Geld verdienen met een webshop, zo doe je dat

Update: 15/01/2020 | 14 reacties

Na 7 jaar SEO, Online Marketing en webbouw ben ik een webshop gestart. Het was een webshop op basis van drop shipment. De reden is dat ik de afgelopen jaren voor een aantal klanten bedragen heb verdiend die ik liever zelf op mijn bankrekening wil.

In het eerste kwartaal draaiden we een omzet van 55.000 EUR.

In dit artikel beschrijf ik wat wij hebben gedaan om van de webshop een succes te maken.

Met drop shipment kun je geld verdienen

Koop je je producten zelf in of werk je via drop shipment? Wij kozen voor drop shipment zodat we geen zorgen hebben over transport.

Drop shipping is een constructie waarbij een webwinkel een bestelling krijgt van een eindklant. De webwinkel stuurt deze bestelling door naar de producent of groothandel. De producent levert daarna direct aan de eindklant, eventueel met het logo van de webwinkel op de bestelling.

Drop shipment is vaak duur. Dat merkten we nadat we een aantal partijen benaderden voor hun prijzen en voorwaarden. Er zitten er in onze branche zelfs een aantal bij die zo exhorbitant duur zijn dat ik me afvraag of ze wel klanten hebben. Maar dat terzijde…

Een drop shipper uitkiezen is een moeilijk werkje dus begin daar vroeg mee. Wij hebben het geluk dat we werken met een zeer goede en correcte partij, en dat is cruciaal. Een partij moet niet te duur zijn en moet de producten op tijd en fatsoenlijk versturen. Dat versterkt namelijk je concurrentievoordeel. Zeker op het gebied van prijs is het prettig als je tegen de concurrentie kunt opboksen.

1 ding wat ik persoonlijk belangrijk vind is de mogelijkheid om goederen terug te mogen sturen naar een drop shipment partij. Een consument heeft namelijk het recht om binnen 14 dagen een product terug te sturen. Een drop shipper moet deze service ook aan een webshop bieden, vind ik.

Ik heb een keer een gesprek gehad met een drop shipper die zei: “Je kunt best kapotte producten terugsturen. Maar als de consument ze niet mooi vindt dan niet”. Dit is duidelijk een partij waarmee we geen zaken doen.

Er komt meer bij een webshop kijken dan alleen marketing

In principe wilde ik zoveel mogelijk internet marketing doen en zo weinig mogelijk randzaken. En toch ontkom je daar niet aan. Je hebt nou eenmaal te maken met klantenservice, het regelen van de verzendingen, contacten leggen met een payment provider, een bedrijf voor voip telefonie uitkiezen etc. Denk daar aan als je met een webshop begint.

Gelukkig is de webshop op basis van drop shipment en hoeven we ons niet bezig te houden met verzendingen.

De theorieën over shopkunde de koelkast in

Er zijn veel waarheden, theorieën en regeltjes over internet marketing, maar in de praktijk werken dingen toch anders. Of zijn ze in elk geval minder zwart-wit dan men beweert. Hieronder een aantal voorbeelden.

  • Een website moet snel zijn. Dat klopt als een bus maar onze site was in het begin erg langzaam en toch verkochten we. Uiteindelijk hebben we Cloudflare geinstalleerd waardoor de site aanzienlijk sneller werd.
  • Je moet een keurmerk hebben. Ja best, maar ook zonder een keurmerk verkoop je prima.
  • Een goede over ons pagina moet absoluut maar zelfs zonder een over ons pagina verkoop je goederen.

Ik snap dat een keurmerk, over ons pagina en snelle site beter is. Maar als dat er niet is: gewoon beginnen. Wacht niet tot dit allemaal perfect geregeld is. Je gaat dan zeker omzet draaien. Je bent immers ondernemer en geen internet-marketing specialist.

De telefoon van je shop opnemen

Er zijn altijd mensen die twijfelen als er geen keurmerk of een ‘over ons’ pagina aanwezig is. En die mensen bellen je heel graag op. Zij willen weten wie er achter de webshop zit en willen even checken of je betrouwbaar bent.

Het werkt heel simpel: neem een VOIP account met een telefoonnummer en neem de telefoon op. Je staat versteld hoe blij je mensen daarmee maakt.

Klanten willen snel antwoord

Klanten die bellen of mailen willen snel antwoord. Ik merk altijd dat mensen erg opgetogen zijn als ze snel de juiste informatie krijgen. Treuzelen of een dagje wachten levert snel een ontevreden klant of prospect op.

Met Admarkt online geld verdienen

Admarkt van Marktplaats is een topkanaal om je producten te verkopen. Elke (beginnende) webshop moet minimaal een keer naar Admarkt kijken wat de mogelijkheden zijn om daar producten te verkopen.

