Stel je eens voor dat iemand iets negatiefs over je bedrijf schrijft op internet. En op een plek waar je zelf kunt reageren.

De vraag is: moet je dat doen?

De conversatie aangaan om je reputatie te beschermen?

Het internet staat er vol van: instructies over hoe je de conversatie aangaat na een slecht bericht. En dat is dus wat de meesten ook doen. Men klimt in de pen en begint te schrijven.

Dat is allemaal prima en ook logisch.

Je reageert op iets negatiefs en daarmee laat je zien dat je geen oplichter of slecht bedrijf bent. Je wilt de persoon die je verguist juist helpen of op een andere manier overtuigen.

Maar wat doe je wanneer je op je naam Google’t en deze conversatie staat op pagina één in Google? Dat is schadelijk voor je business, slecht voor je ego en je wordt er niet vrolijk van.

To say the least…

Verse content

Het probleem is dat Google niet denkt als een normaal mens. Google denkt vanuit zoekwoorden, links, techniek, indexeren en noem maar op. En één van de dingen waar Google naar kijkt is verse content.

Om uitgebreid in te gaan op verse content valt buiten de scope van dit artikel, maar verse content wil in dit geval zeggen: hoeveel nieuwe content wordt er steeds aan een pagina toegevoegd.

Hoe meer content er door de tijd op een pagina wordt bijgeplaatst, hoe belangrijker Google de pagina vindt. En als gevolg hiervan, de pagina hoger plaatst in de zoekresultaten. En dat is precies wat er gebeurt als je reageert op een bestaande al wat oudere publicatie.

Ik heb een aantal keren gezien dat een (negatief) artikel steeg in Google doordat iemand het nodig vond om een reactie achter te laten. Zelfs jaren na publicatie.

Wat doe je

Is je reputatie in Google bezoedeld? Reageer niet meteen op bestaande artikelen of forumberichten. Tenminste, als Google belangrijk voor je is.

Wanneer je een nieuwe publicatie tegenkomt dan is het prima om te reageren maar bij oudere stukken loop je het risico dat hij zomaar ineens een paar posities omhoog kan floepen.

De reden waarom het zo werkt is omdat op de meeste merknamen en persoonsnamen niet veel concurrentie in Google is. Daardoor wordt de component versheid extra belangrijk. Althans dat is mijn persoonlijke ervaring na een aantal live ervaringen. Kijk hiermee uit…

Ook een ster worden in SEO? Bekijk de SEO training