Linkbuilding, wat kun je er eigenlijk mee? Werkt het nog?

Linkbuilding is het vergaren of verkrijgen van links vanaf externe webpagina’s (ook wel backlinks genoemd) naar een specifieke webpagina met het doel een hogere score in Google te behalen op voor die webpagina relevante trefwoorden.

Misschien niet alle ondernemers, maar zeker een hoop, willen hoog scoren in Google.

En daarvoor heb je links naar je website nodig.

Heb je interesse in mijn linkbuilding service?

Voor linkbuilding dien je een ervaren linkbuilder in te huren. Linkbuilding is namelijk een vak en de ene linkbuilder kan meer succes voor je boeken dan de ander.

Ik doe al 12 jaar linkbuilding voor zowel grote merken als kleinere spelers. Het is belangrijk om je te realiseren dat links nog steeds belangrijk zijn om hoog te scoren in Google.

Wel is Google is wat intelligenter geworden dan vroeger. Dat betekent dus dat je moet kiezen voor iemand die slim kan linkbuilden.

Ik kan je het volgende bieden op het gebied van linkbuilden:

  • Uitzoeken van geschikte linkpartners
  • Outreach service
  • Rapportages
  • Hoge posities en meer website-bezoekers

Als je interesse hebt om een keer van gedachte te wisselen over linkbuilding, neem dan contact met me op. Ik kan je dan vertellen met welke zoekwoorden ik allemaal succes heb gehad.

Uitleg over linkbuilding

Linkbuilding is een onderdeel van zoekmachineoptimalisatie. In het begin van het SEO-tijdperk telde Google alleen het áántal backlinks als populariteitsgraadmeter voor een bepaalde webpagina. Door de jaren heel is dat veranderd.

Ik leg je uit hoe dit werkt.

Pagerank en de kwaliteit van links

Door komst van het PageRank-algoritme van Google werd niet alleen het aantal backlinks naar een bepaalde webpagina geteld, maar ook de individuele kwaliteit van elke backlink met behulp van een complex algoritme.

Kwantitatieve linkbuilding

Er wordt door Google onderscheid gemaakt tussen kwalitatieve en kwantitatieve linkbuilding. Kwantitatieve links dienen geen ander doel dan het verkrijgen van een hogere positionering in Google.

Hieronder valt het gebruik van linkuitwisselingsprogramma’s, onzichtbare links die alleen door zoekmachines worden geïndexeerd, weblogs enkel gericht op het genereren van backlinks, manipulatieve linkpagina’s en startpaginaklonen.

Ook het opkopen van verlopen domeinen en het onnodig reageren op weblogs met daarbij een linkvermelding kan als spam worden aangemerkt.

Mijn ervaring is dat bij het bepalen van linkspam Google kijkt naar patronen. Als je een bepaalde tactieke te vaak gebruikt dan riskeer je een penalty. Zorg er dus voor dat je bij linkbuilding altijd je tactieken spreidt zodat je niet in Google’s spamfilter terecht komt.

Ik kan je hiermee helpen als je daar niet helemaal uitkomt.

Kwalitatieve linkbuilding

Door de Google Penguin update is Google beter in staat geworden om de kwaliteit van links te herkennen. Hierdoor is de kwaliteit van de links die een website heeft belangrijker geworden voor het behalen van hogere posities in Google.

Bij kwalitatieve linkbuilding worden naast hoge posities in Google ook andere zaken in acht genomen zoals:

  • Links die traffic opleveren
  • Algehele populariteit

Ook kwalitatieve linkbuilding kan door Google worden gezien als spam. Kwalitatief voor SEO-specialisten betekent niet dat Google dat ook vindt.

Interne en externe linkbuilding zijn beiden belangrijk

Er is een verschil tussen interne- en externe linkbuilding. Externe linkbuilding zijn andere webpagina’s die linken naar jouw webpagina. Interne linkbuilding zijn interne verwijzingen van de ene pagina naar een andere pagina op de website.

Interne linkbuilding voor SEO is meer dan zomaar wat links in je site plaatsen. Over interne linkbuilding dien je vooraf goed na te denken zodat je deze manier van linkbuilden maximaal benut.

Nofollow, usg en gesponsorde links

Als antwoord op search engine spam werd rel=”nofollow” geïntroduceerd. Met dit nofollow-attribuut als optionele toevoeging aan een link beschermen webmasters zich tegen het “wegvloeien” van PageRank vanaf hun eigen webpagina’s naar andere pagina’s die misschien onbetrouwbaar zijn.

Rel=”nofollow” betekent het volgende: je zegt tegen Google dat ze de link niet hoeven te volgen. Je zegt dat ze er geen waarde aan hoeven toe te kennen. Of Google dat ook doet is niet duidelijk. Het beste is om dit zelf te testen.

Rel=”nofollow” ziet er in html als volgt uit: <a href=”https:/www.qonvert.com” rel=”nofollow”>

Vanaf de introductie van rel=”nofollow” in 2005 worden normale links ook wel eens aangeduid als dofollow-hyperlinks.

Vanaf 2020 gelden nieuwe en andere normen voor linkattributen. Dat zijn de volgende:

  • Rel=”nofollow”; Plaats dit attribuut in de html van een link als het gaat om een nofollow link.
  • Rel=”ugc”; Plaats dit attribuut in de html van een link als het gaat om een User Generated Content link.
  • Rel=”sponsored”; Plaats dit attribuut in de html van een link als het gaat om een gekochte link.

Houd bij linkbuilding rekening met deze drie attributen. Als je bijvoorbeeld een rel=”sponsored” attribuut krijgt van een website waar je een link koopt, dan is er een kans dat deze link niet meetelt voor je SEO.

Hoe weet je of een link nofollow, usg of gesponsord is?

Of een link één van deze drie attributen bevat kunt je zien in de broncode van een website.

Als je ziet dat een website haar verkochte links op rel=”sponsored” zet dan zou ik daar geen link kopen als SEO belangrijk voor je is.