De beste inschatting of een SEO project iets oplevert maak je door het verwachte doorklik % te nemen van het totale volume van de belangrijkste zoekwoorden op een website. Je moet daarvoor wel een bepaalde positie in Google realiseren. Anders is er geen doorklik.

 

Je hebt waarschijnlijk altijd al de gedachte gehad om een SEO specialist in te huren. De hoge SEO kosten maken het echter moeilijk om er überhaupt over na te denken.

Of misschien heb je wel eens iets met een SEO expert gedaan en is het gruwelijk tegengevallen, dat kan ook.

Het is als ondernemer in elk geval moeilijk om vooraf te bepalen of een SEO-traject iets oplevert, of om te bepalen of een bepaalde SEO specialist wel een knip voor zijn neus waard is. Het uitkiezen van de juiste SEO specialist is niet makkelijk. Op deze pagina probeer ik je een beeld te schetsen hoe je bepaalt wat een SEO specialist oplevert.

Wat levert een nummer 1 positie in Google op als je nu op 6 staat? Hoeveel extra omzet boek ik als mijn websiteverkeer met 25% toeneemt? Deze vragen zijn op inschatting te beantwoorden.

Hieronder vind je een schematische weergave van de Click Through Rate van de top 10 in Google. Dit zijn algemene cijfers maar geven je in elk geval een indicatie.

Hoeveel procent verschil zit er in doorklik tussen een positie 1 (28%) en een positie 6 (3%) in Google.

Als je dit weet en je weet ook het zoekvolume dan kun je bij benadering een berekening maken van je SEO succes, en weet je in hoeverre je een SEO specialist nodig hebt. Let er wel op dat onderstaand grafiek een gemiddelde is en altijd kan afwijken.

De organische resultaten van Google leveren de meeste omzet en de meeste klanten op. SEO is het beste online marketingkanaal. Bovendien zijn de bezoekers die je binnenhaalt gratis.

Naast omzet en klanten is ook de betrokkenheid van websitebezoekers groter en levert een hoge positie in de zoekmachine meer vertrouwen op.

Al deze redenen maken het interessant om eerder een SEO expert in te huren dan een Google Ads consultant. Over het algemeen klikt men ook niet zo graag op advertenties en de kosten van Google Ads zijn de laatste jaren schrikbarend gestegen. Kanalen als social media presteren over het algemeen nog slechter door een gebrek aan intentie.

Hoewel de opbrengsten van een SEO-expert vooraf moeilijk te in te schatten zijn is één ding zeker: als je eenmaal hoog scoort in Google dan daal je niet meer zo snel. Zelfs tot jaren na het SEO traject blijf je de vruchten plukken van je SEO investering.

Op langere termijn zijn de SEO kosten per conversie dus extreem laag.  Bijna elke SEO investering verdient zichzelf terug met vaak enorme inkomsten tot gevolg.