Breadcrumbs: 7 tips voor seo en usability

Update: 29/12/2008 | 7 reacties

Dit is een verhaal over breadcrumbs op een website. Tijdens mijn gesprek met Anne Marie kwam ik namelijk tot de conclusie om het verhaal meteen op papier te zetten.

Anne Marie heeft een weblog. Zij schrijft over haar passie en tevens haar beroep, namelijk fotografie. Daarnaast heeft zij enkele pagina’s op haar weblog zoals een “over mij” en “contact” pagina.

Anne vroeg mij wat nou eigenlijk het nut is van breadcrumbs op een website. Draagt het bij aan usability? Zijn breadcrumbs goed voor seo? Heb jij een voorbeeld van een breadcrumb?

Ik heb haar vragen als volgt beantwoord:

 • Een voorbeeld van een breadcrumb kun je vinden op mijn Qonvert website. Ik heb voor jouw gemak een plaatje gemaakt hoe een breadcrumb trail eruit ziet.

 • Zoals je ziet bestaat de breadcrumb uit linkjes. In een breadcrumb kun je een aantal pagina’s terug navigeren. Dit is erg makkelijk als je de weg compleet kwijt bent in een website. Je kunt dan altijd 1,2 of 3 niveau’s terug,
 • Voor seo raad ik aan om je pagina’s nooit meer dan 3 niveau’s diep onder de homepage te  plaatsen. “Just 3 clicks from home”. Dat is erg belangrijk. Op deze manier raakt ook Google de weg niet kwijt op je website. Vaak zie je bij grote websites dat 3 niveau’s diep onmogelijk is en worden dit er al snel 4 of 5. Breadcrumbs bieden een makkelijke uitkomst om terug te navigeren naar de homepage.
 • Als je via een hyperlink of Google ergens midden in de architectuur van een website terecht komt dan vind je via de breadcrumbs makkelijk de weg terug naar de homepage of de onderliggende pagina’s.
 • Het voordeel van breadcrumbs voor seo is dat breadcrumbs bestaan uit hyperlinks. En hyperlinks binnen je website architectuur versterken je internal linking proces. Het is dan ook aan te raden dat breadcrumbs je belangrijkste zoekwoorden bevatten.
 • Een gebruiker dient al ervaring te hebben met breadcrumbs, anders zal hij ze niet of nauwelijks gebruiken. Degenen DIE het gebruiken zijn efficienter in hun navigatie door de website.
 • De naam breadcrumbs betekent in het Nederlands broodkruimels en is afkomstig van het sprookje Hans en Grietje. Zij konden d.m.v. broodkruimels makkelijk de web terug naar huis vinden. En dat is ook het geval met breadcrumbs op een website.

Photo credit: anieto2k via Foter.com / CC BY-SA

Hans Keeren

Hans Keeren

Mijn naam is Hans Keeren, SEO trainer en SEO expert. Ik help MKB bedrijven en ZZP-ers aan meer omzet en websitebezoekers door SEO trainingen en advies.

Lees meer

7 Reacties

 1. Mark

  Beste Hans,

  Interessant artikel. Had er al een keer iets over gelezen.
  Vraagje: heb je een idee hoe je mensen ertoe aan kan zetten ze ook daadwerkelijk te gebruiken? Mijn ervaring is dat ze op ‘home’ klikken en opnieuw gaan zoeken..

  Tip hiervoor?

  Antwoord
 2. Hans Keeren

  Mark, ik moet je zeggen dat ik daar geen goed antwoord op heb. Ik denk ook dat ie er niet is. Breadcrumbs is meer voor de ervaren bezoeker die makkelijk door de site wil navigeren. Aanzetten om te gebruiken zou inderdaad handig zijn. Maar om een notitie te plaatsen dat de breadcrumb gebruikt moet worden lijkt mij wat veel van het goede. Breadcrumbs is er om je leven makkelijk te maken en ervaren gebruikers komen op een gegeven moment achter deze optie en gaan het gebruiken. C’est Ca.

  Antwoord
 3. Hans Kelderman

  Ik denk dat het net zoals alle ontwikkelingen op internetgebied zal gaan. Eerst niks en uiteindelijk kan niemand meer zonder.
  Dus gewoon een kwestie van implementeren op je sites en afwachten. Een soort kwalitatieve toevoeging die men uiteindelijk als noodzakelijk zal gaan beschouwen.

  Antwoord
 4. Hans Keeren

  Hans, wat bedoel je met alle ontwikkelingen?
  Mijn mening is wel dat breadcrumbs voor dieperliggende sites heel belangrijk is. En noodzakelijk? In mijn geval DAN wel.

  Antwoord
 5. Hans Kelderman

  Ik bedoel dat elke ontwikkeling in de ICT enige tijd nodig heeft om “mainstream” te worden. Mensen moeten eraan wennen. Ik heb bijvoorbeeld een vriend die nog steeds met msDos werkt. Hij kan niet aan windows wennen.

  Antwoord
 6. Hans Keeren

  Breadcrumbs is niet echt een ontwikkeling maar meer een tooltje of programmatuur. Maar je hebt gelijk dat mensen eraan moeten wennen. Dat was ook min of meer de strekking van mijn artikel.

  Antwoord
 7. Joeri

  Ik vind zelf Breadcrumbs handig, omdat je als je gewoon op ‘Home’ klikt, weet je niet meer in welke categorie je daarnet was! Heel erg bedankt voor je artikel Hans!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tips ontvangen?

Wil jij ook op de hoogte blijven van mijn blog? Meld je dan aan voor mijn tips & tricks, handige ontwikkelingen en belangrijke up-to-date informatie omtrent SEO en Online Marketing.

E-mailadres
Ik ga akkoord met het privacy reglement Lees hier