Dit gastartikel is geschreven door Nanouk van Gennip. Het artikel is volledig haar eigen mening en reflecteert niet noodzakelijkerwijs  de mening van Qonvert.

Wil je goede SEO-teksten schrijven voor je blog of website? Grote kans dat je dan de Yoast SEO plugin hebt geïnstalleerd. Deze plugin lijkt onmisbaar: je voert je focus zoekterm in, de algoritmes van Yoast beoordelen of je tekst SEO-proof is en bij een groen bolletje kan je tekst online. Toch?! Helaas gaat er hier iets mis. De Yoast plugin is namelijk veel te rigide in haar beoordeling. Vertrouw je op deze bolletjes, dan stop je je tekst onnodig vol met zoekwoorden.

Aan de hand van een voorbeeld laat ik je zien waarom je de bolletjes van Yoast beter kunt negeren. Ik ga je daarna uitleggen wat je dan wel moet doen om een goede tekst te schrijven die ook nog eens scoort in Google. Maar laten we eerst een stap terug doen.

Kwalitatieve content is key

Wil je met je blog of website beter gevonden worden, dan moet je bovenaan in Google komen. Hiervoor kun je allerlei SEO-technieken toepassen, maar het allerbelangrijkste is dat je kwalitatieve content publiceert.

Het uitgangspunt is namelijk dat bezoekers de informatie vinden die ze zoeken. Je schrijft voor je lezer; niet voor Google.

Het is – naast het verdienen van geld, laten we eerlijk blijven – Google’s streven om de beste informatieve webteksten bovenaan te plaatsen. Google gebruikt allerlei algoritmes om te meten of jouw webteksten ook daadwerkelijk van toegevoegde waarde zijn. Hier komt SEO om de hoek kijken.

On-page SEO

Door het juist toepassen van SEO kun je Google een handje helpen bij de beoordeling. Even simpel gezegd: je zet je focus keyword onder andere in de titel, in ieder geval in één tussenkop en in de meta-beschrijving. Door je zoekwoorden op de juiste plek te zetten (ook wel on-page SEO genoemd), weet allereerst je lezer, maar ook Google waar je blog over gaat.

Zo help je Google bij het bepalen welke url’s op de eerste pagina komen voor een bepaalde zoekterm. Natuurlijk kijkt Google naar nog veel meer factoren, maar ik beperk me hier tot de gegevens die je in de Yoast plugin invoert.

Rigide beoordeling van Yoast

Als je een zoekwoord hebt ingevoerd, beoordeelt de Yoast plugin of je blog voor deze zoekterm geoptimaliseerd is. Yoast kijkt naar je on-page SEO: staat je focus keywords op de juiste plekken, én komt je focus keyword ook voldoende voor in de tekst.

Het algoritme van Google is echter slimmer dan die van Yoast. Waar Google synoniemen herkent, kijkt Yoast hier helemaal niet naar. En Google begrijpt het ook als een zoekwoord niet letterlijk voorkomt in de tekst (denk aan meervoud/enkelvoud, vervoegingen van werkwoorden, en hele zinnen waar je zoekwoorden los van elkaar in staan).

Oordeelt de Yoast SEO plugin dat je tekst niet geoptimaliseerd is (oranje of rood bolletje), dan kan het zijn dat Google dit wel vindt.

Bovenaan in Google met rode bolletjes

Neem bijvoorbeeld de zoekterm ‘Backpacken Kaapverdië’. Voor mijn reisblog schreef ik hierover een blog die inmiddels op de tweede plaats in Google staat. Toch geeft de Yoast plugin een oranje bolletje. Het focus keyword staat volgens de plugin niet in de titel, url en meta-description. Ook is de trefwoord-dichtheid 0%.

Maar zoals je ziet staan de woorden ‘backpacken’ en ‘kaapverdië’ wel degelijk op de belangrijke on-page SEO-plekken. Ook in de tekst komen deze woorden veelvuldig voor. Alleen, niet in de exacte vorm ‘Backpacken Kaapverdië’.

Wat is een goede trefwoord-dichtheid?

Ik heb even wat woorden voor je geteld: ‘backpacken op Kaapverdië’ komt 1 keer in de tekst voor, ‘backpacken’ 6 keer en ‘Kaapverdië’ 26 keer. Nu vraag je je misschien af of het woord ‘Kaapverdië’ er niet te vaak in staat. Maar dit is onvermijdelijk in een tekst over Kaapverdië. En aangezien de blog uit 3732 woorden bestaat, is dit met 0,7% nog heel weinig.

