SEO verbeteren? Ga aan de slag met deze 11 tips

Update: 30/08/2020 | 18 reacties

Wil jij je SEO verbeteren? SEO is belangrijk. Tenminste als je meer bezoekers wilt aantrekken uit Google en je website beter vindbaar wil maken.

Dit artikel behandelt 11 tips om je SEO te verbeteren. Ben je op zoek naar een SEO specialist die dit werk voor je uitvoert, neem dan contact met mij op.

Het is belangrijk dat als je ergens vastloopt, dat je weer terugkeert naar de basis. Dit artikel is de basis voor goede SEO maatregelen.

Verschil tussen On-site SEO en SEO Off-site factoren

In dit artikel behandel ik zowel on-site als off site signalen van zoekmachine optimalisatie. Off site factoren zijn voornamelijk linkbuilding en branding en spelen zich buiten de site af. Het duurt vaak weken tot maanden voordat het effect heeft. On site factoren spelen zich op de site af. Deze zijn makkelijker te controleren. On site SEO kun je meteen zelf doen op je site, bijvoorbeeld in je CMS, en is naast off site SEO belangrijk voor je online vindbaarheid in zoekmachines.

Hier zijn de tips:

1. Stem je beleid niet af op de aantallen van de Google Ads Keyword Planner

De Google Ads Keyword Planner is een product van Google Ads dat je allerlei suggesties en aantallen geeft voor zoekwoorden. Dat ziet er als volgt uit.

SEO verbeteren met de zoekwoordplanner van Google Ads

De zoekwoordaantallen die hier staan kloppen voor geen meter.

Stem alsjeblieft niet je hele zoekwoordenbeleid af op de aantallen van de Google Ads Keyword Planner. De aantallen zijn slechts indicatief. Kijk wel naar de suggesties voor zoekwoorden.

Welke tools zijn dan ok? Ik ben zelf fan van Semrush maar dat is een betaalde tool. Gratis zoekwoordenproducten zijn de volgende: Übersuggest van Neil Patel en keywordtool.io.

2. Zet je websiteverkeer terug

Ik bedoel hiermee: zet je websiteverkeer in Google Analytics eens terug van bijvoorbeeld 2017 tot nu. Zo zie je precies het verloop van je websitebezoek de afgelopen jaren.

Om je een voorbeeld te geven. Als je onderstaand verloop ziet dan weet je dat je actie moet ondernemen. Het is mogelijk dat je bent geraakt door een Google update of een penalty. Als je niet weet hoe je dit moet aanpakken schakel dan een expert in.

Google_Analytics_terugzetten

3. SEO verbeteren en meer tekst op je website

Tekst op je pagina is een belangrijk element voor zoekmachines. Ik kreeg ooit de vraag van 123toilet waarom zij niet hoger dan positie 9 scoorden op het zoekwoord “Groothandel schoonmaakartikelen”.

Ik adviseerde ze om tekst op de pagina te plaatsen die gaat over het onderwerp “Groothandel schoonmaakartikelen”. Dat deden zij en meteen stegen zij naar positie 4 in Google.

Dit is de tekst die er toen stond.

Woorden op een pagina zijn nodig voor SEO

Zoals je ziet is de tekst geschreven voor Google. Op zich voegt hij niks toe aan de gebruikerservaring. Maar hij schaadt hem naar mijn mening ook niet. Maak voor jezelf de afweging wat je belangrijker vindt: hoger scoren in Google of de gebruikerservaring verbeteren. De keuze is aan jou…

Update oktober 2019: uit een split test van Distilled blijkt dat SEO-teksten nog steeds werken. Hoewel Google hier tegen adviseert werkt het dus nog steeds.

4. Bekijk je zoekwoorden in Google Search Console

In Google Search Console vind je alle zoekwoorden om je on-site SEO beter te maken. Je vindt ze onder prestaties zoals je ziet in deze screenshot:

Heb je geen Google Search Console? Installeer het dan, het is goed programma om allerhande SEO-cijfers te controleren.

