Terug naar Blogoverzicht

Door: 

3 REACTIES

Vrijdag las ik het bericht dat Google haar algoritme heeft ‘ge-update’. Deze update heeft betrekking op de lokale zoekresultaten van Google. Dat zijn resultaten waar een plaatsnaam in is verwerkt. Stel: jij zoekt in Google op: loodgieter Rotterdam. Dan krijg je lokale resultaten gepresenteerd.

Hieronder zie je een voorbeeld van lokale resultaten.

Maar goed, Google past haar algoritme vaak aan. Zelfs zo’n 500 – 600 keer per jaar.

Wat maakt deze update dan speciaal?

lokale foto met boerderij bewerkt

Google voert deze update uit om meer bruikbare, relevante en accurate zoekresulaten te presenteren aan haar bezoekers. Google heeft dat verklaard aan Search Engine Land (Engelstalig). Dat klinkt vaag. Google wil toch altijd bruikbare, relevante en accurate zoekresultaten presenteren?

Deze nieuwe zoekresultaten zijn meer in overeenstemming met de traditionele ranking signalen van Google, en hebben effect op zowel Google Maps als de normale (organische) zoekresultaten van Google. Dat klinkt heel ingewikkeld. Maar wat betekent dat eigenlijk? Met traditionele ranking signalen heeft Google het over meer dan 100 signalen, waaronder Knowledge Graph, spelling correctie, synoniemen en nog veel meer.

Op zich is dat vage blabla en de toekomst zal uitwijzen wat Google hiermee bedoelt. Google is wel vaker vaag. Deze update wordt op dit moment uitgerold in de Verenigde Staten en nog niet in Nederland.

Meisje in laboratorium

De reden waarom ik er nu al over schrijf is omdat deze update waarschijnlijk ook naar Nederland komt. De eerste resultaten van de update zijn in Amerika al zichtbaar. Het is nog wat vaag maar hieronder vind je een aantal resultaten tot nu toe. Ik heb ze zo concreet mogelijk gemaakt voor je.

 • De bedrijfsgids Yelp is waarschijnlijk een winnaar omdat op lokale zoekopdrachten Yelp vaker naar voren komt. Yelp is net zoiets als de Gouden Gids alleen is Yelp online sterker.

Lokale zoekresultaten krijgen voorrang van Google

 • Andere lokale bedrijfsgidsen schijnen ook te winnen door de algoritme-update en verschijnen hoger in de zoekresultaten. Tenminste in sommige branches. Dat betekent dat sommige lokale ondernemers in Google weggeduwd worden door deze bedrijfsgidsen.
 • Op meer dan 60% van de zoekopdrachten in de VS zijn de Google Maps resultaten verdwenen. Misschien dat ze nog terugkomen maar dit is elk geval het nieuws tot nu toe. Hier vind je de zoekopdrachten waarop dat is gebaseerd. Deze data is afkomstig van Mozcast.
 • Er zijn in de VS minder dubbele resultaten in Google Maps en de normale Google resulaten. Mocht je voorheen dus 2x voorkomen op pagina 1 van Google dan kan het zijn dat dit in de toekomst niet meer het geval is.
 • Bij zoekopdrachten gericht op SEO worden (voorlopig althans) Google Maps resultaten gepresenteerd in de VS. Dit was voorheen niet het geval.

Sommige van bovenstaande 5 punten worden (nog) niet door data ondersteund waardoor het wat vaag is. 

Om terug te komen op het feit dat Google bij lokale zoekresultaten nu wel de traditionele ranking signalen heeft gebruikt…het nieuwe gebruik van bedrijfsgidsen past in deze strategie. Immers bedrijfsgidsen als Yelp, Gouden Gids, Allebedrijvenin etc. hebben sterkere SEO signalen dan websites van lokale ondernemers.

Het voornaamste SEO signaal is waarschijnlijk links naar je website. En links is nog steeds belangrijk om hoog te scoren in Google.

Mochten er de aankomende weken noemenswaardige veranderingen plaatsvinden in Nederland of de VS dan zal ik daarover schrijven. En wat voor aanpassingen dit eventueel heeft op je SEO strategie vind je binnenkort ook hier. Engelstalige bronnen van dit artikel:

3 reacties

 1. string(19) "http://www.kispi.nl"

  Erik

  juli 28, 2014

  07:34

  Ik ben benieuwd naar de precieze uitwerking. De plus voor bedrijfsgidsen vind ik dan weer vreemd. Daarmee verwijst Google zelf ook weer naar een andere resultatenpagina (van een ander bedrijf). Of je ziet een lokale pagina van die bedrijvengids. Maar dan zou ik eerder verwachten dat het lokale bedrijf hoger komt.

  • string(0) ""

   Hans Keeren

   juli 28, 2014

   08:56

   Hoi Erik,

   Dat ben ik met je eens al hebben sommige van die bedrijfsgidsen wel meer/betere SEO signalen, zoals bijvoorbeeld links.

   En er is nog zoiets als spam. Veel lokale zoekresultaten zijn een soort van spamsites die alleen zijn ingericht op 1 keyword en op die manier traffic/leads proberen binnen te halen.

   Voor SEO-ers wordt het in elk geval moeilijker om lokaal te scoren.

   Ik ben in elk geval benieuwd. Ik zag op lokale zoekopdrachten in de VS dit weekend best vaak Yelp naar voren komen. Alleen weet ik niet of dit in de weken ervoor ook was. Ik ga het in de gaten houden.

 2. string(28) "http://www.drijfveermedia.nl"

  Max

  augustus 17, 2014

  11:43

  Het is bijna niet meer bij te houden, vooral voor veel kleine bedrijven. De veranderingen die Google de laatste tijd doorvoert zijn ingrijpend en vereisen veel werk en soms investeringen van bedrijven om alles goed op orde te krijgen. De laatste ontwikkeling dat beveiligde websites hoger in Google gaan komen ook bijvoorbeeld.