9 Zoekmachine optimalisatie trucs die je nooit moet geloven

Update: 22/06/2010 | 12 reacties

Dit artikel gaat over seo trucs. Vaak hoor ik van klanten (of lees ik op het web) zaken die over zoekmachine optimalisatie gepredikt worden waarvan ik denk: “raar dat specialisten zoiets kunnen en durven te beweren.

Je kunt het als misplaatste trucs beschouwen, je kunt het als seo mythes beschouwen of als gewoon onwetendheid. In de veronderstelling dat de meeste mensen bezig zijn om zo eerlijk mogelijk hun business te runnen…wil ik in dit artikel een aantal zaken die me de laatste tijd ter ore zijn gekomen voor je opschrijven.

1. Keyword density

Er bestaat zoiets als keyword density maar over het hoe en wat is niet veel bekend. De regel dat je belangrijkste zoekwoord 1% tot 5% van je tekst moet bevatten is in elk geval regelrechte onzin.

Je kunt dit ook zelf testen. Zet je belangrijkste zoekwoorden wat vaker in je tekst en kijk of je hoger in Google komt. Waarschijnlijk niet!

De stelregels die ik zelf altijd aanhoud zijn (en hierover valt absoluut te twisten):

  • Ik probeer de belangrijkste zoekwoorden in de 1e alinea 1x te laten voorkomen. Dit doe ik sowieso voor gebruikers.
  • Google let ook op synoniemen. Die gebruik ik dus. Ik wissel bijvoorbeeld zoekmachine optimalisatie af met seo.
  • Ik schrijf voor gebruikers.

In onderstaande video van Matt Cutts (werkzaam bij Google) gaat hij in op het fenomeen Keyword Density:

2. h1 tags optimaliseren

H1 tags zijn nooit zo belangrijk als de title tag. Mensen zijn af en toe geobsedeerd door de h1 tag, die je belangrijkste zoekwoorden moeten bevatten. Mijn advies is om je hier niet zo druk over te maken. Als je een h1 header schrijft, schrijf hem dan voor je gebruikers.

3. Aanmelden???

Aanmelden bij Google kun je zelf doen. Hier hoef je geen dure abonnementen voor aan te schaffen. Omdat dit niet de meest aanbevolen methode is vind je in dit artikel meer manieren om je site te laten indexeren door Google.

4. “Onze websites scoren hoog in Google”

Vaak zijn het website eigenaren die dit denken maar ook webbouwers hebben hier een handje van. Het is niet zo dat websites hoog scoren…het zijn webpagina’s die hoog scoren.

5. Meta wat??

Google kijkt niet meer naar meta keywords. Het vullen van deze tag met je belangrijkste keywords heeft geen zin meer. Door misbruik in het verleden kijkt Google tegenwoordig naar andere zaken in de tekst zoals de tekst zelf, title tags en alt tags.

Voor een uitgebreid artikel over title tags verwijs ik je naar dit artikel. Deze 2 pagina’s zijn erg waardevol en helpen je om de meta keywords te vergeten.

6. Meta description

Lees meta keywords. Maar natuurlijk is de meta description nog steeds belangrijk om mensen te laten doorklikken in de SERPs.

In onderstaande video geeft Matt Cutts uitleg over de meta keywords en de meta description.

7. Duplicate content is geen probleem

Duplicate content binnen je site is op zich geen probleem als je maar de juiste maatregelen neemt. 1 ding is zeker: als Google je duplicate pagina’s aan het indexeren is dan is er geen tijd om je beste en originele pagina’s te indexeren. En dat zou zonde zijn.

Zorg ervoor dat als je dubbele pagina’s hebt, je werkt met een canonical tag. Als je wilt weten hoe dit precies werkt lees dan dit artikel.

8. Pagerank

Ik wil een link op die pagina want die site heeft een hoge pagerank. Komt dit je bekend voor?

Pagerank is niet meer wat het was.

Het is best leuk om de toolbar pagerank update te zien en dan te zien of je bent gestegen.

En waarom?

Omdat een hoge pagerank eigenlijk een stukje branding blijft voor mensen die niet precies weten wat pagerank inhoudt. En dat is nog steeds een grote groep mensen.

9. Wat voor content scoort in beter in Google?

Hoewel Google houdt van verse content heeft dit zeer weinig tot geen impact op je rankings. Er zijn genoeg autoritaire sites die heel hoog scoren in Google en die al een hele tijd geen update meer hebben gehad. Bekijk hieronder de video van Matt Cutts die je meer duidelijkheid geeft over verse content.

