Wil je goede SEO-teksten schrijven voor je blog of website? Grote kans dat je dan de Yoast SEO plugin hebt geïnstalleerd. Deze plugin lijkt onmisbaar: je voert je focus zoekterm in, de algoritmes van Yoast beoordelen of je tekst SEO-proof is en bij een groen bolletje kan je tekst online. Toch?! Helaas gaat er hier iets mis. De Yoast plugin is namelijk veel te rigide in haar beoordeling. Vertrouw je op deze bolletjes, dan stop je je tekst onnodig vol met zoekwoorden.
Aan de hand van een voorbeeld laat ik je zien waarom je de bolletjes van Yoast beter kunt negeren. Ik ga je daarna uitleggen wat je dan wel moet doen om een goede tekst te schrijven die ook nog eens scoort in Google. Maar laten we eerst een stap terug doen.
Kwalitatieve content is key
Wil je met je blog of website beter gevonden worden, dan moet je bovenaan in Google komen. Hiervoor kun je allerlei SEO-technieken toepassen, maar het allerbelangrijkste is dat je kwalitatieve content publiceert.
Het uitgangspunt is namelijk dat bezoekers de informatie vinden die ze zoeken. Je schrijft voor je lezer; niet voor Google.
Het is – naast het verdienen van geld, laten we eerlijk blijven – Google’s streven om de beste informatieve webteksten bovenaan te plaatsen. Google gebruikt allerlei algoritmes om te meten of jouw webteksten ook daadwerkelijk van toegevoegde waarde zijn. Hier komt SEO om de hoek kijken.
On-page SEO
Door het juist toepassen van SEO kun je Google een handje helpen bij de beoordeling. Even simpel gezegd: je zet je focus keyword onder andere in de titel, in ieder geval in één tussenkop en in de meta-beschrijving. Door je zoekwoorden op de juiste plek te zetten (ook wel on-page SEO genoemd), weet allereerst je lezer, maar ook Google waar je blog over gaat.
Zo help je Google bij het bepalen welke url’s op de eerste pagina komen voor een bepaalde zoekterm. Natuurlijk kijkt Google naar nog veel meer factoren, maar ik beperk me hier tot de gegevens die je in de Yoast plugin invoert.
Rigide beoordeling van Yoast
Als je een zoekwoord hebt ingevoerd, beoordeelt de Yoast plugin of je blog voor deze zoekterm geoptimaliseerd is. Yoast kijkt naar je on-page SEO: staat je focus keywords op de juiste plekken, én komt je focus keyword ook voldoende voor in de tekst.
Het algoritme van Google is echter slimmer dan die van Yoast. Waar Google synoniemen herkent, kijkt Yoast hier helemaal niet naar. En Google begrijpt het ook als een zoekwoord niet letterlijk voorkomt in de tekst (denk aan meervoud/enkelvoud, vervoegingen van werkwoorden, en hele zinnen waar je zoekwoorden los van elkaar in staan).
Oordeelt de Yoast SEO plugin dat je tekst niet geoptimaliseerd is (oranje of rood bolletje), dan kan het zijn dat Google dit wel vindt.
Bovenaan in Google met rode bolletjes
Neem bijvoorbeeld de zoekterm ‘Backpacken Kaapverdië’. Voor mijn reisblog schreef ik hierover een blog die inmiddels op de tweede plaats in Google staat. Toch geeft de Yoast plugin een oranje bolletje. Het focus keyword staat volgens de plugin niet in de titel, url en meta-description. Ook is de trefwoord-dichtheid 0%.
Maar zoals je ziet staan de woorden ‘backpacken’ en ‘kaapverdië’ wel degelijk op de belangrijke on-page SEO-plekken. Ook in de tekst komen deze woorden veelvuldig voor. Alleen, niet in de exacte vorm ‘Backpacken Kaapverdië’.
Wat is een goede trefwoord-dichtheid?
Ik heb even wat woorden voor je geteld: ‘backpacken op Kaapverdië’ komt 1 keer in de tekst voor, ‘backpacken’ 6 keer en ‘Kaapverdië’ 26 keer. Nu vraag je je misschien af of het woord ‘Kaapverdië’ er niet te vaak in staat. Maar dit is onvermijdelijk in een tekst over Kaapverdië. En aangezien de blog uit 3732 woorden bestaat, is dit met 0,7% nog heel weinig.
