Update: 12 september 2014

Waarom ben jij teleurgesteld in jouw SEO bureau?

Dat kan meerdere oorzaken hebben. Meestal zit het in slechte prestaties. Maar het kan ook aan slechte communicatie liggen van het bureau. Of aan 1 of andere bullsh*t no cure no pay deal die je bent aangegaan.

Qonvert-SEO-bureau-sprookjes

In dit artikel behandel ik een aantal zaken die mis gaan bij het inhuren van een SEO bureau. Misschien kan dit jou helpen om de volgende keer een juiste keuze te maken?

Je trapte in mooie sprookjes met je beperkte budget

Als je een beperkt budget hebt en je wilt een SEO specialist / bureau inhuren verwacht dan geen wonderen. SEO is veel werk. Een paar uurtjes per maand is echt de minimale tijd die je eraan moet besteden.

Laatst had ik een gesprek met een ondernemer die vond dat hij was beetgenomen door een SEO bureau. Hij betaalde 80 EUR per maand. En hij had een contract getekend voor 3 jaar.

Er werd niet gepresteerd en hij was boos. Hij wilde zelfs een rechtszaak aanspannen.

Toen ik hem vroeg wat hij verwachtte van 80 EUR per maand was het stil.

Vervolgens vroeg ik hem of iemand met een uurloon van 75 EUR per uur werkelijk iets kan betekenen voor 80 EUR per maand? Nee natuurlijk niet!

Een beetje bureau neemt namelijk geen opdrachten van 80 EUR per maand aan. Basta.

In dit geval luidt het devies: bezint eer gij begint. Als je geld voor een rechtszaak hebt dan heb je ook geld voor goede SEO.

Je wilde garanties op hoge posities en die kreeg je ook

Garanties op hoge posities in Google kan niemand geven. Waarom niet? Omdat Google een soort van black box is. Niemand weet precies hoe Google werkt.

Het is dan ook vreemd om garanties te geven, of te krijgen.

Als klant wil je erg graag dat iemand je garanties geeft. Maar laat ik je zeggen: ze zijn er niet.

Het is net als met een cardioloog die een hartoperatie uitvoert. Die geeft ook geen garanties dat alles goed gaat. Dat je hart weer gaat kloppen als toen je jong was bijvoorbeeld.

Wat wel kan is dat je in gesprek raakt met een SEO bureau met veel ervaring. Die geven bij benadering meestal een goed advies of iets mogelijk werkt of niet. M.a.w. zij kunnen een (reële) inschatting maken.

Net als een goede cardioloog 🙂

Ga dus nooit in zee met bedrijven die je garanties geven op zoekwoorden. Dat is onmogelijk.

Slechte inventarisatie door het SEO bedrijf

Een SEO bedrijf moet je helpen met het bepalen van je doelstellingen. Sterker nog, hij dient ze zelfs aan te scherpen. Om de juiste doelstellingen te bepalen moet je SEO bureau eerst een goede inventarisatie maken.

Een inventarisatie van je bedrijf en je online presentie.  Vaak gebeurt dit niet of nauwelijks.

Wat moet bij in zo’n inventarisatie behandeld worden?

Ik noem er een aantal: concurrentieanalyse, hoe zijn je pagina’s geschreven, heb je links naar je website (links zijn nog steeds erg belangrijk om hoog te scoren in Google), is er een focus op maar 1 zoekwoord of juist op heel veel, is je website een autoriteit, doe je iets aan content marketing, hoe staat het met de huidige conversies… en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Wat ook belangrijk is tijdens zo’n inventarisatie is het volgende: wordt er aandacht besteed aan zaken waarin jouw bedrijf echt goed is. Dingen waarin je echt uitblinkt. Dit kan namelijk makkelijk gekapitaliseerd worden.

Waarom?

Een voorbeeld.

Ik liep onlangs door het magazijn van een heftruckbedrijf toen ik allerlei gebruikte heftrucks zag. De eigenaar van het bedrijf vertelde mij dat 2e hands heftrucks hun grootste bron van inkomsten was. Een goed bureau ziet hier meteen een ‘opportunity’. Want uiteindelijk draait SEO om het vergroten van de business van je klant.