5. Kijk uit met tags & tag clouds op blogs

In WordPress en andere content management systemen is het mogelijk om artikelen te taggen. Blogartikelen onderverdelen in tags is een groot risico.

Waarom?

Dat creëert namelijk een duplicate content probleem. Duplicate content binnen je website betekent dat er op veel URLs dezelfde content staat.

Veel van dit soort URLs betekent dat Google in de war raakt en dat je verkeer daalt. De reden dat je verkeer daalt is dat Google aandacht besteed aan de verkeerde URLs.

Oplossingen hiervoor zijn de volgende:

  • Alle tags verwijderen. Je blog is per slot van rekening al onderverdeeld in categorieën.
  • Werken met canonical of canonieke tags. Wat dat zijn en hoe die werken vind je hier.

Even voor alle duidelijkheid: ik heb het hier niet over alt tags bij plaatjes of foto’s. Alt tags bij plaatjes of foto’s zijn goed voor SEO en ze helpen zeker bij het hoger ranken van webpagina’s. Dat kun je zien in deze alt tag SEO test.

6. SEO verbeteren door kwalitatieve links

Kwalitatieve links naar een website tellen zwaar mee om voor de verbetering van je SEO. Het is dus belangrijk om links naar je website te vergaren.

Zonder links naar je pagina’s scoren ze slecht tot helemaal niet in Google.

Het is mogelijk om 50 pagina’s op je site te hebben zonder dat het ook maar 1 bezoeker oplevert.

7. SEO verbeteren door betere content

Naast links zijn andere zaken in 2019 ook belangrijk om een site te laten ranken. Dat is bijvoorbeeld content.

Ik illustreer met een simpel voorbeeld waarom.

Een klant van me had een website met maar 150 – 200 woorden per pagina en zijn websiteverkeer holde achteruit. Hij had veel en goede links dus daar lag het niet aan.

Toen hij de afname in traffic constateerde nam hij meteen contact met mij op.

Wat wij hebben gedaan om zijn probleem op te lossen is het volgende:

Wij hebben zijn belangrijkste pagina’s voorzien van meer en betere tekst. Ook hebben we meer foto’s en links naar andere pagina’s geplaatst.

Daarnaast verwijderde ik ongeveer 60% van zijn pagina’s.

Deze heb ik natuurlijk wel voorzien van een 301-redirect’ naar nieuwe URLs.

Dat resulteerde in een traffictoename van 70% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Hieronder zie je hoe dat eruit ziet in Google Analytics.

Organisch verkeer Google Analytics

Zorg ervoor dat je pagina’s schrijft voor lezers.

Het liefst goede pagina’s zodat mensen geïnteresseerd raken en van je willen kopen.

Natuurlijk is SEO-schrijven een belangrijk onderdeel van content creatie. Veel content is leuk maar het is nog steeds belangrijk dat je de juiste zoekwoorden en aanverwante woorden vermeld op een pagina. Anders ga je niet scoren. Wil je een SEO-tekstschrijver inhuren? Neem dan even contact met me op.

8. Als je goede content maakt komen de links dan vanzelf?

Laatst hoorde ik van een ‘SEO-er’: “Wij doen niet aan linkbuilding, wij maken gewoon goede content. Dan komen de links vanzelf.”

Ik krijg daar jeuk van.

Je gaat ook niet met je winkel op de hei zitten onder het mom van “wij hebben goede producten dus mensen komen toch wel naar ons toe.”

Links komen niet vanzelf.

Tenminste, als je daar vanuit gaat, dan gaat het proces erg langzaam.

Vraag om links, regel ze of promoot je content. Dat zal je links, hogere posities en meer traffic opleveren.

9. Werkt anchor tekst nog?

Anchortekst is de tekst van een link. Anchortekst wordt door Google gebruikt om de relevantie van de linkende pagina te bepalen. Als jij linkt met de anchortekst “Personal trainer Amsterdam” dan is het voor Google duidelijk dat de verwijzende pagina over dat onderwerp gaat.

