Zo verover je zonder Google Maps meerdere steden in Nederland!

Update: 10/01/2013 | 6 reacties

Meer business in andere steden dan alleen jouw vestigingsplaats binnenhalen? Zonder fysieke lokatie? Via de organische resultaten van Google en zonder gebruik te maken van Google Maps? Dat kan! Ik heb de afgelopen jaren namelijk tal van ondernemers geholpen om hun succes uit te breiden buiten hun vestigingsplaats. En ik deel deze kennis graag met je…

Ik leg mijn strategie (voor service-verleners) het best uit door middel van een voorbeeld. Stel: je hebt een Massagebedrijf in Amsterdam die bij bedrijven op locatie massages uitvoert en je scoort in Google op pagina 1 op het zoekwoord [Massage Amsterdam]. Eigenlijk wil je meer steden veroveren: Utrecht, Haarlem, Gouda of een andere stad. Wat doe je dan?

Om te scoren in Google op zoekwoorden met steden zoals [Massage Amsterdam], zul je per stad een andere pagina aan moeten maken binnen je website. Maar let op… Het optimaliseren van deze pagina’s is een tricky verhaal. Je hebt immers geen fysieke vestiging in een andere stad. Je wilt met deze pagina’s alleen via Google je business binnenhalen.

1. Content kopiëren

Content kopiëren doe je als volgt. Kopieer je pagina “Massage in Amsterdam” en pas deze aan voor een andere plaats. Je verandert dan alle keren dat je in de tekst “Amsterdam” tegenkomt in “Utrecht”. Heel simpel. Nu kun je aan de slag in Utrecht.

Want je hebt nu een nieuwe bron aangeboord om binnenkort ook op pagina 1 in Google op het zoekwoord [Massage Utrecht] je business binnen te halen.

Een grote maar…

Wees trouwens wel voorzichtig en ga herhaal het kopiëren niet voor elke stad in Nederland. Want dat is namelijk wat je doet: dupliceren. Je hebt vast weleens van duplicate content gehoord en dat is precies wat je op deze manier creëert. Het is niet erg dit een keertje te doen, maar voer het herhalen van je content niet te ver door. Google houdt hier namelijk niet van. Je hoeft natuurlijk niet de braafste van de klas te zijn – Google vindt wel meer niet leuk – maar toch… wees slim en bekijk waar voor jou de grens ligt.

Steden (local) optimaliseren

Het bewijs???

Zoals ik zei houdt Google niet van duplicate content. In een interview van Eric Enge met Matt Cutts in september verklaarde Matt Cutts over dit onderwerp namelijk het volgende:

It is still not a good idea to repeat a ton of content over and over again. In addition to address and contact information, 2 or 3 sentences about what is unique to that location and they should be fine.

Daarom heb ik nog meer tips voor je. Ik vertel je graag hoe je een stedenpagina kunt voorzien van originele en extra content.

2. Optimaliseren voor SEO

Als je een pagina over een bepaalde stad hebt gekopieerd en geoptimaliseerd op een andere plaatsnaam – zoals bijvoorbeeld [Massage Utrecht] – ga je over naar de volgende stap: de pagina voorzien van 2 of 3 extra regels waarin je vertelt waarom deze stad uniek is. Dit betekent nog altijd dat je geen fysiek adres in deze stad hoeft te hebben om te kunnen ranken in Google.

Dus ook als jouw bedrijf in Amsterdam gevestigd is, kun je prima business binnenhalen in Utrecht door een pagina “Massage Utrecht” aan te maken. Andersom gebeurt het namelijk ook weleens: ik heb vaak genoeg mee gemaakt dat lokale sites naar mijn klanten gingen linken ondanks dat zij daar geen adres hebben. Helemaal legit dus!

3. Helemaal herschrijven

Je kunt nog verder gaan dan het schrijven van 2 a 3 regels content, je kan namelijk ook de hele pagina herschrijven. Als je actief bent in 60 plaatsen, dan is deze methode wellicht een beetje te tijdrovend… Maar ben je actief in 5 tot 10 plaatsen in Nederland? Dan is je pagina herschrijven een slim plan.

Het voordeel van helemaal herschrijven is namelijk dat je een pagina uniek kunt maken voor een bepaalde stad. Utrecht is immers een andere stad dan Amsterdam. En daar kun je ongetwijfeld een hoop leuke en interessante dingen over schrijven.

4. Laat je klanten aan het woord

Jij kunt wel zeggen dat je goede waar verkoopt, maar als je klanten dit zeggen is dat vele malen geloofwaardiger. Daarom werken reviews ook zo goed. Zorg dat je die kunt toevoegen. Plaats op elke stedenpagina die je hebt 1 of meer reviews van klanten en je bouwt vertrouwen op. De reviews zorgen trouwens ook nog eens voor unieke content. En ook dat is weer gunstig voor de uniekheid van je pagina.

5. Voeg bio’s toe

Wek nog meer vertrouwen en laat zien wie er bij en voor je werkt op elke stedenpagina. Dit doe je door bio’s aan de verschillende pagina’s toe te voegen. Hierin staat unieke content die waardevol kan zijn voor een bepaalde stadspagina. Helemaal als je ook echt in een andere stad een representative hebt voor je bedrijf.

Maar dit is geen must, want ook ZZP-ers kunnen met steeds een aparte bio op een stadspagina iets unieks toevoegen. Hoe dit werkt? Op mijn eigen site heb ik bijvoorbeeld 1 bio in de sidebar staan.  Als ik verschillende stedenpagina’s zou aanmaken, dan kan ik overwegen mijn bio steeds aan te passen aan een stad. Zo werkt dat!

