Terug naar Blogoverzicht

Door: 

1 REACTIE

Volgens de Ranking Factors van SEOmoz maakt On-page optimalisatie (ofwel: Page Level Keyword Usage) 15% uit van de totale ranking factoren. In onderstaande cirkeldiagram kun je zien hoe dit zich verhoudt t.o.v. de andere ranking factoren.

Om pagina’s te optimaliseren voor zoekmachine optimalisatie zijn een aantal regels erg belangrijk. Deze regels zijn niet moeilijk maar dienen goed te worden uitgevoerd om je on-page SEO een boost te geven. De belangrijkste regels worden in dit artikel beschreven.

On Page als onderdeel Ranking Factors

 Bron: SEOmoz

CMS

Met de meeste CMS-en die er op de markt verkrijgbaar zijn kom je een heel eind om on-page aspecten zoals tags, titels en URLS op je webpagina te veranderen. Omdat het CMS buiten het bereik van dit artikel valt zul je er in dit artikel niet veel over lezen. Lees dit artikel over CMS en SEO als je hierover meer wilt weten.

Schrijf voor gebruikers

Als jij content maakt die gebruikers interessant vinden dan blijven ze langer op je webpagina en op je website als geheel. Daar heeft zoekmachine optimalisatie niks mee te maken. Ook zijn mensen altijd bereid om deze interessante content te delen binnen hun netwerk.

“Je kunt beter een webpagina maken die inhoudelijk goed is en slecht geoptimaliseerd voor SEO dan een artikel die kwalitatief slecht is en goed geoptimaliseerd voor SEO”.

Als je hoog scoort in Google en de meeste gebruikers vinden je pagina bagger dan heb je daar niks aan. Daarentegen kun je een goed artikel altijd nog promoten via Facebook, Twitter of andere kanalen.

Ook is het voor gebruikers prettig als een artikel is voorzien van ondersteunende plaatjes, video’s of grafieken. Dit brengt leven in de brouwerij en maakt het lezen aangenamer.

Title tag

De title tag is een krachtige ranking factor voor Google. Pagina’s binnen je site die moeten ranken hebben unieke en beschrijvende teksten nodig. Voor de title tag zijn er een aantal regels die je in acht moet nemen:

 1. Max 66 karakters lang voor Google. Titels die langer zijn worden in de zoekresultaten van Google afgebroken. Woorden die buiten deze 66 karakters vallen hebben geen invloed op rankings.
 2. Ga niet spammen want dit heeft door deze 66 karakters geen zin. Met spammen bedoel ik: probeer niet je belangrijkste zoekwoorden zo vaak mogelijk in de title tag te plaatsen.
 3. Plaats je belangrijkste zoekwoorden aan het begin van de title tag.
 4. Schrijf de title tag ook voor gebruikers. Dit is bijvoorbeeld belangrijk in de zoekresultaten van Google. Google laat in haar zoekresultaten namelijk de title tag zien. Een aantrekkelijk geschreven title tag verhoogt de doorklik naar je webpagina.
 5. Maak gebruik van een separator zoals de “|” separator.
 6. Geef niet elke pagina op je site dezelfde titel. Probeer zelfs niet eens 2 pagina’s dezelfde titel te geven.

In je CMS kun je aan elke webpagina makkelijk een title tag toevoegen. Als je een uitgebreid artikel wilt lezen over de title tag dan verwijs ik je naar deze pagina.

Meta description

De meta description is niet belangrijk voor je rankings in Google. Echter, hij is wel belangrijk om de doorklik (of CTR) naar je webpagina te vergroten. Deze meta description moet dus verleidelijk worden geschreven.

Schrijf altijd een meta description met daarin je belangrijkste zoekwoord(en). Als je belangrijkste zoekwoord(en) niet in de meta description staat dan pakt Google een snippet uit de tekst waarvan zij denkt dat die het meest relevant is voor je zoekopdracht. In deze snippet staan dan de zoekwoorden die de gebruiker invoerde in Google.

