Wat is een slechte link: 14 soorten beschreven

Update: 07/02/2020 | 2 reacties

Weet jij wat een slechte link is volgens Google? Voor Google is een slechte link een onnatuurlijke link. Dat staat in haar kwaliteitsrichtlijnen. Laatst heb ik een lijstje gemaakt voor een klant, als check om te beoordelen wat een slechte of onnatuurlijke link nu eigenlijk is.

Ik heb het lijstje, wat uitgebreid, in dit artikel gezet.

Ik wil hierbij opmerken dat een link niet noodzakelijkerwijs slecht is als hij in onderstaande lijst staat. Het is meer: heb je teveel van deze links dan kun je wel eens in de problemen komen.

Google is de afgelopen jaren het gemanipuleer met linkbuilding strenger gaan aanpakken. Getuige de Penguin update. In het kort: de Penguin update van Google was/is een update die linkspam en onnatuurlijk linkgedrag aanpakt. Dit heeft voor veel websites geleid tot verlies van belangrijke zoekwoordposities. Of zelfs: traffic-verliezen van soms meer dan 60%.

Zie hieronder mijn lijst met slechte of onnatuurlijke links. Ik hoop dat deze lijst jou helpt beter je linkprofiel te analyseren op zoek naar slechte links die schadelijk zijn voor je Google ranking en pagerank.

Gekochte link

Het kopen van links is tegen de kwaliteitsrichtlijnen van Google als je daarmee de Google-resultaten probeert te beïnvloeden. Daar heb ik al eens wat over gezegd.

Hoe zie je dat een link gekocht is? Hieronder enkele richtlijnen:

a) Links op buitenlandse pagina’s (Vb: Chinees of Russisch) met Nederlandse (vaak geoptimaliseerde) anchor teksten.

b) Op de website wordt melding gemaakt over prijzen van links.

c) Eigen ervaring. Voorbeeld: je weet dat een bepaalde site of bepaald netwerk geld vraagt voor links.

d) Footer links en sidebar links met irrelevante geoptimaliseerde anchor teksten. Zie beneden.

e) Een link van een blognetwerk. Zie hieronder.

Als je toch een link koopt laat de waarde dan op rel=”nofollow” of rel=”sponsored” zetten. Vaak weet de webmaster waar je de links koopt wel hoe dit werkt.

Links van blognetwerken

Links van een blognetwerk herken je aan:

a) Dit zijn vaak blogs zonder reacties of waar de comments uitstaan.

b) Berichten met bullsh**inhoud met daarin links,

c) Berichten met geoptimaliseerde anchor teksten die vaak niet eens in relatie staan tot de inhoud van de tekst

d) Blogs zonder contactgegevens

Links van startpaginaklonen

Startpaginaklonen is een moeilijk verhaal. Er zijn goede en slechte.

Elke website kan (per ongeluk) op zo’n kloon vermeld worden. Dit gebeurt best vaak zelfs. Ook zonder maar iets aan linkbuilding te hebben gedaan. Veel linkprofielen in Nederland bestaan dan ook uit startpaginaklonen zonder dat webmasters zich daar van bewust zijn.

Al met al: uitkijken met deze pagina’s. Er zijn startpaginaklonen die door een hobbyist contentieus worden bijgehouden en er zijn slechte startpaginaklonen gemaakt om zoekmachines te beïnvloeden.

Voorbeelden van startpaginaklonen zijn:

 • favos.nl
 • jouwpagina.nl
 • ikwilhet.nu

Blote oog

Gewoon met het blote oog waarnemen of een link slecht is. Meestal zie je zelf wel wat goed is of niet goed.

Een link die verwijst naar jouw website en die staat op een pagina vol met links en flikkerende banners die linken naar sex en viagra is een slechte link 😉

Meerdere links?

Veel links van 1 domein hoeft niet noodzakelijkerwijs slecht te zijn. Meerdere (deep)links op 1 pagina die allen naar jouw website uitlinken zou wel wat alarmbellen moeten doen rinkelen.

Uitlinken?