Hans Keeren

Hans Keeren

Mijn naam is Hans Keeren, SEO trainer en SEO expert. Ik help MKB bedrijven en ZZP-ers aan meer omzet en websitebezoekers door SEO trainingen en advies.

Lees meer

12 Reacties

  1. David

    Hoewel ik het met de meeste punten eens ben, zijn je punten hier bijna net zo stellig als alle beweringen die je probeert te weerleggen: en dat is soms iets te zwart-wit.

    1. Keyword density is inderdaad zwaar overrated. Maar de kern: zorgen dat je belangrijkste zoekwoorden een paar keer voorkomen gaat gewoon op (en inderdaad, liefst bovenaan de pagina en liefst inclusief synoniemen).

    2. Je h1 is wel belangrijk, net als andere koppen. Het is zeker niet allesbepalend, maar dat is een Title ook niet. Alle onderdelen tezamen helpen mee. Uiteindelijk moet je site altijd voor je bezoeker geschreven zijn. Maar een unieke H1 met de belangrijkste zoekwoorden is vaak ook een goede beschrijving voor de bezoeker. H1 bepaalt niet, maar draagt zeker bij. (Je vertelt mij niet dat je helemaal geen keywords in je H1 zet)

    4. Websites scoren niet alleen hoog door zoekwoorden. Ook laadsnelheid, valide code, beperkt gebruik van scripts, frames, goed gebruik van sitemaps en robots-bestanden, een goede structuur, pretty url’s, etc. kunnen daar een belangrijk deel aan bijdragen

    6. Een goede description wordt nog vaak gebruikt in de resultaatpagina’s en bepaalt bovendien de eerste indruk voor zoekers. Veel geklikte pagina’s komen uiteindelijk ook hoger in de ranking. Dus een goede description is indirect zeker de moeite.

    8. PageRank is niet meer wat het was. Maar goed linkbuilding met voldoende links van relevante, gerespecteerde sites zijn wel degelijk belangrijk.

    9. Verse content alleen laat je niet beter scoren. Maar een website die vaker update met goede teksten, wordt vaker geindexeerd, bevat meer zoekwoorden en is voor de (be)zoeker actueler. En uiteindelijk is regelmatig updaten ook: content toevoegen aan je website. En zoekmachines houden van (relevante, goede) content.

    Antwoord
    • Hans Keeren

      Hoi David, bedankt voor je uitgebreide reactie en misschien zelfs wel je aanvullend artikel. Hoewel een e-mail adres verplicht is vond ik je reactie dermate om hem toch te plaatsen. Ik wil je toch vragen om een e-mailadres achter te laten. Je wordt niet automatisch geabonneerd op mijn nieuwsbrief.

      Hier enkele reacties:

      ad 2. De title tag is zeker belangrijk en belangrijker dan de h1 tag. Hoe belangrijk jij de H1 ook vind. Het zal je geen hoge rankings geven als je je in een wat competitievere omgeving begeeft.

      ad 4. Een goede website is belangrijk. Zeker. Het zijn echter de woorden die moeten scoren en niet de site.

      ad 6. Inderdaad. De meta description is belangrijk voor Click Through. Echter, veel geklikte pagina’s komen niet hoger in de ranking. Kijk hier anders eens naar. Matt Cutts heeft hier ook nog wel wat over gezegd. Ik kan alleen niet meer vinden waar. http://www.seomoz.org/blog/whiteboard-friday-influence-of-usage-data

      ad 8. Inderdaad maar ik zeg hier verder ook niks over linkbuilding.

      ad 9. Dat is inderdaad wat ik bedoel. Maar als je content toevoegd dan zul je toch content moeten toevoegen met relevante zoekwoorden. Anders scoort deze content niet.

      Antwoord
  2. Seolab

    Websites met een hogere pagerank worden sneller en beter geïndexeerd dan lagere pagerank sites:

    Lees het SEO interview van Matt Cutts
    http://blog.seolab.nl/seo-interview-matt-cutts.html

    En het klopt echt: Alle projecten die ik oplever houd ik goed in de gaten wat de Googlebot doet.
    Dit track ik met een php script gekoppeld aan Google analyitcs.

    Bij pagerank stijgingen zie je meer activiteit en bij pagerank dalingen minder.

    Er zijn natuurlijk veel meer factoren hoe een website/pagina vindbaar wordt.
    Bekijk eens deze afbeelding van SEOmoz
    http://www.seomoz.org/img/upload/google-ranking-algo-survey.gif
    Erg duidelijk toch?

    Antwoord
  3. Hans Keeren

    Hoi Seolab, misschien ben ik niet helemaal duidelijk over pagerank. Ik bedoel hier toolbar pagerank die iets anders is dan de normale pagerank.

