17 tactieken voor Social Media Marketing

Update: 24/05/2009 | 6 reacties

Gisteravond heb ik genoten van 2 presentaties van Laura Fitton. Laura was vroeger trainer in het geven van presentaties. Zij heeft zichzelf en haar bedrijf door middel van Twitter in de markt gezet.

Als gevolg hiervan is zij in korte tijd een online marketeer geworden. Hiervoor heeft zij het bedrijf Pistachio Consulting opgericht.

Lees dit artikel als je wilt weten wat haar 17 Social Media Marketing tactieken zijn.

Laura’s stelling: bedrijven moeten JOU willen inhuren en niet je services!

De JOU – Je presentie. Die creëer je volgens haar in eerste instantie online d.m.v. Social Media. Daarna “cement” je deze online relaties tot echte offline relaties.

De 17 Social Media tactieken van Laura Fitton:

1. Creëer autoriteit door bloggen, pod-casts en Twitter.

2. Doe niet onaardig of ik vertel mijn vrienden dat je een waardeloos persoon bent.

3. Om te zorgen dat je als uniek gezien wordt, geef je ideeën weg aan een breed publiek. Probeer niet die ene prospect gratis diensten te geven, in de hoop dat hij je klant wordt. Start bijvoorbeeld een weblog en zet op de homepage meteen duidelijk welke resultaten je kunt bieden.

4. Zoek en vind het beste publiek voor je product. Dit geldt voor zowel een eigen weblog als Twitter.

5. Social Media is uitermate geschikt voor inbound communicatie. Luister, luister, en kijk eerst goed wat zich afspeelt binnen je doelgroep voordat je gaat communiceren.

6. Ben menselijk. Laat je menselijke betrokken stem horen en probeer vooral niet te professioneel te doen.

7. Probeer niet teveel te focussen op business tactieken maar focus op je klanten. Focus op de resultaten die je voor hen kunt behalen.

Als voorbeeld geeft ze: een web designer verkoopt geen web design maar een brand imago en het aantrekken van klanten door mooie design. Handel dus altijd vanuit het “What’s In It For Them” principe.

8. Beantwoord vragen over je vakgebied op Twitter.

9. Focus op de kwaliteit van de mensen die je volgt op Twitter. Als voorbeeld geeft ze een Twitter stream van een jongeman die regelmatig lunchte met top Venture Capitalists. Deze streams geven inspiratie en ideeën.

10. Houd geen statistieken bij op je weblog. Focus op wat je lezers vragen. Wat staat er in de reacties. Focus op de relatie met je lezers en het materiaal dat je aan hen kunt weggeven.

11. Investeer niet in brochures, visitekaartjes of ander reclamemateriaal. Maar investeer in Social Media. Dit kost je slechts 1 ding. Je tijd.

12. “Cold callen” is afgelopen door het gebruik van Social Media. Wat je moet doen is je online contacten ook offline ontmoeten om zo een echte relatie tot stand te brengen.

13. Bereik mensen waar ze zich bevinden. Als dat niet op Twitter is probeer ze dan ergens anders te bereiken. Sommige mensen zijn zelfs niet bekend met RSS. Zorg bijvoorbeeld dat mensen zich per e-mail kunnen inschrijven voor jouw artikelen.

14. Spreek niet je eigen taal maar de taal van je publiek.

15. Maak via Twitter of weblogs contact met mensen met dezelfde interesses of met mensen die je gewoonweg interessant vindt.

16. Maak fouten in Social Media. Vooral als je een fout durft toe te geven win je aan geloofwaardigheid.

17. In 1e instantie negatief zijn over Twitter is geen probleem. Laura heeft dit zelf ook gedaan. Ik trouwens ook in 1 van mijn eerste blog posts genaamd Twitter klantvriendelijkheid.

De 17 punten hier beschreven zijn niet zo inspirerend als de presentatie van Laura. Ze geven je wel een inzicht in haar tactieken. De rode draad in haar presentatie is: gedraag je menselijk en luister naar wat anderen zeggen en schrijven. Dan boek je resultaten en heb je succes.

Ik ben het met wat betreft de meeste punten met haar eens. Ik houd echter wel statistieken bij van mijn blog. Ik vind het belangrijk om te kijken via welke bronnen bezoekers binnenkomen op mijn site en of ik ze lang genoeg kan boeien.

Photo credit: Sean MacEntee via Foter.com / CC BY

Hans Keeren

Hans Keeren

Mijn naam is Hans Keeren, SEO trainer en SEO expert. Ik help MKB bedrijven en ZZP-ers aan meer omzet en websitebezoekers door SEO trainingen en advies.

Lees meer

6 Reacties

 1. Hans Keeren

  @Erno, inderdaad. Die heb ik ook gezien. Ik moest kiezen naar welke presentatie ik wilde verwijzen.

  Antwoord
 2. Robbert de Vries

  Bij de presentatie van Going Solo ben ik snel afgehaakt, reden; haar presentatie loopt niet. Hierdoor betwijfel ik haar expertise. De google presentatie is daarentegen erg krachtig en waardevol. Laura Fitton maakt het voor mij helemaal, de presentatie duurt 45 minuten maar het kan je business serieus vergemakkelijken en vergroten in slechts drie kwartier …

  @Hans, ben je er van bewust dat een link jouw blog overruled?

  Antwoord
  • Hans Keeren

   @Robbert, De Google presentatie is inderdaad erg goed. Ik ben bij beiden niet afgehaakt. Ik weet echter dat veel mensen bij lange presentaties afhaken. Vandaar de 17 punten als een soort van samenvatting.

   Van de link ben ik op de hoogte. Dat is een eindeloze discussie die ik in een vorig artikel over hyperlinks al heb gevoerd. Ik persoonlijk ben er voor om hyperlinks in het zelfde venster te openen. Niettemin bedankt voor je commentaar.

   Antwoord
 3. Hans Keeren

  Erno, ik heb de link aangepast.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tips ontvangen?

Wil jij ook op de hoogte blijven van mijn blog? Meld je dan aan voor mijn tips & tricks, handige ontwikkelingen en belangrijke up-to-date informatie omtrent SEO en Online Marketing.

E-mailadres
Ik ga akkoord met het privacy reglement Lees hier