Pagerank verlies d.m.v. een 301-redirect? Bestaat dat?

Update: 01/02/2020 | 4 reacties

Een 301 redirect is een veilige en goede SEO manier om een webpagina naar een andere locatie te ‘redirecten’. Als bijvoorbeeld 1 of meerdere URLs op een site van naam veranderen dan kun je een 301 redirect implementeren zodat zowel gebruikers als zoekmachines van de oude naar de nieuwe pagina worden gestuurd.

Als een pagina van naam verandert of verwijderd wordt dan is er verlies van pagerank. Er is immers geen pagina meer. Dit kun je oplossen met een 301 redirect. Hoe je een 301 redirect implementeert valt buiten de scope van dit artikel. Wat nu belangrijk is, is het onderstaande filmpje van Matt Cutts. Als je iets dieper in linkbuilding wilt duiken dan is dit een interessant onderwerp.

Voorheen was nooit zeker hoeveel pagerank er werd doorgegeven aan een nieuwe pagina. De verhalen varieerden van 85% – 95%.

Het verhaal komt neer op het volgende. Dit zegt Matt Cutts erover:

“Ik zei dat een bepaalde hoeveelheid PageRank ook via 301’s verdwijnt. … De hoeveelheid PageRank die via een 301 verdwijnt is bijna exact, is momenteel identiek aan de hoeveelheid PageRank die via een link verdwijnt. “

Dat wil dus zeggen dat er bij een link ook pagerank verdwijnt. Net zoveel als bij een 301 redirect.

Hoeveel er precies aan pagerank door een link loopt is moeilijk te zeggen. Dat hangt af of het een goede of een slechte link is.

Wil je meer weten over linkbuilding? Lees dan ook het volgende artikel: Leveren links ook traffic op.

Hans Keeren

Hans Keeren

Mijn naam is Hans Keeren, SEO trainer en SEO expert. Ik help MKB bedrijven en ZZP-ers aan meer omzet en websitebezoekers door SEO trainingen en advies.

Lees meer

4 Reacties

 1. Bastiaan

  Hi Hans,
  Kom weer eens op je blog terecht!
  Als we ervan uitgaan dat het inderdaad klopt, wat is dan jouw standpunt over de Google ranking van die pagina met 301? Stel hij scoort positie 3 op zoekwoord ‘X’, en je verplaatst de pagina naar een andere directory op je site met een 301, wat doet dat?
  Grt

  Antwoord
 2. Hans Keeren

  Bastiaan, dit is wel een hele algemene vraag. Dat hangt er vanaf waar in de architectuur van de site je de nieuwe pagina plaatst, waar de oude pagina stond en waar ie naartoe gaat. Dit zijn dingen die je het beste kunt testen en ondervinden.

  Antwoord
 3. Erik

  Hoi Hans,
  Even een hele late reactie. Ik was op zoek naar informatie over linkbuilding en kwam zo op jouw website en zag toen dit artikel.

  In deze blogpost geef je aan dat geen PR verloren gaat bij een 301 op basis van een filmpje van Matt Cutts. Ik krijg het echter niet gevonden in dat filmpje. Het filmpje begint met het verhaal over die verdamping van 10-15% volgens de oude theorie. Vervolgens gaat Matt in op de discussie dat een link meer of minder verdamping zou hebben dan een 301 waarna ze intern hebben afgesproken om de linkverdamping bij een 301 en bij een directe link evengroot te laten zijn.

  Antwoord
  • Hans Keeren

   Hey Erik, ik zit deze nu video ook te bekijken maar het klopt wat je zegt. Het gaat er in de video om dat de redirect net zoveel PR verliest als een link. Ik heb dit fout geïnterpreteerd. Bedankt voor je scherpte. Ik ga het binnenkort ff updaten in het artikel.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tips ontvangen?

Wil jij ook op de hoogte blijven van mijn blog? Meld je dan aan voor mijn tips & tricks, handige ontwikkelingen en belangrijke up-to-date informatie omtrent SEO en Online Marketing.

E-mailadres
Ik ga akkoord met het privacy reglement Lees hier