Het concentreren van SEO- en linkbuildingactiviteiten op 2e hands heftrucks is een slimme manier om meer business te genereren.

Zoiets kan alleen tot stand komen als een SEO specialist zijn klant goed inventariseert.

Let goed op hoe een specialist dit bij jouw bedrijf doet. Verdiept hij zich in jouw bedrijf? Doet hij dit goed? Als hij dit niet doet dan kun je beter doorzoeken.

Geen strategie en planning

Een expert dient in het kort uit te kunnen leggen wat het te bewandelen pad is. Hij moet aangeven wat er gedaan moet worden en welke tactieken en tools hij gebruikt.

Als hij dit niet kan en slechts probeert een paar zoekwoorden omhoog te pompen ren dan weg. Ik snap dat zoekwoorden belangrijk zijn maar hier dient wel een beleid achter te zitten.

Een bedrijf met een duidelijk SEO plan is veel geloofwaardiger.

Als een bedrijf tijdens een eerste gesprek niet meteen een plan kan geven, vraag dan naar zijn normale werkwijze of naar een paar klantencases. Daaruit leid je al veel informatie af.

Nieuwsbrief of RSS

Abonneer je op de nieuwsbrief of RSS van een SEO bedrijf. Of kijk eens op hun blog. Dan weet je precies wat ze te melden hebben.

Je ziet dan of ze er verstand van hebben of dat ze überhaupt contentieus zijn. 

Er schuilt hierin wel een gevaar: er zijn heel veel bedrijven die een blog hebben waar hele slechte shit op staat. Ik bedoel dan ook echt slechte shit! Als je geen kennis hebt van SEO dan weet je dat niet.

Wat je dan doet is kijken naar de reacties. Heeft het blog die überhaupt. Als over het hele blog haast geen reacties staan op blogartikelen dan is dat een slecht voorteken.

Je hebt gekozen voor ‘no cure no pay’ SEO

Je ziet ze overal. Bedrijven die zoekmachinediensten aanbieden op basis van ‘no cure no pay’. Er zit 1 groot gevaar aan ‘no cure no pay’.

En dat is als je SEO specialist het gevoel heeft dat de ‘pay’ toch niet zo hoog is als verwacht, dat hij dan op snel zoek gaat naar andere klanten. En jij maar denken dat iemand met je SEO bezig is… 🙁

Je ziet ook wel eens dat ‘no cure no pay’ slechts een manier is om je naar binnen te leiden. Als je dan eenmaal binnen bent moet je alsnog betalen. Wat je daarvan moet vinden mag je zelf uitmaken.

Aan ‘no cure no pay’ SEO zit altijd wel een luchtje. Kijk hiermee uit. Of beter, doe dit niet.

Je hebt niet gelet op social media

Google telt social media signalen nog niet mee in haar algoritme. Maar social media heeft wel een groot indirect effect op scores in Google.

Stel je voor, je produceert een fantastisch blogartikel. Dit artikel promoot je op Twitter, Linkedin en Google +. Uiteindelijk levert dit je 150 unieke bezoekers extra op in 1 dag. Dat zijn 150 mensen die je artikel verder kunnen delen of ernaar kunnen linken. Dit linken naar een artikel zorgt weer voor hogere scores in Google.

Dat is het indirecte effect wat ik bedoelde.

Vraag dus aan je SEO bedrijf naar hun mening over social media.

Conclusie

In dit artikel heb ik het voor de hand liggende punt van referenties buiten beschouwing gelaten. Natuurlijk zijn referenties belangrijk maar dat geldt bij elke belangrijke aankoop die je doet.

Een belangrijke conclusie uit dit artikel is “strategie”. Kijk altijd naar de SEO strategie van het bedrijf. Zowel naar de SEO strategie voor zijn eigen bedrijf als de strategie die hij toepast op zijn klanten.

 

Heb je nog niet genoeg klanten? Bekijk de SEO training