Je maakt een account aan op Admarkt en zorgt dat bezoekers vanuit je advertentie doorklikken naar je website. Bij Admarkt betaal je per klik net als bij Google Adwords.

Ik hoor vaak mensen zeggen: “Marktplaats is niks voor ons want die mensen zijn alleen maar op zoek naar koopjes”.

Laat dat soort onzin a.u.b. varen en ga eerst testen of dat wel zo is. Elke branche en elke website heeft haar eigen regels. Probeer ze zelf uit te vinden…

Geld verdienen met Google Ads

Met Google Ads kun je net zoals met Admarkt meteen starten en geld verdienen. Toch is Google Ads een specialisme waar je beter iemand voor inhuurt als je het niet zelf beheerst. Althans, dat is mijn ervaring.

Op dit moment huren wij iemand in voor de webshop en levert het nog niet zoveel op. Ook omdat die persoon pas 2 weken bezig is. Hoewel je er meteen geld mee kunt verdienen heeft een campagne wel een tijdje nodig voordat hij goed werkt.

Wij hebben vertrouwen dat het goedkomt maar Ads is pittig. Bij Ads zijn ‘kosten per conversie’ een belangrijke parameter. Dat is het bedrag dat je maximaal aan Ads wilt uitgeven per verkocht product. O.a. daarop moet de Ads-specialist je campagne sturen. Een goede Ads-specialist kan je hierover informeren.

Begin zo snel mogelijk met SEO

Verkeer uit Google (organisch) levert het meeste geld op voor onze shop. Zowel qua gemiddelde orderwaarde als totale omzet per kanaal. En dat is ook de ervaring met mijn klanten de afgelopen 7 jaar.

Het probleem met SEO is dat zichtbaarheid in Google een tijdje duurt. Het is daarom belangrijk dat je er vroeg mee begint. Uiteindelijk scoorden wij na 3 maanden al redelijk goed in Google. Maar nu, na ongeveer 5 maanden is het allemaal nog beter.

Wij hebben in het begin het volgende gedaan: zoekwoordenonderzoek, de opbouw van de site, het schrijven van pagina’s, het optimaliseren van pagina’s en wat technische dingen.

Niet alle klanten zien in de beginfase de waarde van SEO. Uiteindelijk zul je zien dat het je veel oplevert. Zeker bij een webshop. Je moet alleen volhouden.

Zodra je je SEO doelen hebt bereikt schroef je de investering terug. En dan ga je pas echt geld verdienen. Weinig investering en hoge posities in Google, is wat je uiteindelijk wil. Wat je natuurlijk ook kunt doen is nieuwe doelen stellen.

Linkbuilding

SEO kun je niet los zien van linkbuilding. Door de tijd heen zal het meeste werk dat je doet linkbuilding zijn.

Goede links naar je website zijn nog steeds cruciaal om hoog te ranken in Google. Zonder links krijg je geen (organisch) verkeer naar je site. Investeer daarom in linkbuilding.

De tactiek die bij ons het meest succesvol was, was het versturen van ons product naar bloggers. Zij schreven over ons product en linkten daarbij naar onze site.

Daarnaast gastbloggen we regelmatig om exposure en links te verkrijgen. En we proberen vermeldingen te krijgen op linkpagina’s van websites die wij geschikt vinden.

Na 3 maanden linkbuilding stonden wij als ‘rookies’ in de branche al redelijk tussen de gevestigde partijen. En dat is best lekker…

Content

Een contentstrategie klinkt heel veelomvattend en als je net begint moet je het niet te moelijk maken. Dat hebben wij ook gedaan.

Qua content doen wij 2 dingen en die doen we goed.

  • Op onze site besteden wij speciale aandacht aan de productpagina’s. Die beschrijven we uitgebreid met goede informatie. En dat is succesvol. Mensen kopen niet alleen vlot maar blijven ook lang op de site.
  • Het gastbloggen is een uiterst effectieve manier voor het genereren van content. Daarnaast merken wij dat deze artikelen ons ook nog conversie oplevert.

Door achteraf betalen meer verkopen

Veilig achteraf betalen voor consumenten werkt goed. Beter dan ik had verwacht zelfs. Wij maken gebruik van Afterpay en zijn daar tevreden over. Klanten kopen vaak via Afterpay. Maar je hoeft niet per se voor Afterpay te kiezen. Klarna is bijvoorbeeld ook een grote aanbieder van betalen achteraf.

De reden dat dit zo goed werkt is dat de muur tussen kopen op afstand en vertrouwen makkelijk wordt beslecht.