Geoptimaliseerde anchortekst werkt goed om zoekwoorden omhoog te duwen in Google. De link met anchortekst “Personal trainer Amsterdam” zal de verwijzende pagina makkelijker laten scoren op “Personal trainer Amsterdam”.

Een aantal weken geleden heb ik een redelijk concurrerend lokaal zoekwoord van positie 10 naar positie 5 in Google gekregen. Dat gebeurde met 1 link met een geoptimaliseerde anchor tekst van een startpagina.

Het is wel een SEO trucje dat je voorzichtig moet gebruiken. Hoewel het goed werkt geeft Google ook penalties voor anchortekst (over)optimalisatie. Kijk dus uit.

Mijn advies voor anchortekst is: pas er voor op. Aan de andere kant is het wel een erg leuke manier om betere posities in Google te krijgen. Ook al is het wat kunstmatig.

Update sept 2019: op dit moment is de opvatting dat anchorteksten nog steeds meetellen voor hogere rankings in Google. Deze anchortekst-test bewijst dat.

10. Slechte links werken nog. Een testje…

Om te testen of slechte links naar je website werken kun je 2 dingen doen.

  • Je kunt een aantal slechte links naar je site afvuren en kijken of je stijgt in Google.
  • Je kunt ook een aantal slechte links naar je website verwijderen en kijken of je daalt.

Dat laatste heb ik gedaan voor een pagina op mijn website over ‘SEO Amsterdam’.

Ik vond persoonlijk de links die naar deze pagina verwijzen niet goed.

Ik wilde dus kijken of ze werkten voor mijn posities in Google.

Voor de test begon scoorde ik positie 3 op het zoekwoord “SEO Amsterdam” in Google.nl.

De links kwamen van deze websites af.

  • 2link.be
  • startkabel.nl
  • uwstart.nl
  • allepaginas.nl
  • gerelateerd.nl
  • opzijnbest.nl

Het verwijderen van de links doe ik met de Google Disavow Tool. In deze tool geef je aan Google aan welke links naar je site hij mag negeren.

Zo gezegd zo gedaan.

Na een aantal weken was het resultaat zichtbaar. Ik daalde van positie 3 naar positie 9 op het zoekwoord “SEO Amsterdam” en de pagina genereerde 30% minder traffic.

Het blijkt uit deze test dat bepaalde startpaginaklonen nog steeds werken om (hoge) posities te krijgen. Hoewel je vaak leest dat Google dit soort trucjes doorziet zie je ook dat het nog gewoon werkt.

Wat is mijn advies hier dan? Dat je zelf dit soort dingen kunt testen. Het geeft je een beter inzicht in wat werkt en wat niet.

11. Moeten je belangrijkste zoekwoorden in de URL staan?

Ik kom regelmatig op het web het advies tegen om keywords in de URL te vermelden. Dat klopt best. Maar het is ook zo dat de URL niet het belangrijkste onderdeel van een pagina is wat betreft zoekwoorden.

Het heeft wel effect maar je pagina scoort ook prima in Google zonder je trefwoorden in de URL. Mijn advies is om er rekening mee te houden maar als het niet lukt dan is er nog geen man over boord.

Meer SEO tips?

Zo schrijf je een title tag voor SEO

Zo schrijf je meta descriptions voor SEO

Hans Keeren

Hans Keeren

Mijn naam is Hans Keeren, SEO trainer en SEO expert. Ik help MKB bedrijven en ZZP-ers aan meer omzet en websitebezoekers door SEO trainingen en advies.

Lees meer

18 Reacties

  1. Erik

    “Zoals je ziet is de tekst geschreven voor Google. Op zich voegt hij niks toe aan de gebruikerservaring. Maar hij schaadt hem naar mijn mening ook niet. Maak voor jezelf de afweging wat je belangrijker vindt: hoger scoren in Google of de gebruikerservaring verbeteren.”

    Daar sta jij toch niet voor? Jij houdt toch altijd beide balletjes in de lucht…

    Antwoord
  2. Hans Keeren

    De praktijk is dat Google tekst nodig heeft om te bepalen waar een pagina over gaat. Dat zie je in bovenstaand geval en dat heb ik bij meer klanten gehad. Google wordt wel steeds slimmer maar hier heeft ie nog moeite mee.

