Is een tagline (slagzin) uit usability oogpunt echt noodzakelijk? Of is een tagline zwaar overtrokken? Volgens usability expert Steve Krug in “Don’t make me think” is een tagline een absolute must. Ik ben dat niet met hem eens. Ik denk dat de website bezoeker zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld. In dit artikel geef ik aan waarom ik een tagline overbodig vind. Plus: ik bewijs dit aan de hand van een aantal concrete voorbeelden.
Als ik op de Homepage van een website terecht kom kijk ik altijd links boven. Dat is de titel van de website of van een webpagina. De titel vertelt mij waar een website over gaat. Dit zijn namelijk de woorden waarop een website of webpagina gevonden wil worden in Google. Woorden die je klanten gebruiken om je website te vinden.
Als naast een duidelijke titel ook nog een Online Value Proposition wordt toegepast dan is dat helemaal perfect. Een Online Value Proposition (OVP) is een kort stukje tekst van maximaal 5 regels die verteld waar de website exact over gaat. Als je een duidelijke titel en een OVP hebt dan is de tagline echt overbodig.
Ik zie een trend dat steeds meer websites deze fossiele tagline niet meer gebruiken. Zij focussen zich meer op de inhoud van de title tag.
Een aantal voorbeelden:
- Nederland.fm heeft geen tagline maar wel een duidelijke titel in de browser die meteen aangeeft waar de site over gaat.
- 2c usability weet hoe het moet. Zij zijn inmiddels usability experts. Ook zij hebben geen tagline op hun website. Maar wel een duidelijke titel.
- Bol.com, geen tagline. Wel een duidelijke titel.
Deze drie websites zijn toch niet de minsten. Ik zie steeds vaker websites die hiervan gebruik maken. Een tagline kost niet alleen veel tijd om te verzinnen. Het neemt ook nog ruimte in beslag.
Een tagline is iets voor de oude media. Een slagzin om een speelfilm of een televisieserie aan te prijzen.
Mijn advies: geen taglines meer op websites.
Photo credit: museumdetoulouse via Foter.com / CC BY-SA
Uhm….. Hans……. je had belooft dat zelfs ik je blog kon begrijpen…… maar wat is nou precies een tagline?
Een tagline is een slagzin die uitlegt wat het bedrijf doet en waarom het bedrijf onderscheidend is. De slagzin word nu voornamelijk gebruikt bij andere reclame-uitingen zoals speelfilms. Er zijn nog mensen die geloven dat een tagline ook voor internetsites noodzakelijk is. Ik vind van niet.
Sorry dat ik niet duidelijk heb uitgelegd wat een tagline is.
Het geeft niet Hans.
🙂
Hans, bedankt. BTW de link die jij niet achter liet wordt niet gevolgd door Google. Hij zal dus niet bijdragen aan je pagerank.
Dag Hans, ik zit voor de eerste keer en met veel plezier door je blog te browsen. Maar in deze post zit volgens mij toch een knoepert van een redenatiefout.
Inderdaad, bol.com kan best zonder tagline… maar zij hebben dan ook al miljoenen geïnvesteerd in hun naamsbekendheid én het communiceren van wat ze doen. Wat betreft 2C Usability: tja, kunnen we het er niet over eens zijn dat de tagline eigenlijk al IN hun bedrijfsnaam zit opgesloten? En dat geldt eigenlijk ook voor nederland.fm, als je er bij stilstaat dat iedereen “fm” associeert met radio.
Maar stel dat je bedrijf “Jansen & Partners” heet, gespecialiseerd is in financieel advies voor gepensioneerden (ik verzin maar even wat) en geen miljoenen mediabudget heeft (zoals elke kleine onderneming of éénpitter). Dan mag een tagline “Financieel advies voor gepensioneerden” toch simpelweg niet ontbreken?
Enne…. hoe zou jij dat stukje tekst rechts van je eigen site-logo willen omschrijven? 😉
Met collegiale groet!
Hoi Chris, om door te gaan op je voorbeeld van Jansen & Partners. Ik zeg niet dat de tagline niet mag. Ik vind de tagline overbodig als je in een aantal regels bovenin je pagina duidelijk vermeld wat voor site het is een waarom gepensioneerden er moeten zijn. Wat zijn eventueel de voordelen van de site voor gepensioneerden.
Dat is een Online Value Proposition. Deze OVP verhoogt conversie. Dat doet een tagline niet.
Lees dit artikel eens. Dat is een echte aanrader http://www.grokdotcom.com/2008/12/05/the-value-of-a-unique-value-proposition/
Maar inderdaad. Ik heb zelf ook geen OVP maar een echte fossiele tagline. 🙂 Ik ben met een sticky post op de top van de pagina bezig geweest maar dat werd het niet omdat dat niet op een OVP leek maar op een oud artikel. Maar als ik mocht kiezen dan kies ik voor een OVP van een regel of 4 a 5. Dat zou ik eigenlijk wel moeten doen.
Ik vind dat jij op je eigen site ook meer neigt naar een OVP. Die dekt misschien niet volledig de lading maar is wat mij betreft heel duidelijk. Ik zie daar trouwens geen tagline 🙂
Bedankt voor je reactie!
Hoi Hans, bedankt voor de link: weer wat geleerd op een druilerige zondagmiddag. Leuk is dat toch. En nog grappiger is dat we allebei ons eigen medicijn (nog) niet slikken. 😉
Doormijmerend zou ik willen zeggen dat er 3 copy-tools zijn om op een webpagina de landende bezoeker bliksemsnel duidelijk te maken waar hij geland is en what’s-in-it-for-him:
1. (Toch) de tagline: die is er immers altijd, door de hele site. Een goed gevulde website telt veel pagina’s (blog, nieuws, product- en servicedetails) waar men vanuit de zoekmachines terecht komt. Het kleine tagline-uithangbordje is dan een betrouwbaar herkenningsteken.
2. Zeker de OVP, met name op de homepage en (zo heb ik net geleerd) andere pagina’s die bewust als landing page zijn ingericht.
3. En het “omgekeerde schrijven” (een tip die jij ook ergens in je blog geeft als ik me niet vergis): maken de kop en de eerste paar regels van (met name dieper in de site liggende) webpagina’s direct duidelijk welke informatie (en waarde) de pagina in kwestie gaat bieden?
Terwijl ik zit te typen bedenk ik met dat je daar nog een 4e component aan toe zou kunnen voegen: een visual.
Op onze eigen website hebben we er bovendien voor gezorgd dat alle hoofdmenu’s specifiek en niet generiek zijn. Dus niet “Producten” of “Diensten” maar bijvoorbeeld “Webdesign” en “Nieuwsbrief versturen”.
Ik ga toch nog eens even kritisch kijken naar de intro op onze homepage, waarvan ik net geleerd heb dat dat de OVP is 😉
Have a nice day.
Chris, bedankt voor je reactie. Ik vind dat specifieke waar je het over hebt bij de hoofdmenu’s wel een eye-opener. Dat viel mij op bewust nivo niet op. Terwijl ik wel dacht: “wat een lekker duidelijke site”.