    Bedankt nogmaals voor de backlink vanaf seotrends!

    Antwoord
  4. DavidH

    Het was niet duidelijk of mijn mailadres wel of niet vermeld werd, dus dan plaats ik hem liever niet. sorry daarvoor. Verder bedankt voor je reacties.

    Ad 6. Ik lees het ook vaak en blijf me toch altijd afvragen of dit echt zo is (Google is ook niet altijd duidelijk – denk aan het nofollow verhaal). Kan me nauwelijks voorstellen dat traffic helemaal geen rol speelt? Al zal 1000x klikken op je eigen site je niet verder helpen… Ook hiermee samenhangend: hoe groot is de de rol van bounce rates voor de ranking.

    Antwoord
  5. Hans Keeren

    David, daar zat ik zelf ook aan te denken. Maar voor bouncerates geldt denk ik hetzelfde. Erg makkelijk te beïnvloeden net zoals CTR.

    Antwoord
  6. Edwin Waelbers

    Dag Hans,

    Duidelijk artikel en een goede aanvulling van David.

    Zelf hou ik niet zoveel rekening met SEO.

    Ik ontwerp voor mensen, niet voor zoekmachines. Wat niet wil zeggen dat ik er totaal geen rekening mee hou. Veel dingen die goed zijn voor die zoekmachines zijn ook goed voor mensen. Denk maar aan goede ankerteksten voor je linkjes.

    Ik zie het zo:

    Een foute website met belachelijke content, die kan je wel even naar boven brengen met SEO technieken, vraag is of hij daar blijft staan, wanneer je uw SEO activiteiten op een laag pitje zet.

    Een goede website met waardevolle content die komt vanzelf wel naar boven. Uiteraard kan SEO die wel een zetje geven.

    Of ben ik naïef? 🙂

    Antwoord
    • Hans Keeren

      Edwin, een waardevolle website met content komt naar boven met goede links. En die krijg je weer door goede content. Dat ben ik met je eens. Alleen je merkt wel dat mensen steeds gereserveerder omgaan met het weggeven van linkjes. Dan kan bijvoorbeeld zijn uit een competitief oogpunt.

      Dus alleen goede content is niet altijd genoeg. Een beetje connecties die willen linken en slimme linkbuilding kunnen je dan wel een stukje verder helpen.

      Als jij bijvoorbeeld een leuk artikel schrijft over usability en je rankt op 5 met een bepaald keyword… misschien link ik dan wel naar dat artikel omdat je altijd zo’n leuke reacties achterlaat op mijn weblog. En dan stijg je misschien wel 1 of meerdere posities. 😉

      Antwoord
  7. Emile Giethoorn

    Meta keywords… hmmm ja als je je alleen op Google en hiermee Nederland richt, dan kun je ze achterwege laten, maar heb je een internationale site o.i.d., dan gewoon toevoegen aangezien in meeste andere landen Google niet de best scorende zoekmachine is.
    Er zijn nog genoeg zoekmachines die wel kijken naar de meta keywords en het zou jammer zijn om voor een internationale site net die zoekende gebruikers te missen die je anders wel had kunnen ontvangen bij een hoger SERP resultaat.

    Kortom voor internationaal, baat het niet, dan schaadt het niet en gebruik max 8 woorden of zinsdelen als keyword.

    Antwoord
    • Hans Keeren

      Daar heb je helemaal gelijk in Emile. Goede comment! Ik focus mij in mijn werkzaamheden eigenlijk alleen maar op NL sites. Vandaar deze mythe..

      Antwoord
  8. Parijs

    Beste Hans,

    Pas geleden ben ik een nieuwe website begonnen, de website Parijs[dot]nu deze is in bing en nl.yahoo.com te vinden in de top 5. Maar in Google ben ik nog niet te vinden in top 100. Plaats #260 om pressies te zijn

    Denk jij dat als ik linkbuilding blijf toepassen dat dit goed komt of wat zou jij doen om beter in Google gevonden te worden?

    Groetjes,

    R van Wensen

    Antwoord
  9. Hans Keeren

    Roy, linkbuilding bepaald zo’n beetje 60% van je totale seo succes. Maar of het dan goed komt durf ik zo 1, 2,3 niet te zeggen. Dat is van meerdere zaken afhankelijk. Misschien moet je dat eens laten onderzoeken 😉

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tips ontvangen?

Wil jij ook op de hoogte blijven van mijn blog? Meld je dan aan voor mijn tips & tricks, handige ontwikkelingen en belangrijke up-to-date informatie omtrent SEO en Online Marketing.

E-mailadres
Ik ga akkoord met het privacy reglement Lees hier