Top tips voor SEO optimalisatie in 2023

Update: 22/11/2023 | 0 Reacties

In de dynamische wereld van zoekmachineoptimalisatie is verandering de enige constante. Als je je SEO-positie in de zoekresultaten wilt behouden of verbeteren, is het essentieel om op de hoogte te blijven van de nieuwste SEO-trends en technieken. Hier zijn enkele van de belangrijkste aandachtspunten voor 2023:

Mobile first

De dagen dat desktop het primaire apparaat waren, liggen ver achter ons. Google heeft zijn Mobile-First Indexing geïmplementeerd, wat betekent dat de zoekmachine nu eerst naar de mobiele versie van je site kijkt. Het is cruciaal dat je website niet alleen mobielvriendelijk is, maar ook dat de mobiele versie alle essentiële content bevat.

Deze trend bestaat overigens al langer dan enkel in 2023, het is belangrijk om hierbij te vermelden dat het aandeel mobiel verkeer voor veel organisaties blijft toenemen. Daarbij is het van belang om aan te geven dat iedere organisatie via Google Analytics eenvoudig kan achterhalen wat het aandeel mobiel verkeer is en hier de strategie op kan toespitsen.

Core Web Vitals

Google heeft drie specifieke metrics geïdentificeerd als essentieel voor de gebruikerservaring: laadtijd, interactiviteit en visuele stabiliteit van een site. Het is van vitaal belang om deze metrics te meten en te optimaliseren om ervoor te zorgen dat je website soepel en efficiënt werkt.

De snelheid is altijd belangrijk geweest. Dit is constant. De manier waarop Google dit meetbaar maakt verandert wel continu (het evolueert).

Gestructureerde data

Door gebruik te maken van schema-markup kan je Google helpen de context en betekenis van je content beter te begrijpen. Dit kan leiden tot verbeterde zoekresultaten en de mogelijkheid om in aanmerking te komen voor rich snippets, die extra informatie direct in de zoekresultaten tonen.

Heb je producten die je wilt uitlichten in de SERP? Gebruik Product gestructureerde data. Wil je je reviews tonen in de SERP? Gebruik dan Review gestructureerde data. Voor iedere vorm heeft Google een vorm van gestructureerde data ontwikkeld om in te zetten.

Kwalitatieve content

Diepgaande, relevante en waardevolle content is de sleutel tot SEO-succes. Dankzij updates zoals Google’s BERT-algoritme kan de zoekmachine nu de context van woorden in zoekopdrachten veel beter begrijpen. Dit benadrukt het belang van natuurlijk geschreven content die echt waarde biedt aan lezers.

Dit is uiteraard geen trend van enkel 2023, maar nagenoeg iedere update van Google gaat over het verder aanscherpen van de content (althans, dat zeggen ze zelf). Het wordt met name met de opkomst van AI steeds belangrijker om authentieke, kwalitatieve content te schrijven voor de doelgroep (en te bewijzen dat je echt kennis hebt van het vak).

Video SEO

Met de groeiende populariteit van videocontent is het essentieel om je video’s te optimaliseren voor zoekmachines. Dit omvat het hebben van relevante titels, beschrijvingen en het toevoegen van transcripties voor een betere toegankelijkheid en indexering.

Dit punt is niet alleen van belang voor de SEO, dit punt kan voor veel organisaties ook nog eens meer conversies opleveren. Kortom, een win-win.

Voice

De opkomst van slimme luidsprekers en voice assistants heeft geleid tot een toename van voice searches. Het is belangrijk om je content te optimaliseren voor natuurlijke taal en Q&A formaten om hier het beste uit te halen.

Lokale SEO

Lokale zoekopdrachten zijn krachtiger dan ooit. Een geoptimaliseerde Google Mijn Bedrijf-pagina, consistente NAP-gegevens en positieve klantbeoordelingen zijn essentieel om lokaal gevonden te worden.

Het is daarbij steeds belangrijker om te bewijzen dat je echt bent wie je zegt dat je bent. Google gaat ver in het bepalen van je identiteit (helaas) en wordt hier steeds slimmer in.

Backlinks van hoge kwaliteit

Links zijn nog steeds een belangrijke rankingfactor. Het verkrijgen van backlinks van relevante en kwalitatieve websites is cruciaal, maar het is tegelijkertijd ook belangrijk om linkfarms en betaalde links te vermijden.

Gebruikerservaring

Een goede gebruikerservaring gaat verder dan alleen paginasnelheid. Een intuïtieve site-architectuur, duidelijke call-to-action-knoppen en een aantrekkelijk ontwerp zijn allemaal factoren die kunnen bijdragen aan een langere bezoekduur en een hogere conversieratio.

SEO in 2023 vereist een holistische aanpak die rekening houdt met technische optimalisatie, kwaliteitscontent, gebruikerservaring en meer. Door bovenstaande tips in acht te nemen, kun je ervoor zorgen dat je website klaar is voor de uitdagingen en kansen van het komende jaar. Succes!

Dit artikel is geschreven door Ralf van Veen. SEO-specialist bij https://ralfvanveen.com/.

Hans Keeren

Hans Keeren

Mijn naam is Hans Keeren, SEO trainer en SEO expert. Ik help MKB bedrijven en ZZP-ers aan meer omzet en websitebezoekers door SEO trainingen en advies.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tips ontvangen?

Wil jij ook op de hoogte blijven van mijn blog? Meld je dan aan voor mijn tips & tricks, handige ontwikkelingen en belangrijke up-to-date informatie omtrent SEO en Online Marketing.

E-mailadres
Ik ga akkoord met het privacy reglement Lees hier