Met Fairshare kunnen bloggers hun eigen content volgen

Update: 03/02/2009 | 6 reacties

Fairshare

Op Techcrunch lees ik over Fairshare. Fairshare zoals de naam al aangeeft gaat over eerlijk delen. Tenminste, dat lijkt me hun doelstelling. Het is een website die bloggers gratis helpt hun eigen online content te volgen. Een tool tegen diefstal van je eigen informatie.

Klanten van Fairshare moeten hiervoor hun “Creative Commons” licentie (gratis tool om creatief werk te markeren) opgeven. Fairshare zoekt aan de hand hiervan op het web of jouw content is gedistribueerd en hoe het wordt gebruikt of misbruikt.

Er worden maar liefst 35 miljard pagina’s op het web doorzocht of jouw content erbij staat. Fairshare is op dit moment nog in beta.

Heel vervelend als je content wordt gejat door andere bloggers. Vooral als blijkt dat jouw informatie op een andere website een hogere Google ranking krijgt.

Ik vraag me af of zo’n Fairshare ook nog iets kan afdwingen. Je ziet dat iemand je content heeft gejat. En dan? Wat zijn dan je mogelijkheden?

Helemaal niks. Er is geen instantie die iets kan afdwingen. Misschien Google maar die doen geen individuele gevallen. Ik vraag me dus af of Fairshare wel nut heeft.

Voorkomen is beter dan genezen. Ik gebruik daarom in WordPress de RSS footer plugin.  Hierop werd ik vorige week geattendeerd door Zoekmachineguru.

De RSS Footer Plugin zorgt ervoor dat aan het einde van elk artikel een stuk tekst of HTML code wordt geplaatst. Je ziet deze code niet in je artikel maar wel in de RSS feed. Het resultaat is een backlink naar jouw Homepage vanuit het gejatte artikel. Zo ziet de zoekmachine waar het artikel vandaan komt en heb jij als blogger een gratis backlink. En dat is weer goed voor je pagerank.

Photo credit: Foter.com

Hans Keeren

Hans Keeren

Mijn naam is Hans Keeren, SEO trainer en SEO expert. Ik help MKB bedrijven en ZZP-ers aan meer omzet en websitebezoekers door SEO trainingen en advies.

Lees meer

6 Reacties

 1. Umit Namli

  Hey Hans, het ziet er naar uit dat we op dezelfde blogs rondhangen. Ik zag dit bericht ook net in mijn RSS reader staan. Het idee van het achterhalen waar je content staat is leuk en aardig, maar zolang je geen wettelijke stappen onderneemt heeft het ook weinig zin.

  Een goede oplossing hiertegen is, zoals je al zegd, een rss footer plugin (of een variant hiervan). Hierdoor maak je ten minste gebruik van de dieven. En als deze ook nog eens minder slim zijn, krijg je ook gratis backlinks erbij.

  Het ziet er naar uit dat je dit onder de knie hebt, misschien wil je nu wel eens kijken naar of je gedeeltelijke of hele artikelen wilt tonen in je RSS feed.

  Blijf vooral zo schrijven en bedankt voor de backlink! Je kan me ook gewoon Umit noemen, Zoekmachineguru staat zo lullig ­čÖé

  Antwoord
 2. Hans Keeren

  Umit, bedankt en graag gedaan. Ik plaats de backlink omdat ik veel aan je artikelen heb gehad. Ik vind ze goed. Ere wie ere toekomt.

  Antwoord
 3. Hans Kelderman

  Kan je niet een artikeltje schrijven over hoe ik een DOS attackje uitvoer? Dan kan ik tenminste iets doen wanneer ik mijn artikelen terugvind op het web.

  Antwoord
  • Hans Keeren

   Hans, ik denk het niet.

   Antwoord
 4. Hans Keeren

  Dank je wel Floor

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tips ontvangen?

Wil jij ook op de hoogte blijven van mijn blog? Meld je dan aan voor mijn tips & tricks, handige ontwikkelingen en belangrijke up-to-date informatie omtrent SEO en Online Marketing.

E-mailadres
Ik ga akkoord met het privacy reglement Lees hier