Meta Keywords

Waarom ik deze er nog bij zet…Joost mag het weten want meta keywords worden door Google niet meer gebruikt. Ze worden nog wel gebruikt door Yahoo en Bing maar die hebben in elk geval in Nederland te weinig marktaandeel om hier serieus voor te gaan optimaliseren.

URLs

De beschrijving van de URL geeft voor Google de inhoud van een webpagina weer. Onderstaande URL geeft duidelijk aan wat het onderwerp van de betreffende pagina is, namelijk linkbuilding. Ook kun je aan deze URL zien dat het product linkbuilding valt onder een categorie die producten heet. Deze URL is hierarchisch opgebouwd en maakt het voor zoekmachines zoals Google makkelijk om te herkennen wat het onderwerp van een webpagina is.

 • https://www.qonvert.com/producten/linkbuilding/

Onderstaande URL is een slechte URL. Je komt deze URLs helaas nog vaak tegen. URLs zoals onderstaande maken het voor zoekmachines moeilijk om te bepalen wat de inhoud van een webpagina is.

 • http://www.domeinnaam/wegdvc?g54sss

URLs zijn ook belangrijk voor de anchor tekst waarmee webpagina’s linken naar jouw site. Als jouw URLs beschrijvend zijn dan zijn mensen sneller geneigd om naar je te linken met de zoekwoorden die in de URL staan.

Aantal zoekwoorden op de pagina

Er zijn allerlei SEO mythes over keyword density en het herhalen van het zoekwoord in de tekst van een pagina. Als standaard regel doe ik altijd het volgende:

 1. Herhaal je belangrijkste zoekwoord(en) een paar keer in de tekst. Dit is wel afhankelijk van hoe lang de tekst is. Bij een korte tekst doe je dit minder vaak dan bij een lange tekst.
 2. Plaats je belangrijkste zoekwoord(en) in de eerste 100 woorden van je webpagina.
 3. Gebruik synoniemen voor je belangrijkste zoekwoorden.
 4. Schrijf voor gebruikers. Zoekmachines zijn tegenwoordig intelligent genoeg om te bepalen of je voor gebruikers schrijft of dat je aan het spammen bent.

Alt tags bij foto’s en plaatjes

Het vullen van de alt tags van images met je belangrijkste zoekwoorden is belangrijk voor SEO. Bij een normaal CMS zoals bijvoorbeeld WordPress kun je elk plaatje voorzien van een alt tag. Omdat Google op dit moment nog niet in staat is om foto’s en plaatjes te lezen haalt zij de inhoud hiervan uit de alt tag.

Advies: Gebruik in de alt tags je belangrijkste zoekwoorden. Hoewel er geen maximum is voor het aantal zoekwoorden in de alt tag zoals bij de title tag zou ik er niet teveel zoekwoorden in zetten.

Interne links en architectuur van de site

Interne links zijn links die verwijzen naar andere pagina’s binnen je site. Over site architectuur en intern linken kan een heel lang artikel worden geschreven.

Onderstaand voorbeeld is een versimpelde website-architectuur die dient ter illustratie. Mijn dank gaat uit naar Corly van Webfactory Amsterdam voor het maken van deze tekening.

website architectuur

Voor dit artikel volsta ik met de volgende regels:

 1. Als je wilt ranken op een competitieve term neem daarvoor je homepage of een pagina die binnen de site architectuur dicht onder de homepage ligt. De reden is dat je homepage het meeste linkkracht heeft.
 2. Bouw je site architectuur logisch op. Begin op je homepage met het meest concurrerende zoekwoord en het hoogste zoekvolume. De onderliggende pagina’s dienen op de minder concurrerende zoekwoorden te worden geoptimaliseerd. Zij dienen natuurlijk wel relevant te zijn aan het onderwerp van de homepage.
 3. Probeer pagina’s binnen je site naar elkaar te laten linken. Links binnen de tekst zoals bij Wikipedia is een goede manier van intern linken. Bekijk in onderstaande screenshot hoe Wikipedia dit doet.