Als een link naar jouw site staat vermeld op een pagina die niet relevant is aan jouw business probeer de link daar dan weg te krijgen. De beste link krijg je van een website met veel autoriteit die ook uitlinkt naar websites met autoriteit.

Footer links en sidebar links

Links van footers en sidebars die linken naar andere sites zijn meestal slecht. Vaak gaat dit samen met geoptimaliseerde anchor teksten en links naar irrelevante websites.

Niet gerelateerd

Links vanaf sites of pagina’s die niks met je branche te maken hebben moet je minimaal in de gaten houden. Als je een werkzaam bent voor een bedrijf in de evenementenbranche en je hebt veel (footer) links van wijnglazenfabrikanten dan mag je jezelf achter je oren krabben. Dat is slecht namelijk.

Reacties of comments

Een linkprofiel dat bestaat uit links (met geoptimaliseerde anchor teksten) vanaf “dofollow ” blogs is slecht. Probeer hier dus geen links vandaan te halen als je belangrijkste linkbuildingmethode. Het probleem met deze links is dat ze moeilijk te verwijderen zijn. Webmasters van dit soort sites zijn vaak moeilijk bereikbaar.

Persberichten

Links van persberichten waarbij de links alleen in de persberichten zijn gezet om links te bouwen zijn slechte links. Het versturen van persberichten om een product te lanceren of een ander belangrijk bericht kenbaar te maken is prima promotie. De link is dan belangrijk voor doorklik en niet om Google te beïnvloeden.

Fora

Vaak zie je vanuit fora backlinks met geoptimaliseerde anchor teksten naar een website. Dat is slecht. Het is natuurlijk geen probleem om een website via een forum in de picture te laten komen. Zeker niet als je op een forum relevante en goede reacties achterlaat.

Social bookmarking sites

Links van Social bookmarking sites zijn vaak bedoelt om mensen te laten klikken naar een nieuwsartikel. Als een commerciële site veel links heeft van dit soort sites dan is dit slecht te nomen.

Directories

Links van directories hoeven op zich niet slecht te zijn. Maar als je een linkprofiel hebt dat bestaat uit voornamelijk directories met name als linkruildirectory.nl of freeseodirectory.com dan kun je daar beter wegblijven.

Social media profielen

Social media profielen opzetten, actief gebruik maken van het medium en daarmee linken naar een website is een legitieme manier om meer aandacht te geven aan een site. Alleen maar social media profielen opzetten om te linken is onnatuurlijk en risicovol.

Conclusie

Door de komende Penguin update in 2013 wordt het nog belangrijker dan voorheen om een goed en sterk uitgebalanceerd linkprofiel te hebben. Slechte links kun je hebben en is zelfs heel normaal voor een linkprofiel. Maar laat het gezegd zijn dat een bedrijf grote  risico’s loopt als het blijft doorgaan met linkbuildingmethode’s zoals hierboven beschreven.

Mocht je nog meer soorten slechte links weten dan lees ik die graag in de reacties.

Hans Keeren

Hans Keeren

Mijn naam is Hans Keeren, SEO trainer en SEO expert. Ik help MKB bedrijven en ZZP-ers aan meer omzet en websitebezoekers door SEO trainingen en advies.

Lees meer

2 Reacties

 1. oli

  Beste,

  Zou het kunnen dat iemand slechte links legt naar een collega zodat die wegzakt op de google rank?
  In de maand maart hebben wij ineens links gekregen (zonder ze zelf te leggen) en zijn we weggezakt op google. Wat kan hieraan gedaan worden?

  oli

  Antwoord
  • Hans Keeren

   Op dit moment kun je daar niks aan doen. Dit is een fenomeen dat regelmatig voorkomt. Als je dit probleem op wilt lossen dan kun je contact met me opnemen.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tips ontvangen?

Wil jij ook op de hoogte blijven van mijn blog? Meld je dan aan voor mijn tips & tricks, handige ontwikkelingen en belangrijke up-to-date informatie omtrent SEO en Online Marketing.

E-mailadres
Ik ga akkoord met het privacy reglement Lees hier