6. Linkbuilding

Update 16-1-2013: vanzelfsprekend is linkbuilding belangrijk. Hoe groter de stad, hoe meer concurrentie, hoe meer links je nodig hebt naar de specifieke plaatspagina’s. Echter, als je op kleinere plaatsten concentreert dan heb je niet zoveel links nodig. Mocht je aan linkbuilding willen doen dan kun je allerlei initiatieven ontplooien. Aangezien linkbuilding buiten de scope van dit artikel valt wil ik je voor een aantal goede linkbuilding tips naar

Hans Keeren

Hans Keeren

Mijn naam is Hans Keeren, SEO trainer en SEO expert. Ik help MKB bedrijven en ZZP-ers aan meer omzet en websitebezoekers door SEO trainingen en advies.

Lees meer

6 Reacties

 1. Danny Bijl

  Ik ben wel benieuwd binnen welke branche jij dit hebt toegepast?

  Wat ik mis in je verhaal is het feit dat bij lokale zoekresultaten Google Maps resultaten verschijnen van bedrijven die daadwerkelijk gevestigd zijn in het gebied. Hier ga je nooit tussen komen zonder fysieke vestiging die bekend is bij het KVK. De Maps resultaten nemen het grootste deel van de SERP in beslag, waardoor de CTR van andere websites die hieronder komen vaak lager is.

  Ben je daarnaast wel relevant voor de gebruiker? Wanneer iemand zoekt op ‘massage Utrecht’ dan heeft diegene de intentie om een bedrijf in Utrecht daarvoor te vinden en niet Amsterdam.
  Er zijn natuurlijk wel voorbeelden te bedenken waarbij je wel relevant zou kunnen zijn, zoals bij koeriersdiensten bijvoorbeeld.

  • Hans Keeren

   Hoi Danny, Ik heb het in mijn verhaal niet over Google Maps. Dat is een ‘different ballgame’. Ik bedoel organisch…dat zet ik er nog even bij. Bedankt.

   Ik snap je verhaal over CTR maar business is business, plus ik neem aan dat je zelf genoeg resultaten kunt vinden waar mijn verhaal klopt. Google bijvoorbeeld eens op “Stoelmassage Rotterdam”. Daar staat een Amsterdams bedrijf in de top 10.

   Of het relevant is voor de gebruiker? Dat is een mooie discussie. Ik denk dat er veel gebruikers wegklikken. Maar dit neemt niet weg dat je er nog steeds op een eerlijke manier business mee kunt binnenhalen. En daar gaat het mij in dit artikel om.

 2. Danny Bijl

  Hoi Hans,

  Ik begrijp dat je het organisch bedoelt, maar de Maps resultaten verschijnen toch in de organische resultaten? Vaak worden er nauwelijks organische resulaten vertoond, omdat deze ‘weggedrukt’ worden door de Maps resultaten.

  Het uiteindelijke doel van bezoekers naar je website genereren is dat ze op wat voor manier dan ook gaan converteren. Bij de een is dat het invullen van een nieuwsbrief en bij de ander kan dat zijn kopen van een product. Wanneer je er al vanuit gaat dat het merendeel weg gaat klikken dan zeg je eigenlijk al dat jouw resultaat niet het meest relevant is om getoond te worden…En uiteindelijk draait het toch allemaal om relevantie!

  Ben benieuwd wat je hier van vindt, leuke discussie :)..

  • Hans Keeren

   “Vaak worden er nauwelijks organische resulaten vertoond, omdat deze ‘weggedrukt’ worden door de Maps resultaten.” Zou jij mij een top 10 of zelfs top 7 kunnen laten zien waarin onder de Maps nauwelijks organische resultaten worden getoond? Als jij denkt dat er niemand klikt op de organische resultaten onder de Maps dan moet ik je teleurstellen. Het is wel minder, maar het levert toch business op. That’s my point.

   Ik ken genoeg gevallen waarbij geconverteerd wordt in het geval zoals ik beschreven heb in mijn artikel. En mijn klanten willen business en geen relevantie. Voor hen draait het uiteindelijk niet om relevantie. Ik neem aan dat dit voor jouw klanten ook geldt.

   Ook is het zo dat als je een pagina aanmaakt, bijvoorbeeld op “Massage Rotterdam” dat je op allerlei longtail woorden gevonden wordt in relatie tot Rotterdam. Vaak zie je daar geen Maps resultaten bij staan. Ook die woorden (kunnen) converteren.

   Als laatste wil ik je zeggen: als Google deze resultaten, zoals ik beschreven heb, toont in de top 10 of top 7 dan zullen zij er ook wel enige relevantie in zien. Anders tonen ze deze resultaten niet.

   Ik zou het bijna vergeten: bedankt voor deze discussie. Is een leuke…

 3. Simone Claus

  `Hey Hans, heb even je artikel gelezen, ik heb een project gehad waar ik mee werkte, sitelocal, is dat ongeveer hetzelfde principe ?

  Groetjes Simone

 4. Hans Keeren

  Hoi Simone, dat is iets anders. Ik keek net even op hun site en bij hun kun je een site kopen. Of 1 van je pagina’s dan gaan ranken is maar de vraag. Maar als dat niet zo is dan kun je er altijd nog dit artikel bijpakken.

Gratis tips ontvangen?

Wil jij ook op de hoogte blijven van mijn blog? Meld je dan aan voor mijn tips & tricks, handige ontwikkelingen en belangrijke up-to-date informatie omtrent SEO en Online Marketing.

E-mailadres
Ik ga akkoord met het privacy reglement Lees hier