De 5 gouden regels van hyperlinks

Update: 31/03/2009 | 11 reacties

Een hyperlink is een tekstlink die een verwijzing maakt van het ene webdocument naar het andere. Dit kan zowel een verwijzing binnen een website zijn als naar een andere website toe. Hyperlinks zijn de links die het web bij elkaar houden. Zonder hyperlinks geen world wide web! Om die reden moeten hyperlinks duidelijk zichtbaar zijn voor je bezoekers. Als je wilt weten waaraan krachtige hyperlinks moeten voldoen, lees dan mijn 5 gouden regels.

1. Hyperlinks in andere kleur

Gebruik voor hyperlinks een kleur die nergens in de tekst wordt gebruikt. In de tekst van mijn eigen artikelen gebruik ik de kleur lichtblauw. Die kleur valt op tussen de zwarte letters.

2. Hyperlinks onderstreept

Zorg ervoor dat alles wat geen hyperlink is ook NIET is onderstreept. Bezoekers denken namelijk dat onderstreepte teksten ook daadwerkelijk links zijn.

3. Hyperlinks gevalideerd

Zorg dat je hyperlinks niet verwijzen naar pagina’s die niet bestaan. Een hyperlink die verwijst naar een 404 pagina staat lelijk. Vooral als dit een pagina is binnen je eigen website. Om een website te controleren op dode links ga naar de website van w3c.

4. Hyperlinks met beschrijvende inhoud

De bezoeker dient van te voren te weten waar zij heen wordt gestuurd. Dit wordt aangegeven door een hyperlink die duidelijk de inhoud beschrijft waar de bezoeker naartoe gaat. Zoals in het vorige voorbeeld duidelijk wordt aangegeven “ga naar de website van w3c”.

5. Pagina’s openen in hetzelfde venster

Na een klik op een hyperlink wordt een nieuwe webpagina geopend. Dit dient uit usability overwegingen te gebeuren in hetzelfde venster. Webpagina’s openen in een nieuw venster wordt vaak als irritant gezien. Mocht het toch noodzakelijk zijn om een pagina in een nieuw venster te openen, geef dit dan duidelijk aan. Lees hierover meer in het volgende artikel.

6. Bezochte hyperlinks krijgen een andere kleur

Dit is een van de regels op het gebied van hyperlinks en usability waar ik het niet mee eens ben. Persoonlijk hoeven links waarop ik reeds geklikt heb niet van kleur te veranderen. Er zijn bezoekers die dit wel wensen. Vandaar deze 6de regel als bonus.

Photo credit: wavecraigk via Foter.com / CC BY

Hans Keeren

Hans Keeren

Mijn naam is Hans Keeren, SEO trainer en SEO expert. Ik help MKB bedrijven en ZZP-ers aan meer omzet en websitebezoekers door SEO trainingen en advies.

Lees meer

11 Reacties

  1. Erwin

    Leuk artikel maar op een punt heb ik nog wel een aanvulling. Het openen van pagina’s dien je inderdaad vooral in hetzelfde venster te doen maar zeker niet altijd. Bij links die voeren naar een lokatie buiten de huidige site kun je dat beter toch in een nieuw venster doen. Dit is ook wat op de meeste weblogs gebeurd en dus is het ook bekend en intuitief gedrag voor de meeste mensen.

    Antwoord
    • Hans Keeren

      Erwin, dat is een interessante discussie. Ikzelf ben af en toe voor openen in een nieuw venster maar meestal niet. Lekker vaag klinkt dit en ik denk ook dat er geen concreet juist antwoord is.

      Mijn mening: standaard openen in hetzelfde venster.

      Antwoord
  2. Tom - Estate

    Ik ben het er mee eens dat links duidelijk een andere kleur nodig hebben dan de overige tekst. Ik zal daarom de css van mijn blog maar eens aan gaan passen.

    Ik ben er echter wel voor om links naar externe sites toch te openen in een ander scherm. Ik krijg altijd kriebels als ik sites tegenkom waar vooral “lees meer” links terug te vinden zijn.

    Antwoord
    • Hans Keeren

      Tom, je bent de tweede in die deze mening is toegedaan.

      Antwoord
  3. Frank

    Goed artikel over de hyperlinks. Ik heb meteen de hyperlinks op mijn website aangepast. Het ziet er alleen al een stuk beter uit en uit de statistieken blijkt ook dat er meer op de hyperlinks geklikt wordt.

    Blijkbaar ben ik de derde (van deze reacties dan) die hyperlinks naar andere websites in een nieuw venster laat openen. Misschien onnodig ‘protectionisme’… ik zal er eens op letten wat mij het best bevalt bij andere websites als ik aan het surfen ben.

    Antwoord
  4. Hans Keeren

    @Frank, bedankt. Het is inderdaad verstandig om zelf te kijken. Ik ben het gewend dat artikelen in hetzelfde venster openen en gebruik dit zelf ook in mijn artikelen.

    Antwoord
  5. Hans Keeren

    Ik ben een voorstander van links openen in hetzelfde venster. Ik volg dan ook de richtlijnen van Jacob Nielsen.

    Antwoord
  6. Edwin Waelbers

    Hans,

    Over regel 6…

    Misschien ben je nog niet oud genoeg. 🙂

    Als je ouder wordt, dan gaat je geheugen een beetje achteruit. Een bezochte links een andere kleur geven, is dan zeer zinvol.

    Ook voor jongere ‘gezonde’ mensen heeft het zeker een nut. Ons geheugen is nu eenmaal niet betrouwbaar en heeft een snel verval.

    M.a.w. een goede zaak om toch maar die kleur te laten veranderen van bezochte links.

    Er zijn een paar uitzonderingen waar je het beter niet doet: bv. in een menubalk kan je beter dit niet doen.

    Meer over hyperlinks kan je hier lezen:
    http://www.usability-vlaanderen.com/2011/03/de-usability-van-een-hyperlink.html

    Antwoord
    • Hans Keeren

      Edwin, helemaal gelijk. Ik heb de regels op deze site ook nog niet goed uitgevoerd. Dat is er bij het nieuwe design niet van gekomen. Bedankt voor je opmerking.

      Antwoord
  7. Jacquesw Janssen

    Het nadeel van een nieuwe externe webpagina openen in hetzelfde venster is dat je snel op de Sluiten gadge (rechtsboven) klikt, en je bent ook van je eigen website verdwenen.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tips ontvangen?

Wil jij ook op de hoogte blijven van mijn blog? Meld je dan aan voor mijn tips & tricks, handige ontwikkelingen en belangrijke up-to-date informatie omtrent SEO en Online Marketing.

E-mailadres
Ik ga akkoord met het privacy reglement Lees hier