Yoast raadt een trefwoord-dichtheid van 1 tot 2 procent aan. Dit betekent dat je focus zoekwoord op een tekst van 300 woorden 3 tot 6 keer voorkomt. De density in mijn blog over Kaapverdië zit onder dit minimum van 1% en dat lijkt me een goed uitgangspunt. Gebruik je namelijk je zoekwoord veel vaker, dan wordt de tekst erg eentonig en mogelijk zelfs slecht leesbaar, met alle gevolgen van dien.
Kromme zinnen
Ga maar na: als jij een webtekst leest die volstaat met kromme zinnen, dan klik je direct weer weg. En dat is ook nog eens slecht voor de bounce rate van die website. Dit moet jij dus zien te voorkomen!
Het focus keyword ‘Backpacken Kaapverdië’ komt geen enkele keer in mijn blog voor. Logisch, want in een lopende zin past dit niet. Zou ik het er wel in proppen, dan krijg je een kromme zin en dat is slecht voor zowel bezoeker als Google.
Bolletjes negeren
En voor Google maakt het ook helemaal niet uit dat de zoekterm ‘Backpacken Kaapverdië’ niet exact voorkomt in mijn tekst. Ondanks het oranje bolletje van Yoast heeft Google door waar mijn tekst over gaat. En omdat mijn blog ook op andere SEO-punten goed scoort (het is vooral rete goede informatie!), beloont Google dit met een tweede plek.
Waarom niet een eerste plek, vraag je je nu af? De afwegingen van Google zijn niet altijd duidelijk, maar in dit geval zijn er wel een paar aanwijzingen. De blog op de eerste plek is ouder, hun Domain Authority is meer dan het dubbele (33 tegenover 15) en de specifieke url heeft 9 do follow backlinks. Ter vergelijking, mijn Kaapverdië-blog heeft 0 backlinks.
Wat moet je dan wel doen?
Het moge duidelijk zijn; de bolletjes van Yoast ga je vanaf nu negeren.
Maar, wat dan?
Logisch nadenken. Daar begint het mee. Je kunt van te voren een zoekwoordanalyse doen, maar schrijf je (ruwe) tekst eerst zonder hier rekening mee te houden.
Schrijf voor je lezer, niet voor Google!
Ga daarna pas kijken of je ergens misschien een paar woorden kunt aanpassen.
Tips voor on-page SEO zonder kwaliteit te verliezen
- Plaats je focus keyword in je titel (H1), url en meta omschrijving.
- Voeg je focus keyword toe aan de alt-text van je afbeeldingen en plaats het in één of twee tussenkoppen (afhankelijk van hoeveel tussenkoppen je hebt).
- Noem je focus keyword één keer in je inleiding.
- Gebruik in je lopende tekst vooral synoniemen en andere relevante woorden.
Bij het toepassen van deze tips is één ding het allerbelangrijkste: ga je niet in bochten wringen om je zoektermen letterlijk en veelvuldig te gebruiken. Je verpest de leesbaarheid en voor Google maakt het niet uit. Zoals je ziet in mijn voorbeeld: Google begrijpt (voor zover een computer iets kan begrijpen) dat ik met ‘backpacken op Kaapverdië’ hetzelfde bedoel als met ‘backpacken Kaapverdië’.
Is de Yoast plugin dan helemaal nutteloos?
Nee, want de plugin heeft wel een paar handige functies. Ik gebruik de plugin bijvoorbeeld voor het invullen van de meta omschrijving, slug en SEO-titel. Ook zit er een handige functie op voor het aanpassen van de titel en beschrijving als je je blog deelt op Facebook en Twitter.
De Yoast plugin hoeft dus niet de prullenbak in, maar neem de oranje en rode bolletjes voortaan met een korreltje zout.
Hoi Nanouk, welkom op het blog van Qonvert. Bedankt voor het schrijven van dit leuke artikel.
Keigoed artikel!
Nannouk begrijpt het totaal niet. Als artikelen zo specialistisch zijn met heel weinig concurrentie, komen die automatisch hoog in Google. Ook al is het artikel zo “slecht” dat alle bolletjes rood kleuren. De bolletjes zijn wel degelijk zinvol om nu net het verschil te maken in hoog competitieve markten. De absolute toonzetting in het artikel is dan jammer.