Deze vorm van betaling is echt een aanrader voor elke webshop. Je gaat er serieus meer door verkopen.

Webbouwer inhuren?

Beginnen met WordPress en Woocommerce is een prima oplossing. Dat zorgt dat het goedkoop blijft. Webbouwers zijn namelijk duur en trekken je financieel helemaal leeg.

Wij wisten vanaf het begin dat we in elk geval geen webbouwer wilden. Wat wij wilden is geld verdienen in plaats van geld uitgeven aan webbouwers.

Ook hebben webbouwers (de meeste dan ;-)) totaal geen verstand van SEO. Het is voor een ondernemer erg moeilijk om dit te controleren en dat is vervelend. Zeker omdat webbouwers bijna allemaal claimen er verstand van te hebben. Maar pas hiervoor op.

Winstmarges

Ineens is het je eigen webshop en niet die van een klant. Je moet dus over je eigen kosten en opbrengsten nadenken. Zet je kosten goed op een rijtje om de juiste prijs van je producten te bepalen.

Win-win, geld verdienen, kostenvoordeel en tijd

Kennis van webbouw en SEO scheelt je veel kosten. Plus dat het ook aan de opbrengsten-kant veel oplevert als je het goed doet.

Zo is het dus een goedkope exercitie met grotere kans op succes. Duizenden euro’s investeren in een website en ook nog een zooi online marketeers inhuren maakt het starten van een shop duur en moeilijk. En soms zelfs onmogelijk.

Met eigen kennis in huis heb je een concurrentievoordeel. Alleen duurt het wel een aantal jaren voordat je deze kennis hebt opgebouwd. Heb je ergens een win-win of concurrentievoordeel? Probeer die dan te benutten zoals wij hebben gedaan.

Reviews op je website

Reviews zijn van doorslaggevend belang om goed te verkopen. Het overtuigt bezoekers en ze kopen sneller als je ze op je site hebt. Probeer ze dus te regelen.

1 van de programma’s waar wij aan denken is Trustpilot. Dat is een systeem waar klanten onbevooroordeeld een testimonial mogen achterlaten. En dat wekt vertrouwen. Tenminste, dat vermoeden we. We hebben het nog niet getest. De kosten voor Trustpilot beginnen bij 79 EUR per maand.

Maar ook zonder Trustpilot werkt het plaatsen van reviews op je site goed.

Laat je niet leiden door negativiteit

Negatieve emoties, negatieve ervaringen en slechte feedback hebben meer impact dan goede en positieve ervaringen. Dat kun je o.a. lezen in het wetenschappelijke stuk “Bad is stronger than good”.

Mensen zijn zelfs sneller gemotiveerd om negatieve zaken te ontwijken dan om achter goede dingen aan te gaan.

Maar laat je daardoor niet leiden als je een bedrijf of website opzet. Er zijn altijd mensen die je website lelijk vinden. Of mensen die ongevraagd advies geven over betere conversie van je website. Laat je daar niet door leiden.

Probeer steady je koers te varen en laat je niet gek maken door wat anderen allemaal vinden.

Hoe nu verder

In ons geval hebben we al een soort van infrastructuur opgebouwd. We hebben namelijk zelf een website, drop shipment partner, SEO, links, een bak kennis en nog veel meer.

Het beste is om dat te kapitaliseren. En daarom besloten we om onze producten ook te gaan verkopen in Engeland en Duitsland.

Als je een webshop begint en je wilt uitbreiden probeer dan zoveel mogelijk binnen je bestaande infrastructuur te werken. Dat bespaart tijd en geld.

Hans Keeren

Hans Keeren

Mijn naam is Hans Keeren, SEO trainer en SEO expert. Ik help MKB bedrijven en ZZP-ers aan meer omzet en websitebezoekers door SEO trainingen en advies.

Lees meer

14 Reacties

  1. Cor

    Handige tips en een aantrekkelijke kop! Daar ga ik mijn voordeel mee doen. Inderdaad gewoon beginnen en bijschaven. En misschien toch marktplaats advertenties en afterpay. Wie raad je aan voor de Adwords? Dank!

    Antwoord
    • Hans Keeren

      Dank Cor. Ik mail je de Adwords-specialist zo even.

      Antwoord
    • Dave

      Hans,

      Goed verhaal! Omzet zegt echter niet zoveel. Als je nauwelijks marge overhoudt, dan is zulke omzet halen namelijk geen probleem.

      Ik vind het wel jammer dat je alle webbouwers over 1 kam scheert. Er zijn wel degelijk goede gespecialiseerde partijen te vinden. Ik raad juist af om zelf te gaan klussen. Een goede shop neerzetten gaat toch echt wel een stuk verder dan een WP site-tje in elkaar knutselen.