    Ik hou zeker ook van goede UX maar soms moet je een keuze maken.

    Antwoord
  3. Bart Van Dooren

    Dag Hans,

    Mooie post. Een bepaalde passage was wel wat vaag: Ook hebben we meer foto’s en links naar andere pagina’s geplaatst. Daarnaast hebben wij ongeveer 60% van zijn pagina’s verwijderd en 301-‘geredirect’.

    Bedoel je hiermee links naar externe of interne pagina’s die je hebt geplaatst? En waarom zou je 60% van de pagina’s verwijderen? Wat is daar de bedoeling van?

    Antwoord
    • Hans Keeren

      Hoi Bart,
      We hebben links naar interne pagina’s geplaatst om de linkwaarde beter over de pagina’s te verdelen.

      De reden waarom we 60% van de pagina’s hebben verwijderd is omdat ze niks, maar dan ook niks toevoegden 🙂
      Jammer dat ik je de klantnaam niet kan geven anders snap je meteen waarover ik praat. Ik zal proberen je een voorbeeld te geven:

      Stel je hebt op een site 3 pagina’s over 1 loodgieter amsterdam, 2 loodgieters amsterdam en 3 loodgietersbedrijf amsterdam. Eigenlijk betekent het gewoon hetzelfde: iemand is op zoek naar een loodgieter in Amsterdam.

      Er kunnen van deze 3 pagina’s best 1, en eigenlijk 2 pagina’s weg. En als die pagina’s dan maar 150 – 200 woorden inhoud hebben, dan zijn ze helemaal niks waard.

      1 pagina maken met veel goede inhoud zorgt ervoor dat je (in elk geval) op 1 zoekterm gaat ranken. En misschien wel meer zoektermen. Dat hangt een beetje af van: of de top 10 in Google op die zoekopdrachten erg verschilt.

      Het is moeilijk om hier echt heel diep op in te gaan omdat het dan een apart artikel wordt. Ik hoop dat je het zo een beetje snapt.

      Antwoord
      • Siem

        Om hier even op in te haken:
        Als je drie pagina’s over hetzelfde onderwerp schrijft concurreer je dus met jezelf. En dat is zeker niet wat men wil. Zoals Hans al zegt: van drie minder goede pagina’s naar een content rijke pagina zal een flinke verbetering zijn.

        Antwoord
  4. Bart Warrot

    Dag Hans. Leuke post 🙂
    Tekst/content blijft natuurlijk heel erg belangrijk voor Google. Maar wat ook meer invloed aan het krijgen is is de data die Google verzamelt als Engagement. Als mensen jouw pagina zien en het maar niets vinden (ook al is het “perfect geschreven voor SEO”), krijg jij meteen een hogere bounce rate en zul je ook de rankings zien dalen.

    Antwoord
    • Hans Keeren

      Hoi Bart, bedankt. Waar jij het over hebt is inderdaad belangrijk. Dit is echt een gebruikersding. Dat hebben we ook met die klant gerealiseerd. Daar is de time on site ook sterk gestegen bijvoorbeeld.

      Antwoord
  5. Bloggelientje

    Goed artikel! Je bent er in geslaagd om nog iets nieuws te zeggen over dit onderwerp! Ik heb een vraagje: kan een ander blog theme veel verschil maken in bezoekersaantallen en doorklikken?

    Antwoord
    • Hans Keeren

      Dank je. Dat heb ik ook getracht. Dat was 1 van de doelstellingen van dit artikel.

      Het zou kunnen dat zoiets verschil maakt als je bijvoorbeeld een heel slecht theme hebt met allemaal technische problemen. Maar dat heb ik nog niet eerder gezien. Ik denk niet dat je het verschil maakt met het veranderen van een blog theme. Gewoon strakke content en goede links doen 🙂 Oh ja, ook promoten en vragen om links. Mag best…

      Antwoord
  6. Bart Van Dooren

    Bedankt voor je antwoord Hans. Het is duidelijk nu!
    @Bloggelientje: ik denk dat some blog themes technisch beter geconstrueerd zijn en daardoor sneller inladen. En de site snelheid is een belangrijke factor voor Google.