Yoast raadt een trefwoord-dichtheid van 1 tot 2 procent aan. Dit betekent dat je focus zoekwoord op een tekst van 300 woorden 3 tot 6 keer voorkomt. De density in mijn blog over Kaapverdië zit onder dit minimum van 1% en dat lijkt me een goed uitgangspunt. Gebruik je namelijk je zoekwoord veel vaker, dan wordt de tekst erg eentonig en mogelijk zelfs slecht leesbaar, met alle gevolgen van dien.

Kromme zinnen

Ga maar na: als jij een webtekst leest die volstaat met kromme zinnen, dan klik je direct weer weg. En dat is ook nog eens slecht voor de bounce rate van die website. Dit moet jij dus zien te voorkomen!

Het focus keyword ‘Backpacken Kaapverdië’ komt geen enkele keer in mijn blog voor. Logisch, want in een lopende zin past dit niet. Zou ik het er wel in proppen, dan krijg je een kromme zin en dat is slecht voor zowel bezoeker als Google.

Bolletjes negeren

En voor Google maakt het ook helemaal niet uit dat de zoekterm ‘Backpacken Kaapverdië’ niet exact voorkomt in mijn tekst. Ondanks het oranje bolletje van Yoast heeft Google door waar mijn tekst over gaat. En omdat mijn blog ook op andere SEO-punten goed scoort (het is vooral rete goede informatie!), beloont Google dit met een tweede plek.

Waarom niet een eerste plek, vraag je je nu af? De afwegingen van Google zijn niet altijd duidelijk, maar in dit geval zijn er wel een paar aanwijzingen. De blog op de eerste plek is ouder, hun Domain Authority is meer dan het dubbele (33 tegenover 15) en de specifieke url heeft 9 do follow backlinks. Ter vergelijking, mijn Kaapverdië-blog heeft 0 backlinks.

Wat moet je dan wel doen?

Het moge duidelijk zijn; de bolletjes van Yoast ga je vanaf nu negeren.

Maar, wat dan?

Logisch nadenken. Daar begint het mee. Je kunt van te voren een zoekwoordanalyse doen, maar schrijf je (ruwe) tekst eerst zonder hier rekening mee te houden.

Schrijf voor je lezer, niet voor Google!

Ga daarna pas kijken of je ergens misschien een paar woorden kunt aanpassen.

Tips voor on-page SEO zonder kwaliteit te verliezen

  • Plaats je focus keyword in je titel (H1), url en meta omschrijving.
  • Voeg je focus keyword toe aan de alt-text van je afbeeldingen en plaats het in één of twee tussenkoppen (afhankelijk van hoeveel tussenkoppen je hebt).
  • Noem je focus keyword één keer in je inleiding.
  • Gebruik in je lopende tekst vooral synoniemen en andere relevante woorden.

Bij het toepassen van deze tips is één ding het allerbelangrijkste: ga je niet in bochten wringen om je zoektermen letterlijk en veelvuldig te gebruiken. Je verpest de leesbaarheid en voor Google maakt het niet uit. Zoals je ziet in mijn voorbeeld: Google begrijpt (voor zover een computer iets kan begrijpen) dat ik met ‘backpacken op Kaapverdië’ hetzelfde bedoel als met ‘backpacken Kaapverdië’.

Is de Yoast plugin dan helemaal nutteloos?

Nee, want de plugin heeft wel een paar handige functies. Ik gebruik de plugin bijvoorbeeld voor het invullen van de meta omschrijving, slug en SEO-titel. Ook zit er een handige functie op voor het aanpassen van de titel en beschrijving als je je blog deelt op Facebook en Twitter.

De Yoast plugin hoeft dus niet de prullenbak in, maar neem de oranje en rode bolletjes voortaan met een korreltje zout.

Over de auteur

Nanouk van Gennip is mede-eigenaar van Joona Online, een bedrijf gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites op maat en het schrijven van zakelijke SEO-teksten en blogs. Nanouk heeft jarenlange ervaring als tekstschrijver en blogger. Ze is daarnaast fan van spelen met zoekwoordanalyses. Leuk weetje: Nanouk reist met haar man en twee kleine kinderen als digital nomad family door Europa.

Heb je nog niet genoeg klanten? Bekijk de SEO training