• Hoe doe je een zoekwoorden onderzoek?
  • Hoe vind je de beste zoekwoorden voor je website om bovenaan in Google te komen?

Veel bedrijven doen dit op goed geluk en denken zelf een idee te hebben welke zoekwoorden hun potentiële klanten gebruiken. Anderen doen zoekwoordenonderzoek. En dat is ook wat je behoort te doen.

In dit artikel behandel ik een aantal manieren om je op weg te helpen. Ik schreef eerder al eens over 10 seo tips. Punt 1 in dat artikel was het bepalen van de juiste zoekwoorden voor je website. En daar daar begint SEO mee…met zoekwoorden. Zonder optimalisatie van de beste zoekwoorden in je website is je Google optimalisatie niks waard.

Let wel: onderstaande punten zijn vrij basic en komen gewoon neer op het gebruiken van je gezonde verstand. Verwacht dus geen hocus pocus.

Google suggesties

De Google suggestie-tool helpt gebruikers om suggesties te geven voor zoekopdrachten. Aan de andere kant kan het ook helpen om de juiste trefwoorden te vinden voor je site optimalisatie.

Stel je hebt een ontstoppingsbedrijf en je wilt je website optimaliseren voor Google. In bovenstaand voorbeeld kun je zien dat Google meerdere suggesties geeft voor je ontstoppingsbedrijf. Dit zijn woorden die ooit al ergens op een website zijn voorgekomen en zijn dus relevante woorden.

Om nog meer suggesties te achterhalen voer dan [ontstopper a] in en je krijgt alle woorden die beginnen met een a. Daarna b en zo werk je het hele alfabet af.

Op deze manier kun je een hele kist relevante woorden vinden voor je site.

Adwords Keyword tool

Daar is hij weer. De keyword tool van Adwords. Er is al veel over deze tool geschreven. Voer hier je potentiële zoekwoorden in en kijk hoe vaak een woord wordt opgevraagd door Google en hoeveel concurrentie er is op een zoekwoord.

De kanttekening die ik hierbij moet plaatsen is dat deze tool niet altijd accuraat is. Soms liegt ie zelfs een beetje.

Laat je ook niet al te veel in de luren leggen door het groene balkje. Dit balkje geeft de mate van concurrentie aan. Er zijn echter betere manieren om de concurrentie op een zoekwoord te analyseren. Je kunt bijvoorbeeld de top 10 of top 20 op een zoekwoord analyseren en kijken naar zaken zoals domein autoriteit, linkprofiel, title tags en meer.

Omdat dit artikel niet gaat over het bepalen van de mate concurrentie op een zoekwoord is dit een onderwerp voor een ander artikel.

Google Analytics

In Google Analytics kun je al zien op welke zoekwoorden mensen organisch je site binnen komen. Dit biedt veel waardevolle informatie die je al in huis hebt.

Een tip hier is om te kijken op welke positie in Google je rankt op woorden waarop je ook daadwerkelijk traffic ontvangt. Als je op een bepaald woord traffic ontvangt en je staat hiermee op pagina 2 van Google dan weet je wat een weelde het kan opleveren om op pagina 1 te komen.

Contactformulieren en e-mails

Mijn old time favorite. En zo ontzettend waardevol! Mensen die de moeite nemen om je contactformulier te vullen zijn op zoek naar je product en beschrijven dit in hun eigen woorden.

Als je als ontstopper dus een contactformulier ontvangt met een vraag naar een [professionele gaten openbreker] dan zou dit best een mooi woord kunnen zijn om je site of pagina op te optimaliseren.

Maar ook hier moet je vertrouwen op je eigen beoordelingsvermogen. Als de woorden echt te kolder voor woorden zijn. Laat ze dan varen.

Reacties op je weblog of andere websites uit je branche

Eigenlijk is dit een beetje hetzelfde verhaal als hierboven. Wat beweegt mensen in jouw branche en welke woorden gebruiken ze?

Ik volg zelf regelmatig met gemiddelde interesse de draadjes op weblogs die voor mij of mijn klanten interessant zijn.

Spieken

Spieken bij je concurrent. Die kon natuurlijk niet achterblijven.

Hoe doe je dit?

Voer het commando “site:concurrerendesite.nl” in in de Google balk. Je krijgt nu een lijst met pagina’s van een concurrerende site. Nu kun je makkelijk op title tag niveau kijken op welke woorden een pagina is geoptimaliseerd.

Heb ik niet al eens gezegd dat de title tag belangrijk is voor seo?

Maak er gebruik van zou ik zeggen.

Ook een ster worden in SEO? Bekijk de SEO training