Hoe kweek je vertrouwen op internet? Vertrouwen is alles bij online shoppen en online verkopen. Bij elke vorm van twijfel zal de bezoeker afhaken en niet meer van je kopen. Zelfs bij het allerkleinste deukje in het vertrouwen zal dit gebeuren. Er is namelijk geen gladde verkoper die de consument bij twijfel overhaalt om te kopen.
Met welke zaken op je internetsite moet je concreet rekening houden zodat je je gebruikers werkelijk converteert naar klanten.
1. Thuiswinkel waarborg merk. Zorg voor een duidelijk waarborgzegel. Dit schept vertrouwen. Hoewel er ook twijfels zijn bij dit keurmerk. Een interessante discussie hierover ontstond in twinklemagazine.
2. Privacy verklaring. Vertel de gebruiker duidelijk wat er gebeurd met zijn persoonlijke informatie. Vertel hem dat zijn persoonlijke informatie nooit aan derden wordt doorgegeven. Zelfs een korte statement volstaat al. “Je email adres wordt nooit aan derden gegeven”.
3. Hou rekening met het feit dat het merendeel van de consumenten pas achteraf wil betalen. Het toepassen van deze mogelijkheid schept vertrouwen. De consument hoeft pas tot betaling over te gaan als hij het product ook werkelijk heeft ontvangen. Een voorbeeld hiervan is managementboek.nl die een acceptgiro meestuurt bij haar boeken.
4. Zorg voor een beveiligde betaalmethode en laat dit duidelijk aan de gebruiker zien. Dit kun je doen door het plaatsen van een hangslotje.
5. Foto bij de contact pagina. Laat zien wie er achter de website zit. Een gezicht achter de website schept vertrouwen. Bestaande webwinkels zoals Bol en Amazon hebben geen gezichten meer nodig omdat zij krachtige instituties zijn geworden.
6. Telefoonnummer op homepage. Zorg ervoor dat consumenten altijd kunnen bellen. Een mooi voorbeeld hiervan is Dell. Hoewel Dell een grote online computerwinkel is staat op de Homepage duidelijk het telefoonnummer vermeld. Je kunt bij Dell ook telefonisch terecht.
7. Garantie en retourbeleid. Zorg ervoor dat gebruikers een duidelijke niet-goed-geld-terug garantie krijgen.
8. Reviews. Op bol.com kijk ik altijd even naar de reviews voordat ik een boek koop. Ik let daarbij dan op het aantal sterren dat een boek krijgt. Als een boek twee of drie sterren krijgt op een schaal van vijf dan koop ik niet. Vier of vijf sterren is goed. Bij vier of vijf sterren ga ik ook pas kijken wat lezers werkelijk van het boek vonden.
9. Plekken op je website waar je vertrouwen kweekt is in de buurt van de knoppen naar de volgende stap. Uit eyetracking onderzoek blijkt namelijk dat bezoekers juist rondom zulke knoppen op zoek zijn naar zekerheid. Effectieve zekerheden die je je klant in de buurt van de knoppen kunt bieden zijn garantie en retourbeleid. Bij Mp3shop.nl deed ik vandaag een proefaankoop voor een mp3 speler. Bij de knop “naar winkelmandje” stond het telefoonnummer van klantenservice. Zo pas je echt vertrouwen toe.
Bij veel websites zie je eigenlijk alleen maar aanbiedingen rondom de knoppen. Een voorbeeld hiervan is bol.com. Bij elke knop in het aankoopproces staan aanbiedingen in plaats van vertrouwenskwekers.
10. Als de klant ook werkelijk heeft besteld geef hem dan iets extra’s bij de bedanktpagina. Je kunt denken aan:
- een e-book over het gekochte product;
- extra korting bij een volgende bestelling.
Deze 10 punten zullen je verkopen aanzienlijk verhogen. Je kunt ook bij jezelf te rade gaan wat jij zelf belangrijk vind. Kruip in de huid van je gebruiker en je kunt al veel praktische dingen oplossen die een mega impact hebben op je conversie.
Photo credit: Foter.com
Hoewel niet helemaal onafhankelijk ;), wil ik toch mijn kanttekening plaatsen bij het noemen van een enkel keurmerk. Onderzoek wijst uit dat niet alleen het Thuiswinkel Waarborg zorgt voor toename in conversie. Ook concurrenten hebben zo hun voor- en nadelen. Mijn tip is dan ook, vergelijk keurmerken op basis van inhoud. Wat krijg je precies terug voor het keurmerk? Er zijn veel gelukzoekers, maar ook veel goede alternatieven.
Voor de rest een goed en duidelijk stuk. Het duidelijk maken van de persoon/bedrijf achter een website zorgt al voor veel extra vertrouwen. Wil je dus geen foto van jezelf op je website, dan is een foto van je bedrijfspand vaak ook al een goede conversie verhoger.