wat beter in Google wil laten scoren.

    Antwoord
  3. Hans Keeren

    Inderdaad Erik, dit zou allemaal geregeld moeten zijn maar dat is helaas niet altijd zo. Vooral met URLS wil het nog wel eens fout gaan.

    Antwoord
  4. Eric

    Hoi Hans,
    even een vraagje over TLD. Ik hoor daar ook verschillende dingen over.Maar klopt het dat je het beste een .nl .com .net of een .org kunnen nemen? Of maakt dat voor google niks uit!

    bedankt alvast voor je reactie.
    Gr
    Eric

    Antwoord
  5. Hans Keeren

    Eric, dat ligt eraan wat je ermee wilt bereiken 😉

    Antwoord
  6. Eric

    Hahaha, ja leuk! Dat snap ik hoor 🙂

    Ok stel ik heb een website met http://www.eric.nl of een website met http://www.eric.nu? Welke wordt dan het beste gevonden. Bij gelijk inhoud van de content, en bij belangrijkste trefwoord eric.

    gr
    Eric

    Antwoord
    • Hans Keeren

      Eric, de .nl domein met hosting in Nederland en ook nog een pak links uit Nederland doet je beter scoren in NL. Dat is wat je als stelregel kunt aanhouden. Maar .nu, en hosting in Nederland, en links uit Nederland, en NL content, is prima in NL.

      Kijk maar hoe jij qonvert.com hebt gevonden 😉

      Antwoord
  7. Website Adviseur

    Goede tips! Tot op de dag van vandaag nog steeds bruikbaar.

    Zelf missen wij nog ‘1 URL voor de homepage’ en ‘H1 tag als titel van een webpagina’. Binnenkort dus even doorvoeren. 🙂

    Bedankt voor het delen van deze tips!

    Antwoord
    • Hans Keeren

      1 URL op de homepage vind ik een erg sterke. Daarom heb ik m als punt 1 staan. Wel lezen graag 😉

      H1 als titel op een webpagina is iets dat ook textueel (CSS) op te lossen is en is dus niet iets dat het CMS hoeft te doen.

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tips ontvangen?

Wil jij ook op de hoogte blijven van mijn blog? Meld je dan aan voor mijn tips & tricks, handige ontwikkelingen en belangrijke up-to-date informatie omtrent SEO en Online Marketing.

E-mailadres
Ik ga akkoord met het privacy reglement Lees hier