Voorts vraag ik aandacht voor de betrekkelijke voornaamwoorden Nannouk. Het gaat naast andere spelfouten, nogal eens fout. Bijvoorbeeld hier:
Het algoritme van Google is echter slimmer dan die van Yoast
De Yoast plugin hoeft dus niet de prullenbak in, en neem het commentaar van Nannouk met een korreltje zout. Heel veel korreltjes.
Jeetje Kees, wat een zure reactie. Ik gebruik de bolletjes in de Yoast plug-in ook niet, precies om de redenen die Nanouk (volgens mij is het met 1 n!) in haar artikel noemt. Optimaliseren op 1 zoekterm en die vooral heel vaak noemen, werkte vroeger misschien goed maar tegenwoordig echt niet meer. Ook niet in hoog competitieve markten. Daar moet je juist extra creatief zijn met je zoekwoorden. Maar goed, het geeft je natuurlijk wel een groen bolletje in Yoast. Alleen is dat, bij mij iig, niet het doel van het optimaliseren. Groene bolletjes krijgen is makkelijk, goed scoren in Google (zoals Nanouk met haar blog over Kaapverdië, tussen gevestigde websites zoals BNN en Joho) vergt expertise.
Beste Kees,
Bedankt voor je reactie. In hoog competitieve markten is het extra belangrijk om in te zetten op long tail keywords. Deze keywords bestaan bijna altijd uit meer dan drie woorden. Omdat de Yoast SEO plugin pas groen wordt bij 1 à 2 procent dichtheid, zal de schrijver zich in vele bochten moeten wringen om lange(re) zoektermen letterlijk in de tekst te plaatsen. Hierdoor wordt de tekst minder goed leesbaar.
Een tekst die niet goed leesbaar is, zorgt voor een lage conversie (en mogelijk zelfs een hogere bounce rate) en is daardoor eigenlijk nutteloos.
Daarnaast is de plugin gemakkelijk te manipuleren. Stel, in mijn blog over ‘backpacken Kaapverdie’ kan ik ook bij Focustrefwoord ‘Kaapverdie’ invullen. Dan zijn alle (!) bolletjes groen! Maar dat is mezelf voor de gek houden want ik zal met deze blog nooit hoog komen in Google op de zoekterm Kaapverdie. Dit is namelijk een zoekterm met hele zware concurrentie.
Ik ben dus van mening dat ook in hoog competitieve markten de bolletjes niet te serieus genomen moeten worden. O.a. linkbuilding en gedegen zoekwoordanalyses zijn dan een betere strategie.
Vriendelijke groet,
Nanouk
De bolletjes van deze plugin zijn meer een indicatie dan waarheid. Kees preekt zichzelf enorm tegen want een concurrerende markt is een markt waar het voornamelijk over linkwaarde gaat (met tegenwoordig nog wat andere indicatatoren).
Met de meerwaarde van de bolletjes zegt Kees eigenlijk dat als je het keyword 1 of meer keer extra in de tekst plaatst (in een markt met veel linkwaarde) dat dat nèt het verschil maakt. Misschien werkt wat extra linkwaarde nog beter dan tekst? Of een betere CTR? Misschien wat techniek indien nodig? Ik noem maar iets…
Good-old keyword stuffing is uit de tijd. Het werkt soms nog wel voor long tail maar ook hier kun je beter naar de intentie van een zoekopdracht kijken dan naar het zoekwoord ‘an sich’. Je merkt dat long tails nog heel goed werken als Google de taal nog niet helemaal machtig is. Als dat wel het geval is dan dan kun je met een pagina ranken waar 0 keer het woord in de title tag of tekst staat. Als je regelmatig een analyse van een top 10 maakt dan kom je dat steeds vaker tegen.
Jouw artikel geeft mij de zekerheid dat de SEO plugin alleen maar doel heeft voor andere zaken dan de echte inhoud van je artikel.
Het kost veel tijd om de juiste teksten te vinden om er een groen balletje van te maken.
Dus ik vraag me af, heb je het werkelijk nodig.
Dag Wim, ik heb het artikel niet geschreven maar ik heb hierboven al een antwoord gegeven waar je misschien iets aan hebt.
Interessant artikel, al zou ik de Yoast plugin nu ook weer niet volledig afschrijven.
De boodschap in het artikel is duidelijk: schrijf voor je lezer, niet voor Google!