Hoe verzin je een onderwerp voor je content

Update: 09/08/2012 | 7 reacties

Iedereen heeft weleens een writers block.

Je wilt een artikel schrijven. Maar waarover? Je kunt niets bedenken… En al helemaal geen onderwerp waarvan je zeker weet dat het aanslaat. En ook nog goed door Google te vinden is.

Wat kun je doen?

Hieronder staat een manier staan om de blokkade in je hoofd snel op te lossen.

Google Suggest

Het ligt voor de hand… maar voor het verzinnen van een onderwerp voor je content, start je met een kort zoekwoordenonderzoek. Dat doe je in Google Suggest?

Google Suggest is die balk die uitklapt en je suggesties geeft als je een keyword intypt.

Voorbeeld: stel je hebt een tangoschool en je maakt content voor mensen die de tango willen leren.

Zoals je hieronder ziet, vult Google Suggest je zoekopdracht aan.

Het nadeel van werken met Google Suggest is dat je er niet veel inspiratie uit kunt filteren. Er staat in elk geval niet veel tussen.

Je kunt tango leren a, tango leren b etc. intypen – en dan het hele alfabet aflopen – maar dat vergt erg veel tijd. De oplossing hiervoor is Übersuggest.

Übersuggest

Übersuggest is wat uitgebreider dan Google Suggest. De tool ‘scrapt’ namelijk zoekwoordideeën van diverse suggestie tools. Dat werkt zo:

Typ in Übersuggest ”tango leren” in, zet de taal op Dutch en klik daarna op Suggest.

Je krijgt nu 60 suggesties te zien.

Zoveel suggesties brengen je vast en zeker op een idee. Maar hoe maak je op basis daarvan titels en content?

Ik leg je uit hoe dat werkt. Klik op “Select all keywords” en klik daarna aan de rechterkant van het scherm op het knopje “get”.

Als het goed is, zie je nu alle zoekwoorden die betrekking hebben op “tango leren”.

Deze woorden selecteer en kopieer je zodat je ze in Tagcrowd kunt plakken.

Tagcrowd

Tagcrowd is een gratis applicatie die woordfrequenties – die in een tekst voorkomen – visualiseert.

Deze woordfrequenties worden gepresenteerd in de vorm van een tag cloud. Zo zie je in een oogopslag wat de meest gebruikte woorden op internet zijn in relatie tot tango (of het zoekwoord wat je zelf hebt gekozen).

In het voorbeeld hieronder zie je hoe dat eruit ziet. Ik heb alle woorden die betrekking hebben op “tango leren” in Tagcrowd gegooid en geklikt op de knop “Visualize”.

In het voorbeeld viel mijn oog op het woord “online”. Dat heb ik dus uitgekozen als mijn onderwerp! Ik kan nu bijvoorbeeld een artikel schrijven of een video maken over “online tango leren”.

Als ik de top 10 in Google bekijk op deze zoekterm, dan blijkt dat ik over dit onderwerp nog best iets mooi kan schrijven.

Extra tip: Je onderwerp is vindbaar en je hebt jouw content geplaatst. Mooi! Maar hoe wordt je dan nog beter vindbaar? Door je pagina te optimaliseren voor Google. Hoe je dit doet kun je hier vinden.

Bron: weblog van Seer Interactive

Hans Keeren

Hans Keeren

Mijn naam is Hans Keeren, SEO trainer en SEO expert. Ik help MKB bedrijven en ZZP-ers aan meer omzet en websitebezoekers door SEO trainingen en advies.

Lees meer

7 Reacties

 1. bastiaan

  Hi Hans, je kunt natuurlijk ook gewoon een Engelse site vertalen om je content te genereren in plaats van moeilijk doen met ubersuggest 😉 Maar ik ben je site daardoor wel weer tegengekomen, dus het werkt wel 😉

  Weet jij nog interessante sites waar je makkelijk content kunt droppen waar de links ook wat toevoegen voor jezelf?

  Antwoord
  • Hans Keeren

   Bastiaan, bedankt voor je leuke reactie. Dat is lang geleden 🙂 Ik vind ubbesruggest wel lekker. Je kunt daar net ff wat meer uithalen dan uit bijv. de Google Adwords Keyword Tool. Om je laatste vraag te beantwoorden: waarschijnlijk stel je hem omdat dit tegenwoordig erg moeilijk is. Ik weet niet om welk onderwerp het gaat maar je zou kunnen proberen om te gaan gastbloggen op blogo.nl. Maar dat is waarschijnlijk niet wat jij bedoelt 😉

   Antwoord
 2. Thomas

  Hans,

  Goed artikel. Aandachtig gelezen en meteen ook in de praktijk toegepast. Ga dit absoluut gebruiken voor onze eigen blogartikelen.

  Dank!

  Antwoord
  • Hans Keeren

   Thomas, bedankt en succes ermee.

   Antwoord
 3. kitty Kilian

  Handug.
  Feed forward: de links openen op dezelfde pagina. Dan ben ik jou dus kwijt, en dan moet ik ingewikkelde dingen doen om jou in een tab te houden en de tool in een andere. Liever openen op een nieuwe pagina.

  Ook: hoe zit dat met die tagcloud, hoe berekent die hoe vaak de zoektermen voorkomen? Uit de lange lijst die ik bij mijn zoekwoord kreeg kon ik geen getallen afleiden.

  Antwoord
 4. kitty Kilian

  PS Misschien een moderne versie van replyme installeren, replyme als plugin wordt niet meer bijgehouden, zit nu verwerkt in commentluv. Dan krijgt iedereen die een comment plaatst automatisch een bericht als jij of iemand anders antwoord geeft.

  Antwoord
 5. Hans Keeren

  Het gaat bij een Tag Cloud om de tags die je aan een post geeft. Het woord met de meeste tags krijgt de vetste bedrukking. Niet doen tag clouds. Dat is zo 2006.

  En voor SEO kan het zeer onhandig zijn als je de de getagde pagina’s niet op no-index zet.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tips ontvangen?

Wil jij ook op de hoogte blijven van mijn blog? Meld je dan aan voor mijn tips & tricks, handige ontwikkelingen en belangrijke up-to-date informatie omtrent SEO en Online Marketing.

E-mailadres
Ik ga akkoord met het privacy reglement Lees hier