Social Media buttons

Informatieve pagina’s worden het meeste gedeeld op sociale media zoals Twitter, Facebook en Linkedin. Probeer dan ook, als je informatieve pagina’s hebt op je site, dat deze voorzien zijn van Facebook, Twitter en Linkedin etc. buttons.  Niet alleen is dit goed voor je exposure maar ook Google kijk naar hoe vaak jouw site wordt vermeld op social media en neemt dit mee in haar rankings.

Daarnaast is het voor het vertrouwen van een lezer erg prettig als hij ziet dat je webpagina vaak is gedeeld. Dit zegt iets over de kwaliteit van een pagina. Mensen delen namelijk geen troep met hun netwerk.

Sociale media buttons kunnen er als volgt uitzien.

Google Panda

Google probeert meer en meer kwalitatief hoogstaande pagina’s hoger te waarderen in haar zoekresultaten. Maar wat is nu een hoogstaande pagina? Normaal gesproken zijn dat pagina’s waar mensen naar linken en die gedeeld worden in sociale media.

Door de Google Panda update probeert Google ook steeds meer te waarderen wat er binnen een site of webpagina gebeurd. Maar hoe doet Google dit?

Hiervoor zijn een aantal regels waaraan je je kunt vasthouden.

 • Het is aan te raden om weinig advertenties op je webpagina’s te plaatsen.
 • Schrijf webpagina’s van minimaal 400 woorden en het liefst langer.
 • Zorg ervoor dat de pagina’s binnen je site geen duplicate content bevatten.
 • Maak extra illustraties op je webpagina’s zoals mooie foto’s en video’s die je verhaal illustreren.
 • Maak geen of niet teveel spellingfouten binnen je documenten.

De Google Panda update heeft er bij veel sites flink ingehakt en heeft deze sites flink lager gewaardeerd. Het gevolg hiervan was het verlies in rankings en dus ook bezoekers. De algemene regel is dat deze sites ‘low value’ content bevatten. ‘Low value’ content kun je voorkomen door je o.a. te houden aan bovenstaande regels.

H1, H2, Hx tags

Hoewel de H1 tag veel onbelangrijker is dan de title tag is het toch verstandig om deze voor goede on-page SEO te gebruiken. Zet je belangrijkste zoekwoord in de H1 tag en maak voor gebruikers een aantrekkelijke kopje zodat zij de behoefte voelen om door te lezen. Je belangrijkste zoekwoorden dien je vooraan in de H1 te plaatsen.

De H2, H3 etc. tags zijn minder belangrijk dan de H1 tag. Je kunt bijvoorbeeld tussenkopjes voorzien van de H2 of H3 tag.

Over de regel dat er maar 1 H1 titel op een webpagina is toegestaan geeft de volgende video van Matt Cutts uitsluitsel. Deze video duurt 1,08 minuut.

Conclusie

Als je je houdt aan de on-page SEO zaken die vermeld staan in dit artikel dan moet je in staat zijn om een goed geoptimaliseerde pagina te maken die ook nog eens waardevol is voor gebruikers. Scoren in Google is natuurlijk van veel meer zaken afhankelijk maar on page optimalisatie mag zeker niet worden vergeten.

Als er in dit artikel nog zaken ontbreken die jij echt belangrijk vindt dan lees ik graag je reactie.

1 reactie

 1. string(22) "http://www.riemenzo.nl"

  ceintuur

  mei 7, 2014

  08:55

  Ook door Google erkende klantbeoordelingen die via Kiyoh, Trustpilot, e.d. worden geregistreerd kunnen een relevante tool zijn op je website. Enerzijds zorgt voor een hogere ranking in de zoekwoordposities en anderzijds kan het zorgen voor een hogere conversie van bezoekers van je website.