8 tips om een SEO-vriendelijke webbouwer te herkennen

Update: 30/01/2020 | 2 reacties

Waar moet je op letten als je een websitebedrijf inhuurt en ook het zoekmachineverhaal goed wilt afdekken. Dit artikel geeft een aantal punten waarop je snel een toekomstig bouwbedrijf kunt beoordelen.  Het is dus niet zo dat elke bouwer van websites verstand heeft van zoekmachine optimalisatie.

Hoewel dit wel vaak wordt geclaimd…

Let vooral op bedrijven die zeggen: “onze websites worden goed gevonden in Google”.

Websites worden inderdaad gevonden door Google maar om bovenaan Google te komen gaat het toch echt om de belangrijkste zoekwoorden waarop een website is geoptimaliseerd.

Als je webbouwer zo’n uitspraak doet stel dan meteen de vraag: “en op welke woorden word je dan gevonden?” Op deze vraag mag je een duidelijk en constructief antwoord verwachten.

Hieronder vind je 8 handvaten. Gebruik deze handvaten om te bepalen of een webbouwer SEO vriendelijk is. Er zijn meer beoordelingscriteria beschikbaar maar ik ga er vanuit dat je net als ik niet zwemt in je tijd. Je bent op zoek naar een snelle manier om een toekomstig webbedrijf te beoordelen.

SEO vriendelijk CMS

Er zijn nog steeds veel onvriendelijke CMS-en op de markt. Een goed CMS is een niet te onderschatten onderdeel van goede seo. Ik raad je aan om hier goed je huiswerk te doen en niet meteen de eerste de beste webboer op zijn mooie blauwe ogen te geloven.

De eerste check die ik altijd zelf doe is kijken of een CMS query strings genereert. Query strings zijn voor mij een belangrijke graadmeter of iemand serieus met zoekmachine  optimalisatie bezig is. Query strings zijn namelijk erg slordig.

Een query string herken je aan de %%?? In de URL. Als je bijvoorbeeld de URL www.eenbedrijf.nl/??&&over??&ons tegenkomt dan weet je dat je moet oppassen. Mooier is de URL www.eenbedrijf.nl/over-ons.

Architectuur van website in overeenstemming met zoekwoordenonderzoek

Je bouwer moet kunnen beoordelen of je huidige website reeds is geoptimaliseerd voor zoekmachines. Is je huidige website niet geoptimaliseerd dan dient er eerst een zoekwoordenonderzoek te worden uitgevoerd.

Je kunt (samen met je bouwer) bepalen op welke zoekwoorden je gevonden wilt worden. Let erop dat de beste zoekwoorden die woorden zijn die ook daadwerkelijk bijdragen aan je omzet.

Wil je weten welke woorden dit zijn? Je kunt bijvoorbeeld gedurende 1 a 3 maanden een Google Adwords campagne laten lopen en beoordelen welke zoekwoorden het beste converteren.

Worden pagina’s van oude website omgelegd d.m.v.301 redirects

URLs re-directen naar nieuwe pagina’s dient altijd te gebeuren.  Hoewel een 301 re-direct vrij technisch klinkt kan ik je d.m.v. een simpel voorbeeld duidelijk maken hoe dit werkt en wat de gevaren zijn.

Je hebt een pagina die www.mijnbedrijf.nl/over-ons heet. Nadat je een nieuwe website hebt laten bouwen krijgt deze pagina de naam www.mijnbedrijf.nl/ons-bedrijf.html . Voor gebruikers bestaat de pagina www.mijnbedrijf.nl/over-ons niet meer maar voor Google nog wel.

De Google bot zal nog weken, zelfs maanden, blijven zoeken naar de pagina www.mijnbedrijf.nl/over-ons. Op het moment dat deze pagina niet wordt gevonden zal Google een 404 foutmelding genereren. Een 404 foutmelding is een pagina die je terugkrijgt van de server als een pagina niet wordt gevonden.

Als je website 404s genereert dan kan dit impact hebben op je Google rankings. Let er dus op dat je het onderwerp 301 redirects ter sprake brengt aan het begin van het bouwproces.