      Ook ik ben erg benieuwd naar de url van je shop.

      Antwoord
      • Hans Keeren

        Hoi Dave, ik kan bijna niet meer anders dan alle webbouwers over 1 kam scheren. Ik heb teveel gezeik met ze gehad de afgelopen jaren en ik meen elk woord wat ik zei. Maar ik heb ruimte overgelaten dmv de 😉 Wat betreft WP: ik meldde al dat wij ook overgaan op Magento. Er zijn op een bepaald moment natuurlijk beperkingen in WP. Maar voor een MKB-er is het een prima oplossing om mee te beginnen. Laat je idee eerst maar eens van de grond komen.

        Antwoord
  2. Christian

    Mooi en herkenbaar verhaal, zeker zaken als het hebben van een keurmerk en een goede basis zoals WordPress. Dat heb ik wel gezien met onze webshop http://www.make-up-your-stash.nl.

    Wij doen wel een eigen voorraad aanhouden, waardoor je daar ook wat meer controle over hebt. Maar ik begrijp zeker de keuze van drop shipping.

    Nu ben ik natuurlijk wel benieuwd naar de url van de webshop Hans… 🙂

    Antwoord
    • Hans Keeren

      Ik snap ook wel de keuze voor voorraad. Het probleem vindt ik het versturen maar marge-technisch is het beter dan drop shipping. Misschien stuur ik je de url nog wel een keer 😉

      Antwoord
  3. Roger vogelezang

    Dat van achteraf betalen en van producten terug kunnen sturen neem ik mee, dat zijn goede tips. Ook dat van organisch verkeer via SEO met behulp van blog posts, inkoppetje maar toch…voor je het weet ben je enkel klanten aan het werven via ads I.p.v. content, dat is niet de bedoeling. Mijn product is te prijzig om zomaar aan bloggers te geven, dus is dacht..ach…dat is niets voor mij maar nu bedenk ik me dat ik mijn indoboards (balanceandboards.com) ook kan lenen aan Blogger om het uit te proberen. Maar welke blogger zou geïnteresseerd zijn om de nieuwste boardsport (vergelijkbaar met skaten) uit te proberen?

    Antwoord
    • Hans Keeren

      Hoi Roger, eigenlijk is het leven 1 groot inkoppertje. Alleen moet je de goal wel scoren 😉 Jouw site kan wel wat links gebruiken in elk geval. Wat je zegt klopt: hoe geef je een blogger een duur product. Aan de andere kant is een product geven van tussen de 150 – 200 EUR best doable. Maar dat vind ik. Bij ons lagen de bedragen ook zo hoog.

      Antwoord
    • Cor

      Waarom zou je – in overleg met een blogger – je product niet kunnen uitlenen i.p.v. weg te geven? BIjvoorbeeld aan deze blogger. http://www.travelaroundwithme.com. Die blogt over avontuurlijke en sportieve dingen. Bovendien kent ze veel andere bloggers. (Ik heb geen financieel voordeel bij dit advies.)

      Bij mij (www.happytowels.be) vragen veel bloggers een review-exemplaar op, die ze dan vervolgens met een Share, Like en Winactie verloten. Eén actie kan gerust een maand duren, met om de dag een nieuwe Tweet en Facebook-post over het product. Als de blogger veel volgers heeft die jouw doelgroep vormen, kan dat goed rendabel zijn.

      Succes!

      Antwoord
      • Hans Keeren

        Als ze het accepteren, waarom niet? In eerste instantie zou ik zeggen dat iemand dat niet snel doet. Aan de andere kant vergroot het wel de onafhankelijkheid van de review als hij het product niet in zijn bezit krijgt…

        Antwoord
  4. Jan-Willem Bobbink

    Gaaf om te lezen Hans! Succes met het verder uitrollen en een extra nulletje voor de komma van de omzet te zetten komend jaar 🙂

    Antwoord
  5. Hans Keeren

    Thanks Jan-Willem. Dat zou erg mooi zijn. Wie weet 🙂

    Antwoord
  6. Erik

    Eigenlijk zou iedereen een Erik moeten hebben…

    Antwoord
    • Hans Keeren

      Ik denk dat de (online) wereld dan zeker een betere plek zou zijn

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tips ontvangen?

Wil jij ook op de hoogte blijven van mijn blog? Meld je dan aan voor mijn tips & tricks, handige ontwikkelingen en belangrijke up-to-date informatie omtrent SEO en Online Marketing.

E-mailadres
Ik ga akkoord met het privacy reglement Lees hier