De kosten van SEO advies variëren afhankelijk van concurrentie en grootte van het project. Over het algemeen kun je stellen dat de kosten voor één eenmalig SEO project tussen de € 500 en € 5000 liggen. Maandelijkse SEO kosten liggen tussen de € 250 en € 2000. Het uurtarief van een SEO specialist ligt tussen de € 50 en € 200 per uur.

 

SEO is duur. Of een SEO-traject succes gaat hebben is vooraf moeilijk in te schatten. Het is belangrijk dat je jezelf als ondernemer goed inleest en dat kost tijd.

Het is prettig als een SEO expert een bedrijf vooraf de kosten geeft (en deze specificeert) maar je wilt zelf een oordeel vellen of het wel klopt.

Je wilt goed beslagen ten ijs komen en niet bedonderd worden. Dit artikel geeft je uitleg en houvast.

Ondernemers weten inmiddels dat SEO een breed vakgebied is

Zoekmachine Optimalisatie bestaat uit vele facetten zoals zoekwoordenonderzoek, SEO techniek, lokale SEO, Google Maps optimalisatie, website analyse, online PR en nog veel meer. Al die facetten dragen bij aan de totaalsom van SEO. Van het een heb je als bedrijf wat minder nodig, van het ander wat meer.

Dat is afhankelijk van het soort SEO project.

De tarieven in dit artikel komen uit het onderzoek dat Ahrefs in 2018 hield onder 350 SEO bedrijven, consultants en freelancers. Ik heb dit gecombineerd met mijn eigen ervaringen.

Onderscheid tussen eenmalige en maandelijkse kosten

Bij SEO is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen eenmalige en maandelijkse kosten. De eenmalige kosten vinden aan het begin van het project plaats en de maandelijkse kosten zijn vaak onderdeel van het vervolgtraject.

Wat zijn de eenmalige SEO kosten?

Eenmalige kosten (SEO project) zijn de kosten voor zoekwoordenonderzoek, website analyse, technische scan en alles wat erbij komt. Deze kosten zijn afhankelijk van de grootte en complexiteit van een website. Hieronder vind je een aantal opties voor jouw bedrijf.

  • Google Maps – de prijs van één Google Maps optimalisatie ligt tussen de €400 en €1500. Ik heb laatst voor een restaurant een Google Maps traject verzorgd voor €900 euro. Dit resulteerde in een toename van het aantal telefonische boekingen met 300%.
  • Kleine MKB website – prijs voor een SEO project ligt tussen de €500 en €2500.
  • Grotere MKB website – prijs voor een project ligt tussen de  €1100 euro en €6500.
  • Kleine webshop – prijs voor een project ligt tussen de €1500 en €7500.
  • Bij een grote webshop, internationale website of andersoortige speciale branches zijn de werkzaamheden vaak zo specifiek dat een aparte offerte gemaakt moet worden. Eigenaren van deze shops zijn zich goed bewust wat de prijzen zijn van een SEO specialist.

SEO prijsonderzoek Ahrefs: in 2018 lag de meest populaire prijs voor een SEO project (wereldwijd) tussen de €501 en €1000. Ook prijzen van €1001 en hoger zijn geliefd bij SEO experts. In dit onderzoek wordt geen onderscheid gemaakt tussen MKB websites, corporate websites, lead generatoren en webshops.

Maandelijkse SEO kosten

Maandelijkse SEO kosten bestaan uit linkbuilding of online PR, eventueel met additioneel zoekwoordenonderzoek en maandelijkse updates. De kosten zijn afhankelijk van de ambities van het bedrijf en de concurrentie.

  • Google Maps optimalisatie – geen extra maandelijkse kosten. Een SEO specialist kan eventueel helpen bij organische lokale SEO of met het verder optimaliseren van de Google Maps pagina. Dit hoeft niet per sé op maandelijkse basis.
  • Kleine MKB website – afhankelijk van de ambitie en de concurrentie van de zoekwoorden ligt het tarief tussen de €250 en €1100 per maand.
  • Grote company website – afhankelijk van de ambitie en de concurrentie van de zoekwoorden ligt het tarief tussen de €1100 en €2000 per maand.
  • Webshops – afhankelijk van de ambitie en de concurrentie van de zoekwoorden ligt het tarief tussen de €500 en €2000 per maand.
  • Aparte gevallen – Grote internationale websites, lead generatoren, webshops of hele concurrerende branches zoals bijv. financieringen hebben aparte eisen. Hier kunnen de tarieven wel oplopen tot €5000 per maand.

SEO prijsonderzoek Ahrefs: voor maandelijkse SEO kosten (wereldwijd) is het meest populair het bedrag tussen de €501 – €1000 per maand. Ook erg populair is het bedrag tussen €251 en €500 per maand.

Uurtarieven

De uurtarieven van een SEO expert liggen tussen de €50 en €200.

Is dat veel?

Uiteindelijk gaat het om de waarde die je als expert levert. Het probleem is dat het vooraf moeilijk is om in te schatten wat de waarde is van een SEO specialist.

Als een SEO expert €125 per uur kost dan haken veel MKB-ers af. Dit terwijl de expert in kwestie misschien wel effectiever te werk gaat en met de beste SEO-tools werkt. Dit zijn methoden die het aantal uren drastisch verlagen. Hierdoor ben je als klant uiteindelijk toch goedkoper uit dan iemand die bijvoorbeeld €75 per uur vraagt.

Het uurtarief klinkt dus aantrekkelijk om een eerste inzicht te krijgen. Het is alleen erg vaag.

SEO prijsonderzoek Ahrefs: het meest populaire SEO uurtarief ligt tussen de €100 – €150 per uur. 25% van alle uurtarieven ligt in deze reeks. Op nummer 2 staat het uurtarief tussen €75 – €100. 19,53% van alle uurtarieven ligt binnen deze reeks.

Wat is het verschil tussen freelance SEO specialist en SEO bedrijf?

Zonder al te veel in te gaan op de verschillen tussen een freelance SEO expert en SEO bedrijf is het duidelijk dat de kosten van een bedrijf hoger liggen. Daarnaast werken veel bedrijven met stagiaires en junioren om de kosten te drukken. Als je €100 per uur betaald voor een zgn. SEO specialist maar de stagiaire of junior doet op de achtergrond het werk dan ben je mooi in de aap gelogeerd.

SEO prijsonderzoek Ahrefs: SEO bureaus zijn duurder dan freelance SEO specialisten. Het gemiddelde uurtarief voor SEO ligt bij een SEO bureau ongeveer 2x zo hoog dan bij een freelance SEO specialist. Ook voor SEO projecten en maandelijkse kosten vragen SEO bureaus 2-4x zoveel dan freelancers en consultants.

Verborgen kosten

Het is belangrijk om je te realiseren dat een SEO project extra kosten met zich meebrengt. Na het uitvoeren van de technische analyse en het zoekwoordenonderzoek volgt de implementatie. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd door de webbouwer, tekstschrijver of een andere specialist. Vraag hiernaar tijdens het offertetraject.