Als je bouwer dit onderwerp bagatelliseert of niet weet waarover je het hebt: wegwezen en op zoek naar een andere bouwer.

Heeft je webbouwer reeds bestaande contacten met SEO specialisten

Meestal kun je op de website van je websitebouwer zien of er wordt samengewerkt met een SEO specialist.

Mocht dit niet het geval zijn vraag dan of er iemand binnen het bedrijf verantwoordelijk is voor SEO. Een webbouwer die iemand, of intern of extern, heeft aangesteld voor zoekmachine optimalisatie is vaak al serieus met dit vak bezig.

Is Google Analytics geïnstalleerd

Eigenlijk is dit een no-brainer maar je kunt dit het beste even vragen. Soms wordt gezegd dat je dit zelf moet doen, soms doet je bouwbedrijf dit.

Google Analytics is gratis en een goed analyse pakket is erg belangrijk om je webperformance te kunnen meten. Google Analytics geeft je een beeld over het aantal bezoekers op je website, op welke woorden zij binnenkomen en hoe lang zij op je website vertoeven.

Kijk of de website van je webbouwer op Google is geoptimaliseerd

Ik zal je besparen hoe je een analyse maakt van de website van je webbouwer. Zoals ik eerder al aangaf kun je volstaan met de vraag op welke woorden deze webbouwer wordt gevonden. Controleer dit en neem alleen genoegen met serieuze woorden zoals webdesign, webdesign Amsterdam en webdesign Utrecht.

Als je meer verstand hebt van seo en websites, doe dan een snelle seo check door de webpagina’s van de webbouwer te beoordelen.

Ik heb al eens een artikel geschreven over je SEO verbeteren. Die zou je ook nog eens kunnen raadplegen.

Google Search Console

Heeft je webbouwer Google Search Console geïnstalleerd? In Google Search Console kun je allerlei performance statistieken bekijken van je website. Verwar dit niet met Google Analytics. Waar Google Analytics meer over bezoekers gaat, gaat Google Search Console meer over je website.

Met Google Search Console kun je o.a. bekijken:

  • De snelheid van je website
  • De zoekwoorden waarmee mensen op je website terecht komen
  • De belangrijkste landingspagina’s van een website
  • Of er 404 pagina’s worden gegenereerd
  • Crawlfouten die Google is tegengekomen

Installeer Google Search Console en monitor op regelmatige basis de performance van je site.

Referenties

Last but not least de referenties. Vraag naar de klanten van je webbouwer en kijk naar hun website. Is deze geoptimaliseerd voor Google?

Beter nog is dat je deze klanten zelf spreekt en de vragen stelt die in dit artikel zijn behandeld.

Mobiel

Heeft de webbouwer verstand van mobiel? Is hij in staat om een responsive website te bouwen. Anno 2020 zou elke webbouwer dat moeten kunnen. Toch is het belangrijk om dit te checken en om een portfolio te vragen.

Hans Keeren

Hans Keeren

Mijn naam is Hans Keeren, SEO trainer en SEO expert. Ik help MKB bedrijven en ZZP-ers aan meer omzet en websitebezoekers door SEO trainingen en advies.

Lees meer

2 Reacties

  1. Hans Keeren

    Patrik, ik sprak laatst iemand die geen starter was en met een ervaren webbouwer in zee is gegaan. Die zou wel even de SEO erbij doen. Dat heeft uiteindelijk niet opgeleverd wat het zou moeten opleveren.

    Er zitten een aantal nobrainers tussen. Maar dat gaf ik zelf al aan.

    Met het controleren van bovenstaande heb je een prima handvat. Bijvoorbeeld referenties checken. Waarom zouden alleen starters referenties moeten checken?

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tips ontvangen?

Wil jij ook op de hoogte blijven van mijn blog? Meld je dan aan voor mijn tips & tricks, handige ontwikkelingen en belangrijke up-to-date informatie omtrent SEO en Online Marketing.

E-mailadres
Ik ga akkoord met het privacy reglement Lees hier