    Antwoord
    • Hans Keeren

      Hoi Bart, sitesnelheid is zeker belangrijk voor Google en gebruikers maar is nog geen zware rankingfactor. Maar daar verschillen de meningen nogal over 🙂

      Antwoord
  7. Kirsten

    Dank, leuk.
    Die 60% verwijderen boeit me: hoe deed je dat? Een apart artikel hierover mag :-).
    Kijk je naar analytics over een lange periode, naar pagina’s die nooit bezoek krijgen?

    Antwoord
    • Hans Keeren

      Hoi Kirsten, ik heb erover gedacht om er een artikel over te schrijven maar ik denk niet dat ik het doe. Maar wie weet…
      Ik kijk inderdaad naar Analytics over een lange periode. Toen hebben we alle pagina’s eruit gegooid die geen of weinig bezoek kregen. Het toen een paar weken aangekeken en weer hetzelfde gedaan en weer een keer. De klant ging van grofweg een kleine 400 landingspagina’s naar 90 landingspagina’s uit Google. En dat resulteerde in een trafficstijging van 70%. Duidelijk gevalletje Panda if you know what I mean.

      Antwoord
  8. Erwin Roks

    Helder artikel, met nuttige tips. Echter, waarom kloppen de Google Adwords Zoekplanner aantallen ‘voor geen meter’? Ik ben me bewust dat het gemiddelde aantallen van de voorgaande 12 maanden zijn, maar zouden ze dan totaal niet kloppen? Heb je een andere tool welke ook aantallen laat zien (ubbersuggest alleen suggesties zonder aantallen)?

    Antwoord
    • Hans Keeren

      Hoi Erwin, ik zal je een voorbeeld geven. In GWT staan vertoningen en klikken naar je site. Soms zijn het aantal klikken naar je site al hoger dan het totale zoekvolume in GAKP.

      Antwoord
      • Erwin Roks

        Ja, helemaal eens. Maar deze getallen zijn pas inzichtelijk nadat je bezoekers gerealiseerd hebt.
        Hoe ga jij in een voortraject te werk, als je een inschatting moet doen cq. een plan van aanpak moet opstellen voor een nieuwe klant? Hoe bepaal je de waarde van een bepaald zoekwoord? Semrush geeft bij mij dezelfde cijfers als GAKP…

        Antwoord
        • Hans Keeren

          Dat hangt ervan af of een klant al veel of weinig goede traffic heeft. Of dat ik al ervaring heb ik een bepaalde branche. Maar inschatten is moeilijk. De ROI op SEO is niet altijd duidelijk, zeker nu Google de zoekwoorden uit Analytics voor een groot gedeelte heeft afgeschermd.

          Antwoord
  9. Roel Hermelink

    Hallo Hans,

    Eindelijk iemand die wat verfrissende tips heeft over SEO. Zelf loop ik echter al een tijdje met een SEO vraag m.b.t. keyword stuffing. Vanuit de zoekwoordplanner kom ik veel ”zoekzinnen” tegen waar hetzelfde zoekwoord steeds in terugkomt. Voorbeeld:

    Scheermesjes aanbieding
    Fusion scheermesjes
    Beste scheermesjes

    Bij elk van deze zinnen gebruik je het woord scheermesjes in een andere context.

    Geeft Google je dan ook de gelegenheid om vaker het woord scheermesjes te gebruiken zonder je te straffen op “keyword stuffing” omdat “scheermesjes” steeds in een andere context wordt gebruikt?

    Graag hoor ik van je!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tips ontvangen?

Wil jij ook op de hoogte blijven van mijn blog? Meld je dan aan voor mijn tips & tricks, handige ontwikkelingen en belangrijke up-to-date informatie omtrent SEO en Online Marketing.

E-mailadres
Ik ga akkoord met het privacy reglement Lees hier