Hoe optimaliseer je voor Google Answer Box?

Update: 05/10/2019 | 0 Reacties

Dit gastartikel is geschreven door Jonathan Schokker. Het artikel is volledig zijn eigen mening en reflecteert niet altijd de mening van Qonvert.

Google is constant de gebruikerservaring van haar zoekmachine aan het verbeteren.

Eén van de dingen die Google hiervoor doet is het vertonen van een featured snippet (de Google Answer Box) indien Google denkt dat je het antwoord op een vraag zoekt.

In dit artikel zullen we uiteenzetten wat de Google Answer Box precies is, wat dit betekend vanuit SEO oogpunt en hoe je opgenomen kan worden als featured snippet.

Wat is de Google Answer Box?

Dit kunnen we het beste duidelijk maken met een voorbeeld. Onderstaande Answer Box krijg je als je zoekt op ‘wat is SEO’.:

schermafbeelding-2017-01-08-om-21-10-07

Het interessante van de Google Answer Box is uiteraard dat deze helemaal bovenaan de zoekresultaten wordt vertoont. Bovendien valt de Answer Box erg op zodat deze goed de aandacht trekt van de zoekmachinegebruikers.

Met zwarte tekst laat Google het antwoord op de vraag zien welke in de zoekmachine is gesteld. Tevens wordt de pagina titel en de URL vertoond zoals bij een normaal zoekresultaat wordt gedaan. De meta-discription wordt echter niet vertoond. Google laat ook nog een afbeelding zien, hierdoor valt de Answer Box extra op.

De Google Answer Box bestaat al een paar jaar en je ziet ze steeds vaker voor verschillende zoektermen verschijnen omdat Google steeds beter aan het worden is in het bepalen van de zoekintentie.

Answer Boxen worden ook gebruikt als je zoekt op bijvoorbeeld de naam van een film, je krijgt dan gelijk te zien waar en hoe laat de film draait. Dit zonder dat je door hoeft te klikken naar de website van een bioscoop. En als je bijvoorbeeld zoekt op een voetbalclub dan krijg je de wedstijduitslagen van deze voetbalclub te zien. En zo hoef je voor steeds meer informatie de Google zoekmachine niet meer te verlaten.

Het is niet zo dat je op nummer 1 in Google moet staan om opgenomen te kunnen worden in een Answer Box. Met de opname in een Google Anser Box kan je echt je concurrenten in de SERPs voorbij streven. Het is echter wel nodig dat je website al de nodige autoriteit in Google heeft alvorens als featured snippet opgenomen te kunnen worden. Als je nog maar net een website begonnen bent dan verwacht ik niet dat dit je binnen afzienbare tijd gaat lukken.

Autoriteit bouw je op door middel van het backlink profiel. Google ziet backlinks als teken dat andere sites vertrouwen in de informatie op je site hebben.

Sommige hebben de zorg dat men niet meer door hoeft te klikken naar je website voor het antwoord op hun vraag wat slecht is voor de bezoekersaantallen. Het antwoord op de zoekintentie wordt tenslotte al binnen het domein van Google gegeven. In de praktijk is echter zo dat pagina’s welke als featured snippet werden opgenomen juist een toename van het aantal sessies en click through rate zagen.

Hoe kan je als featured snippet opgenomen worden?

Google laat de featured snippets zien als antwoord op vragen in haar zoekmachine. Om opgenomen te kunnen worden als antwoord (featured snippet) op een vraag zal je daarom moeten beginnen met het achterhalen van de vragen welke men in Google stelt. Een hulpmiddel welke ik daar graag voor gebruik is Answer The Public. Op deze website kan je het belangrijkste zoekwoord van één van je webpagina’s geven. Je krijgt dan te zien welke vragen men in Google stelt gerelateerd aan je zoekwoord.

Het is overigens niet zo dat Google een featured snippet laat zien op alle vragen welke je stelt. Vaak wordt geen antwoord op vragen gegeven omdat Google een onvoldoende bevredigend antwoord op de vraag kan vinden. Hierin ligt dan ook een kans om opgenomen te worden als featured snippet.

Als je met behulp van Answer The Public interessante vragen hebt gevonden om je op te gaan richten dan kan je met behulp van een zoekwoorden onderzoek bepalen of er wel voldoende zoekvolume op de vragen zit.

Het meeste kans om opgenomen te worden als featured snippet is natuurlijk als er nog geen featured snippet bestaat voor de zoekterm waarop je je wilt gaan richten. Maar ook als er al een featured snippet bestaat voor de zoekterm(en) waarop je je wilt gaan richten dan is dit mogelijk. Je zal dan de plek van je concurrent moeten inpikken. Dit is wel moeilijker omdat Google al ‘besloten’ heeft dat er een betrouwbaar antwoord voor de vraag bestaat.

Zodra je besloten hebt op welke vraag je het antwoord wilt gaan geven is het zaak om je content daar op in te richten. Google is voor de featured snippets op zoek naar content welke leest als het antwoord op een vraag. Het antwoord op ‘wat is seo’ zal dan moeten beginnen met ‘seo is…’. Een zin die begint met ‘seo is…’ zou je dan idealiter ergens aan het begin van je content moeten opnemen. Wat ook aan te bevelen is dat de vraag opgenomen is in de page-title van je pagina. Zo begint de page-title bij de featured snippet uit dit voorbeeld met ‘Wat is SEO?…’

Ook de paragraaf elementen op de webpagina kunnen geoptimaliseerd worden voor featured snippets. Zo kan je de vraag in de <h1> tag of in een <h2> tag terug laten komen.

Als je je richt op een feauterd snippet voor een ‘wat is’ vraag dan neem je idealiter het antwoord op de vraag direct op na de vraag in een <p> tag. Probeer daarbij te mikken op een antwoord wat niet langer is dan 50 tot 60 woorden.

Om opgenomen te worden als featured snippet is het overigens niet nodig om semantic markup te gebruiken, zeker niet voor antwoorden op ‘wat is…’ vragen. Voor informatie over zaken zoals bijvoorbeeld bioscooptijden, sportuitslagen, het weer etc (alles met getallen) is semantic markup wel nodig.

Over de auteur

Jonathan Schokker is oprichter van Sharketing, een bedrijf met een brede kennis over internet marketing. Jonathan is actief in uiteenlopende markten met tientallen blogs en verkoopt digitale en fysieke boeken. Op sharketing.nl blogt Jonathan over alles wat met internet marketing te maken heeft.”

Hans Keeren

Hans Keeren

Mijn naam is Hans Keeren, SEO trainer en SEO expert. Ik help MKB bedrijven en ZZP-ers aan meer omzet en websitebezoekers door SEO trainingen en advies.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tips ontvangen?

Wil jij ook op de hoogte blijven van mijn blog? Meld je dan aan voor mijn tips & tricks, handige ontwikkelingen en belangrijke up-to-date informatie omtrent SEO en Online Marketing.

E-mailadres
Ik ga akkoord met het privacy reglement Lees hier